< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Boldog lesz az unoka Nácik által ellopott Klimt-festményt szolgáltatnak vissza Ausztriában

| Mobile | RSS

Boldog lesz az unoka Nácik által ellopott Klimt-festményt szolgáltatnak vissza Ausztriában

2011. április 23. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Egy nácik által elkobzott Klimt-festményt juttat vissza a kép eredeti tulajdonosa unokájának a Salzburgi Modern Művészeti Múzeum.

Az osztrák festő 1915-ben készült Litzlberg am Attersee című munkájának értékét 20-30 millió euró (5,3-8 milliárd forint) közötti összegre becsülik.

Szakvélemények szerint Georges Jorisch, az egykori tulajdonos Amalie Redlich unokája és egyedüli örököse jogosan támasztott igényt Gustav Klimt festményére – közölte a múzeum csütörtökön.

Amalie Redlich-et 1941 októberében deportálták, majd meggyilkolták a nácik. A Gestapo a nő lakásának átkutatásakor lopta el a képet, amelyet aztán eladott Friedrich Welz műkereskedőnek.

Ő egy másik alkotás fejében elcserélte a salzburgi Landesgalerie-vel, így került a mai Modern Művészeti Múzeum birtokába.

A Kanadában élő nyugdíjas Jorisch el akarja adni a festményt, és a befolyó összegből 1,3 millió eurót a múzeumnak adományozna. Ebből fedeznék az intézmény mellett álló víztorony régóta halogatott felújítását. A torony a későbbiekben Amalie Redlich nevét viselné.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 321 megnézve, 1 alkalommal mai nap |