< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: XVI. Benedek: az emberiség nem az evolúció véletlen terméke

| Mobile | RSS

XVI. Benedek: az emberiség nem az evolúció véletlen terméke

2011. április 24. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A “teremtő, isteni ok” jelen volt az élet eredeté

XVI. Benedek pápa nagyszombat este, húsvét vigíliáján a Szent Péter székesegyházban kijelentette: az emberiség nem az evolúció véletlen terméke.

A katolikus egyházfő a húsvéti virrasztás alkalmával mondott szentbeszédében felidézte a bibliai teremtéstörténetet, s hozzátette: helytelen lenne azt gondolni, hogy valamikor a világűr egy apró szegletében véletlenül létrejött valamiféle élőlény, amely képes volt a gondolkodásra, és megpróbál ésszerűséget találni a teremtésben, vagy ésszerűséget vinni belé.

“Ha az ember az evolúció véletlen terméke lenne valahol a világűr peremén, akkor az életének nem lenne értelme” – hangoztatta többek között a pápa, kiemelve, hogy a “teremtő, isteni ok” jelen volt az élet eredeténél.

A húsvéti virrasztás félhományban kezdődött, jelképezve Krisztus koporsójának sötétségét a feltámadása előtt. Ezt követően borult fényárba a Szent Péter székesegyház.

Ez az ünnep jelenti a húsvéti szent háromnap középpontját, azt jelképezve, hogy Krisztus kereszthalála visszaszerezte az embereknek az életet. A keresztények számára ez a virrasztás emlékezés arra az éjszakára, amelyen Krisztus feltámadt. A vigília csak a sötétség beállta után kezdődik, abban a jelképes értelmű sötétben, amely Krisztus halálával borult a világra. Az egyház ezen az éjjelen imádkozva várja Krisztus feltámadását.

A pápa a szertartás folyamán a hagyományoknak megfelelően megkeresztelt néhány felnőttet: egy svájci, egy albániai, egy oroszországi, egy perui, egy szingapúri és egy kínai hívőt.

A katolikus egyházfő vasárnap a Szent Péter téren Urbi et Orbi (Róma városáért és a világért) áldást oszt hívek és turisták várhatóan
hatalmas tömege előtt.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 303 megnézve, 1 alkalommal mai nap |