< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Ki lesz a váltópárt 2014-ben?

| Mobile | RSS

Ki lesz a váltópárt 2014-ben?

2011. április 26. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Giró-Szász András az MTV választási műsorában kijelentette, hogy a mostani választási eredmény alapján nem állapítható meg, hogy ki lesz 2014-ben váltópárt.

Érdemes megnézni a következő táblázatot:

MSZP

Jobbik

LMP

Polgármester

49

3

1

Bp-i kerületi képviselő

83

22

23

Megyei jogú város képv.

84

33

13

Összes többi települési képviselői hely

289

258

12

Megyei + bp-i közgyűlési képviselő

79+10

58+3

2+3

Nincs olyan kategória, amelyben a két kispárt, a Jobbik és az LMP együtt elért volna annyit, amennyit az MSZP. Pedig a Jobbiknak elvileg előnyt jelentő kisebb településeken kevesebb szavazó is elég egy-egy mandátum elnyeréséhez.

Frissítés, pontosítás: Vagy az eredmények frissültek vagy én számoltam el az éjjel, a táblázatban eddig a ténylegesnél 56-tal kevesebb MSZP-s, 36-al kevesebb Jobbikos és 1-gyel kevesebb LMP-s képviselő szerepelt. A pontosított eredmény szerint még egyértelműbben az MSZP az első minden kategóriában.

Az MSZP 16 megyében lett a második erő, a Jobbik háromban (bár Borsodban csak 0,03 százalékponttal előzte meg az MSZP-t). Az LMP két megyében tudott egyáltalán mandátumot szerezni (egyet-egyet).

Tehát a Jobbik “vidéken” is egyértelműen csak harmadik lett. Az LMP, amelyik a megyei jogú városoknak is csak a felében jutott képviselőkhöz, budapesti középpárt lett. (Beszédes, hogy Budapesten 23 képviselőjük van, az ország összes többi részében is csak kettővel több 25).

Amúgy az ellenzék eleve nem volt abban a helyzetben, hogy túl sok képviselői pozíciót nyerjen. A Fidesz nagyon megnehezítette az ajánlószelvény-gyűjtést (főleg a kispártok és a függetlenek számára). Egyéni körzetben az ellenzék megosztottsága miatt a Fidesznek sokkal jobb esélyei voltak. A kompenzációs mandátumok arányát, pedig jelentősen leszűkítették, ezekben a Fidesz relaítv többséggel is elvihette az összes egyéni körzetet, a mandátumok kétharmadát. A három ellenzéki párt pedig az egyharmadon osztozhatott. A mandátumtérkép így a szavazási térképnél sokkal narancsosabbá vált. És akkor még nem beszéltünk a Fidesz által több helyen alkalmazott választókörzethatár-trükközésekről, gerrymanderingről. Ezek a tényezők érthetőbbé teszik az ellenzék összességében gyengébb szereplését.
forrás:piroslap

Leave a Reply 394 megnézve, 1 alkalommal mai nap |