< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Wikileaks: Atombombát rejtett el Európában az al-Kaida

| Mobile | RSS

Wikileaks: Atombombát rejtett el Európában az al-Kaida

Európában elrejtett atombombáról vallott az al-Kaida terrorhálózat egyik vezetője a Wikileaks portál által megszerzett és több világlapnak kiszivárogtatott, hétfőn ismertetett titkos iratok szerint, amelyekből az is kiderül, hogy guantánamói börtöntáborban megfordult gyanúsítottak közül sokat az amerikai titkosszolgálatok is teljesen ártalmatlannak tartottak.

Nagy-Britanniában a konzervatív The Daily Telegraph [1] és a baloldali The Guardian közölt kivonatokat [2] a bizalmas amerikai iratokból. Összesen 759 titkos aktáról van szó; ezek a Guantanamón valaha kihallgatott foglyok csaknem mindegyikének vallomásait összegzik.

A Telegraph az általa csokorba szedett [3] új információk közül kiemelte, hogy az al-Kaida egyik meg nem nevezett parancsnokának állítása szerint a terrorhálózat elrejtett egy atombombát Európában, és a szerkezetet akkor robbantaná fel, ha Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét elfogják vagy megölik.

Nukleáris pokoltűz

A brit lap által közölt kivonat szerint az amerikai hatóságok tudják, hogy az al-Kaida számos kísérletet tett nukleáris alapanyagok beszerzésére, és az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy a terroristáknak sikerült is urániumot vásárolniuk.

Az al-Kaida nukleáris csapásmérő képességére tett egyenes utalást a Wikileaks által kiszivárogtatott iratok szerint Hálid Sejk Mohammed, a terrorhálózat operatív parancsnoka is, akit szintén Guantanamón őriznek. Mohammed – akit az amerikaiak a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat első számú kitervelőjének tartanak – az egyik dokumentum szerint azt mondta kihallgatóinak, hogy az al-Kaida “nukleáris pokoltüzet” zúdít a Nyugatra bin Laden elfogása vagy megölése esetén.
Cián a légkondiba

A kihallgatási dokumentumok feltárják azt is, hogy az őrizetesek szerint bin Laden alig néhány nappal a szövetséges erők érkezése előtt elmenekült az afganisztáni Tora Bora-hegységben lévő rejtekhelyéről. Az al-Kaida vezérét legutóbb 2003 tavaszán látták; bin Laden ekkor – több guantánamói fogoly egybehangzó beszámolója szerint – más terrorista vezetőkkel találkozott Pakisztánban.

A kihallgatások során feltárt tervek szerint az al-Kaida megpróbálta beszervezni a londoni Heathrow repülőtér földi kiszolgáló személyzetének tagjait, és több merénylettervet is szőtt a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú légikikötője ellen.

A Der Spiegel szerint az al-Kaida azt tervezte, hogy Nagy-Britanniában élő terroristái röviddel a felszállás után eltérítenek egy utasszállító repülőgépet, azt visszafordítják, majd hagyják, hogy az a repülőtér épületkomplexumára zuhanjon. Az előkészületek javában folytak, a terroristák két csoportját állítólag Kenyában képezték ki. A szóban forgó tanúvallomásokkal kapcsolatos kiszivárogtatások alapján a hamburgi hetilap beszámolt arról is, hogy az al-Kaida az Egyesült Államokban is több repülőgép-eltérítést tervezett, szintén azzal a céllal, hogy a gépeket különböző épületek, illetve repülőterek fölött robbantsa fel.

De a tervek között volt emellett cián bejuttatása számos amerikai középület légkondicionáló rendszerébe, valamint lakások bérlése nagy amerikai lakóépületekben, amelyeket gázrobbanásokkal döntöttek volna romba. A kiszivárogtatott dokumentumokból kiderül az is, hogy Guantanamón gyerekek és aggastyánok egyaránt megfordultak, köztük egy 14 éves fiú, és egy 89 éves, súlyos egészségügyi problémákkal és mentális leépüléssel küszködő öregember.
Régi Casio miatt kerültek börtönbe

Az amerikai erők több személyt azért ejtettek foglyul Afganisztánban, mert olyan órát viseltek, amelyet a Casio elektronikai cég még az 1980-as években forgalmazott. Az al-Kaida ugyanis ezt a bizonyos óratípust használta több esetben pokolgépek időzítő szerkezeteiben. Az emiatt gyanússá vált őrizeteseket aztán – bizonyíték hiányában – különösebb hírverés nélkül elengedték.

A guantánamói akták vizsgálatából a The Daily Telegraph hétfői ismertetése szerint [4] kiderül, hogy az amerikaiak legalább 150 guantánamói foglyot ártalmatlannak találtak és elengedtek, ugyanakkor mintegy kétszáz őrizetest valóban globális fenyegetést jelentő terroristának minősítettek.

A The Guardian értesülése szerint [5] Guantanamón – jóllehet Barack Obama amerikai elnök már két éve elrendelte a tábor bezárását – jelenleg is még 172 foglyot őriznek. A baloldali brit lap a hozzá eljutott információk közül kiemelte, hogy az amerikaiak a legfőbb pakisztáni hírszerző szolgálatot is a terrorszervezetek közé sorolták be, ugyanúgy, mint az al-Kaidát, a Hamászt, a Hezbollahot vagy az iráni titkosszolgálatot.
forrás:hírposta

Leave a Reply 336 megnézve, 1 alkalommal mai nap |