< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Félmegoldás lesz Csak a szervezőkre csap le a Btk. módosítás?

| Mobile | RSS

Félmegoldás lesz Csak a szervezőkre csap le a Btk. módosítás?

Benyújtotta a kormány a parlamentnek a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására tett javaslatát, mely a riadalmat keltő járőrözést bűncselekménnyé minősítené. De vajon a riadalomkeltés más esetben már nem számít bűncselekménynek?

Benyújtotta a kormány a parlamentnek a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására tett javaslatát, amelyről akár már hétfőn dönthet a Ház. A törvényjavaslat szerint a jövőben a Btk. kimondaná: aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Emellett a törvénykönyv kiegészülhet a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal. Ez rögzítené, hogy aki olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló, vagy annak látszatát keltő tevékenységet szervez, amely másokban riadalmat kelt, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Továbbá tartalmazná, hogy ugyanígy büntetendő az is, aki a helyi polgárőr szervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatai ellátását úgy szervezi meg, hogy a helyi polgárőr szervezet a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.

A törvény többek között ezt tartalmazza:

“Aki olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló, vagy annak látszatát keltő tevékenységet szervez, amely másokban riadalmat kelt, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Úgy tűnik, csak a szervezőkre csap le a módosítás. Vajon mi lesz a végrehajtókkal? Őket nem kívánják büntetni? A közrend fenntartására irányuló tevékenység esetén nem szabad riadalmat kelteni, más esetben igen? Egy kétségbeesett, elhamarkodott próbálkozásnak tűnik a javaslat.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban azt mondta, a Btk. szigorítását azzal összefüggésben kezdeményezi a kabinet, hogy egy új bűnözési forma, az “egyenruhás bűnözés” jelent meg Magyarországon.

A szerda délután benyújtott törvényjavaslatot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter jegyzi, aki sürgősségi javaslatában azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés térjen el a házszabálytól, és a vitát, valamint a határozathozatalt is május 2-án, hétfőn folytassa le a Ház. (A házszabálytól eltéréshez a jelen levő képviselők négyötödének támogatására van szükség.) Ha a parlament nem fogadja el a házszabálytól való eltérésre tett indítványt, a tárcavezető sürgős tárgyalást és olyan tárgyalási rend kialakítását javasolja, hogy az előterjesztést minél előbb elfogadhassák a képviselők.

A törvény a kihirdetését követő napon léphet hatályba.

A javaslat indoklásában az előterjesztő azt írja: a jogállam nem engedheti meg magának, hogy a közbiztonság fenntartására vonatkozó állami monopóliumot civil szerveződések erre vonatkozó törvényi felhatalmazás hiányában mindenféle állami kontroll nélkül, a hivatalosság látszatát keltve szervezzék. “Elszaporodtak azok a magatartások, amelyek ugyan nem érik el a közösség tagja elleni erőszak tényállásában jelenleg szankcionált erőszak mértékét, azonban az egyes nemzeti, etnikai, faji, vallási csoportok tagjaiban jogos félelmet, riadalmat keltenek, ezzel etnikai feszültséget szítva” – mutatott rá Navracsics Tibor, hozzátéve, hogy e jelenségekkel szembeni határozott fellépés érdekében szükséges a Btk. módosítása.

Szijjártó Péter a kormányülés utáni tájékoztatóján úgy fogalmazott: az “egyenruhás bűnözés” jellemzője, hogy egyenruhát jogosulatlan viselő vagy különböző hatóságok egyenruháihoz hasonló öltözetet viselő emberek csoportosan követik el azt. “Akik ilyen egyenruhában járkálnak, akik úgy tesznek, mintha joguk lenne bármilyen intézkedésre, joguk lenne bármilyen módon fellépni másokkal szemben, (…) egészen egyszerűen bűnözők, rendbontók”, és Magyarországon egy új bűnözési formát jelenítenek meg – mondta, hozzáfűzve, a kormány nem hagyja, hogy ez a bűnözési forma elharapóddzon, gátat vet annak, és megvédi a törvénytisztelő, békés embereket ezektől a bűnözőktől.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 315 megnézve, 1 alkalommal mai nap |