< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Egy film Ceauşescuról – a diktátor személyes archívumából

| Mobile | RSS

Egy film Ceauşescuról – a diktátor személyes archívumából

2011. április 26. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Románia történelem film

20 évvel a diktátor halála után Andrei Ujică rendező több mint 1000 órányi archív film és tv anyagból készített egy 3 órás dokumentumfilmet Ceaușescuról. Itthon már bemutatták – most Franciaországba is eljutott a film.

Ki örült a legjobban de Gaulle tábornok bukásának? Ceauşescu elvtárs udvari operatőre. A kiváló férfiú ugyanis vért izzadt, hogy a hórihorgas francia államférfi és minden románok nagy „kondukátora”, aki sajnos törpe volt, valahogy egy magasságba kerüljön. Mindez kiderül abból a filmből, amelyet a francia nézők most ismerhetnek meg. A címe: Nicolae Ceauşescu önéletrajza. Dokumentumfelvételekből állította össze egy román rendező, Andrei Ujică.

Ceauşescu nem egy égből lepottyant szörnyeteg volt, hanem hús-vér ember, aki közülünk jött -nyilatkozta a román filmes. Persze már emigrációban, hiszen 30 éve Németországban él. De a film kedvéért hazalátogatott és átnézte a diktátor archívumát. Minden kép, amely a nagy vezért ábrázolta csakis úgy kerülhetett a nyilvánosság elé, ha ő maga, vagy szeretett neje, Elena Ceauşescu azt előzetesen jóváhagyta.

De hogy lett ebből az ambiciózus törpéből egy 22 milliós állam tejhatalmú diktátora? A rendszer fia volt: cipészsegédből küzdötte fel magát a csúcsra. Iskolai végzettsége az nem nagyon volt, hacsak nem számítjuk azt az egy évet, amit a nagy Szovjetunióban töltött el egy állambiztonsági tanfolyamon. De erről nincsenek dokumentumok – valamilyen sajnálatos véletlenek folytán…

Az viszont kiderült a filmből, hogy eleinte Ceauşescu rendszere pozitívan különbözött a többi kommunista államétól, hiszen például román csapatok nem vonultak be Csehszlovákiába. Csakhogy utána a fiatal vezért meghívták Kínába, ahol a tetőpontján volt a kulturális forradalom világtól elzárkózó nemzeti kommunista őrülete. Ehhez járultak még az észak-koreai élmények. Ezek hatására Ceauşescu végképp „kondukátor” lett és a „Kárpátok géniusza” – egyenesen vezette bele a szakadékba népét.

Kibújt belőle a titkosrendőr is: mindenkit és mindent ellenőrizni akart. A sajtónak pedig egyetlenegy feladat jutott: az ő dicshimnuszának az eldalolása. Sajnos hamar kiderült, hogy a hatalom üres. Őfelsége nem csak átmenetileg küszködik öltözködési gondokkal, de pucér popója messzire világít…

Haláltánc – írja a filmről a párizsi Le Monde, utalva a gyászos végre a kaszárnyaudvaron, ahol Elena és Nicolae Ceauşescu együtt feküdtek a porban. Tulajdonképpen egész szórakoztató bohóc volt – jegyzi meg a párizsi lap Nicolae Ceauşescuról. Akik persze 24 évig az ő alattvalóiként éltek, aligha osztják ezt a véleményt.
forrás:mr1

Leave a Reply 411 megnézve, 1 alkalommal mai nap |