< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kukorelly a Fidesz bukásáról

| Mobile | RSS

Kukorelly a Fidesz bukásáról

A kormányzó erő fölöslegesen sodorta bajba az országot – véli az LMP képviselője, aki a Népszabadságban elismeri, korábban már tévedett a Fidesszel kapcsolatban.

Kukorelly Endre tragédiának nevezi, hogy az új alkotmány a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia helyett a Magyar Művészeti Akadémiát teszi meghatározó művészeti testületté.

Az író, aki a Lehet Más a Politika képviselője a Népszabadságnak azt mondta, ez mulatságos lenne, ha nem volna életveszélyes, mert a magyar társadalom végletesen ketté van fűrészelve. “Ez tragédia – és tűrhetetlen. Aki tűri, nem ért semmit, aki gerjeszti, rosszfajta ember. Én arra szegődtem, hogy amennyi telik tőlem, ezen enyhítsek – és addig csinálom, míg érzek némi hatást. Mondhatom, felhőtlenül boldog voltam, amikor az előző rendszer megszűnt, és bár korántsem gondoltam, hogy hirtelen minden radikálisan jóra fordul majd, biztos voltam abban, hogy szabadságproblémáim nem lesznek többé.”

Kukorelly elismeri az interjúban, tévedett, amikor anno azt hitte, “ezek a helyes gyerekek – a Fidesz ugyanis fiatal, vidéki, első vagy másfeled generációs értelmiségiekből áll” – ezt a Szent Istvánig és Koppányig visszavezethető, kuruc-labanc, jobb-bal, urbánus-népies, kismagyar–nagy-magyar leosztást” zsigerből felülírják.

Az író-politikus úgy véli, mára a Fidesz irányadói átálltak “a hatalom minden módon való megszerzésének oldalára – és ez a bukás, ami akkor kezdődött, amikor a Fidesz feladta azt a naivnak is nevezhető attitűdöt, hogy tisztán, becsületesen, őszintén, szívből fogják intézni az ország dolgait. A kormányzó erő ezzel a szűk egy év alatt produkált teljesítményével megbukott.”

Szerinte ez tény, ami “nem azt jelenti, hogy a Fidesz egyszeriben kikerül a hatalomból, de a bukás tagadhatatlan. Nagy baj az ő bajuk, mert a mi bajunk is. Fölöslegesen bajba van sodorva az ország” – teszi hozzá Kukorelly, aki szerint “képtelenség, hogy a nettó politikai acsarkodás volna a közös ügyek intézése”.

forrás:fn.hu

Leave a Reply 315 megnézve, 1 alkalommal mai nap |