< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Gyilkosság Szikszón: “azért imádkozok, hogy ne romák legyenek”

| Mobile | RSS

Gyilkosság Szikszón: “azért imádkozok, hogy ne romák legyenek”

*

Füzesséry József azt is jó megoldásnak tartaná, ha a közmunkát végző cigányokat polgárőrnek sorolnák be, és így azért fizetnék őket, hogy a települések békéjét védjék – interjú egy kettős gyilkosság után.

Eddig esténként hány járőrpár ment végig az utcákon?

Szomorú, de a rendőrség szűkös lehetőségei miatt 12 településre jutott nyolc járőr – természetesen ahol lehetett, becsülettel ott voltak, de Szikszó egy hatezer fős település több mint száz utcával, képtelenség azt kívánni, hogy minden utca minden portájánál feltűnjön a rendőr.

Akkor csak így tovább?

Dehogy. Azt szeretnénk, ha a harminchárom legelmaradottabb kistérségben pluszpénzeket kapna a rendőrség, hiszen a közrend fenntartása a szervezet feladata. Persze mi partnerek vagyunk minden egyéb együttműködésben, és örülünk, hogy a civil szervezetek kinyilvánították segítő szándékukat, de a feladat az államé, a rendőrségé, nem a mienk.

Indokolta valamivel a városi kapitány, hogy a rendőrség miért nem jött el a két idős ember meggyilkolása utáni közbiztonsági fórumra?

Kapitány úrral lényegében minden egyes pontot végigbeszéltem, tájékoztattak arról, hogy folyik a nyomozás. A rendőrség nem maradt távol, csak a fórum előtt már egyeztettük, amit a település érdekében egyeztetni kellett.

Mit ígért a kapitány?

Nagyon konstruktív volt, biztosított minket a megyei kapitányság támogatásáról – például már itt vannak a készenléti rendőrök.

Akik leginkább igazoltatnak. Mit tudnak érdemben tenni?

Megnyugtatják az embereket, hiszen most borzasztó lelki állapotban van a város, ezt a tragédiát, ezt a kettős gyilkosságot feldolgozni hihetetlenül nehéz. Az emberek zöme végig se meri gondolni, hogy mit tenne, ha egy ilyen szituációba kerülne ő vagy a családja. Ésszel fel nem fogható, hogyan süllyedhetett valaki ilyen mélyre, mint a védtelen, idős embereket brutálisan bántalmazó a gyilkosok. Nincs az a pénz, ami ezt magyarázhatná.

Azt mondják a városban, hogy itt maximum lopnak, ilyen bűncselekményre soha nem volt példa – úgyhogy biztos nem szikszóiak tették. Mit mond a rendőrség?

Tényleg nem volt ilyen jellegű bűncselekmény. Ezt a két embert megkötözték, kirabolták őket. Megítélésem szerint ismerhették a támadóikat, valószínűleg azért kellett végezni velük, hogy ne mondhassák el, ki volt a két vagy több betörő. És valóban ismerhették a bűnösöket, hiszen be is engedték őket, legalábbis a zárak nem voltak feltörve. Persze megeshet, hogy ismeretlenül engedték be őket, becsületes, vallásos emberek voltak, nem hiszem, hogy feltételezték, hogy bárki rossz szándékkal megy be hozzájuk.

A városban azt mondják, hogy idegenek voltak, pontosabban romák, és meglehetősen forr az indulat. Mi lesz, ha tényleg cigányok voltak?

Mondjam azt, hogy azért imádkozom, hogy ne romák legyenek? Végiggondolni is rossz, miszerint ma egy városvezetőnek azon kell remegnie, hogy bebizonyosodjon: nem cigányok voltak. Maradjunk annyiban, hogy ezt a bűncselekményt bárki is követte el, nem normális ember volt. De tény, nagyon rossz lenne, ha kiderülne, hogy az elkövetők roma származásúak, ugyanis ez egy nagyon nehezen kezelhető folyamatot indítana be. A fórumon kiderült, hogy pattanásig feszült a húr, bármikor elcsattanhat az első pofon, bármikor előkerülhetnek a fegyverek – persze ezt idézőjelben mondom.

És az is kiderült a fórumon, hogy a különböző polgárőrök nem szívlelik egymást – egymásnak feszült például az Országos Polgárőr Szövetség helyi szervezete és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Hogyan tarthatja polgármesterként kordában ezeket a szervezeteket – hiszen jogszabályi felhatalmazása nincs, hogy beleszóljon a tevékenységükbe?

Én nem akarom kordában tartani ezeket a szervezeteket, és nem is akarom akadályozni a tevékenységüket. Minden, törvényes keretek között bejelentett és működő szervezet segítségét szívesen vesszük. De ezt hangsúlyoznám, hogy a helyi szervezetek támogatására számítunk elsősorban, és természetesen azon társaságok tanácsait is meghallgatjuk és adott esetben meg is fogadjuk, amelyek nem itt dolgoznak, de hasznos és jó információt képesek adni.

Azt mondják a helyi romák, hogy ők is szívesen járőröznének a helyi polgárőrökkel – ön szerint ez menni fog?

A polgárőrség roma és nem roma tagokból egyaránt állhat – én annak örülnék, hogyha azok a jóérzésű romák, akik szívesen vállalnák ezt a feladatot, beállnának a polgárőrök közé. Sőt azt is el tudnám képzelni, hogy a közcélú foglalkoztatásban részt vevő roma származású emberek a feladatukat a polgárőrségnél tudják le, így lényegében fizetett polgárőrként tevékenykednének a település érdekében.

forrás:atv.hu / Nagy B. György

Leave a Reply 340 megnézve, 1 alkalommal mai nap |