< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Fejcserék Washingtonban: Közel-Keletben jártas vezetőket neveztek ki

| Mobile | RSS

Fejcserék Washingtonban: Közel-Keletben jártas vezetőket neveztek ki

Miközben az Egyesült Államok három fronton “harcol”, Obama átszervezi nemzetbiztonsági tanácsadói gárdáját – de a folytonosság jegyében továbbra is megtartja Közel-Kelet szakértőit, és várhatóan „jóval érzékenyebb” lesz Izraellel kapcsolatban is”.

Barack Obama amerikai elnök elhatározta, hogy megváltoztatja nemzetbiztonsági tanácsadói csapatának összetételét – ám számos közismert Közel-Kelet szakértőt továbbra is megtart, így bizonyítandó az amerikai politika folytonosságát, három katonai konfliktus és egy nukleáris fenyegetettség közepette.

Várhatóan Leon Panetta, a CIA jelenlegi igazgatója, valamint David Petraeus tábornok, az amerikai és NATO csapatok afganisztáni főparancsnoka veszi át a washingtoni kulcspozíciókat – Panetta a jelenlegi védelmi miniszter, Robert Gates székébe ülhet, míg Petraeus tábornok Panettát váltja.

Mindkét jelöltben közös, hogy jelenlegi beosztásukban hosszú időt töltöttek a Közel-Keleten. Így a kinevezések azt jelzik: nem várható jelentős ideológiai elmozdulás Obama Közel-Kelet-stratégiájában. (Panetta demokrata pártiságát – elődje Gates republikánus – vélhetően a hadügyminisztérium pénzügyi és szervezeti struktúrája érzi majd meg, nem pedig a stratégiai funkciók.) Panetta évekig vezette a Költségvetési Bizottságot, és ezt követően Bill Clinton monetáris tanácsadójaként dolgozott, mielőtt Obama felajánlotta volna neki a CIA igazgatói székét (ahol kezdetben a tapasztalathiánnyal vádolták ellenlábasai). Beosztása azonban most előnynek bizonyult: a jelenlegi gazdasági helyzet miatt a Pentagon-béli munkájának fő eleme a megszorítás és a kiadáscsökkentés menedzselése lesz .

Az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak – aki már 15 éve ismeri amerikai kollégáját – szerda este felhívta Panettát, és gratulált a kinevezéséhez. „Biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Államok és Izrael között fennálló baráti kapcsolat megmarad, sőt tovább javul és erősödik a jövőben” – mondta Barak Panettának, valamint hozzátette, hogy a két ország közötti kapcsolat kardinális fontosságú Izrael biztonsága szempontjából.

Lawrence Korb, Gates védelmi miniszter korábbi szárnysegédje úgy véli, hogy a jelenlegi irány – vegyítve azokkal a tapasztalatokkal, amiket Panetta CIA-nál szerzett a titkos műveletekről – akár azt is jelentheti, hogy az Egyesült Államok kevésbé bocsátkozik szárazföldi konfliktusokba, (beleértve a különböző rezsimek megbuktatásának a kísérletét) – sokkal inkább a „háttérhadműveletek” lehetnek hangsúlyosak.

„Kevésbé elképzelhető, hogy a védelmi minisztérium, Panettával az élén nagy számban küldene katonai csapatokat a Közel-Keletre” – értelmezi a helyzetet Korb, aki jelenleg az Amerikai Fejlődés Központ egyik vezető elemzője, aki szerint „a legnagyobb különbség jelenleg az, hogy Obama határozottabban bánik a hadsereggel”.

Nincsenek arra utaló jelek, hogy a személycserék Obama politikájának, vagy gondolkodásmódjának a változását jelentenék – állítja Tom Neumann, a Nemzetbiztonsági Ügyek Zsidó Központjának ügyvezető igazgatója. „Annyi változik az az, hogy Obama választási üzemmódra kapcsol” – véli Neumann, aki szerint Panetta és Petraeus olyan nem ellentmondásos személyek, akiket könnyedén elfogad a szenátus is.

Neumann szerint ehhez hozzájárul az is, hogy Obama vélhetően nem akar nagy „hullámokat” gerjeszteni a 2012-es kampánnyal – és nem akarja provokálni a zsidó közösséget. Ez pedig végső soron azt feltételezi, hogy „jóval érzékenyebb” lesz Izrael, és az Izraelt érintő kérdésekben.

Neumann szerint Panetta – még kongresszusi képviselőként – szintén sokszor foglalkozott már Izrael dolgaival, és nem tett semmilyen ellentmondásos dolgot. Arra is rámutatott, hogy az Egyesült Államok és Izrael szoros együttműködésben áll a hírszerzés területén is, amely szintén része volt Panetta munkájának a CIA igazgatójaként.

Neumann ugyan megjegyezte, hogy Petraeus tett néhány ellentmondásos nyilatkozatot, amelyben Izraelt a közel-keleti Amerika-ellenes megnyilvánulásokkal kapcsolta össze (ezektől azonban később elhatárolódott) – mégis, Neumann szerint azok leginkább a téves információk miatt, mintsem a rosszindulatból születhettek. „Nem gondolnám, hogy ellenséges szándék vezérelte őket, inkább a rossz helyzetértékelés” – kommentálta a NATO főparancsnok megjegyzéseit Neumann.

A kinevezések hivatalos bejelentése, valamint a Petraeus helyét átvevő tábornok, John Allen előléptetése csütörtökön várható. Washington ezekkel párhuzamosan kinevezi új afganisztáni nagykövetét is, Ryan Crockert.

forrás:atv.hu / jpost

Leave a Reply 302 megnézve, 1 alkalommal mai nap |