< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Már magyarok is menekülnek Gyöngyöspatáról

| Mobile | RSS

Már magyarok is menekülnek Gyöngyöspatáról

Vascsövekkel, karókkal várták őket, és a szervezet vezetője szerint készültek a támadásra: ezt mondták a Véderő tagjai a kedd esti gyöngyöspatai verekedésről. A romák szerint azonban a verekedés előtt a Véderősök megdobáltak egy házat. Az eset óta újra rengeteg a rendőr a településen és több mint 350 roma hagyta el Gyöngyöspatát. A rendőrség honlapján közben elérhetővé tették a biztonsági kamera felvételét: a verekedés közvetlen kiváltó oka egy erősen ittas állapotban levő férfi volt.

Egy nagy vérfolt jelzi a támadás helyszínét. A fenti videón látható kis utcában történt a verekedés, nem messze a cigányteleptől. Hogy pontosan mi történt, arra mindenki másképp emlékszik.

„Itt a hídnál van egy gödrös rész, ott voltak megbújva a cigányok” – mondta Hartyányi Attila, aki azt látta, hogy 100-150 roma támadt négy civilre, akik épp egy idős nőhöz mentek látogatóba. „Ordibáltak eszméletlenül, kiabálták, hozzátok a köveket, vascsöveket, agyonütjük őket, most végük van, itt vér fog folyni, támadunk” – elevenítette fel a keddi eseményeket. A férfi azt mondja, annyira megijedt a látottaktól, hogy azonnal kocsiba ült, és kimenekítette feleségét három gyerekével együtt a faluból.

„Engem senki sem kérdez meg, hogy félek-e vagy nem félek. Meg állandóan fenyegetnek engemet is ugyanúgy, mint ahogy ők állítják, hogy fenyegetik őket, villognak fel nekünk éjszaka, holott mi még őket soha nem bántottuk” – mondta el Hartyányi Attiláné.

A romák egészen másképp emlékeznek. Azt állítják, a véderő tagjai támadták meg őket. „Nem volt szemtanúja, nem volt senki, ez egy alattomos támadás volt egy cigány család ellen. Este betámadtak egy cigány családot, hát milyen szemtanút akarnak?” A verekedésben négyen sérültek meg. Egyikük súlyos állapotban van. „Végigsétáltunk az utcán, egyik pillanatról a másikra… engem kétszer fejbe vágtak téglával”.

A rendőrök egy 36 éves férfit fogtak el, ellene garázdaság miatt indult büntetőeljárás, de másik hat embert is előállítottak. A Heves Megyei Rendőrfőkapitányság szerint azonban ez a szám még változhat.

A verekedés körülményeit egy térfigyelő kamera tisztázhatja, ami épp azt az utcát mutatja, ahol az eset történt. A rendőrök egyelőre csak annyit mondtak, 40-50 ember támadhatott.

A roma nők és gyerekek többsége szerdán ismét elhagyta a falut. Sokan már vissza sem akarnak jönni közülük. A helyiek a kormány azonnali segítségét várják. „Ha nem tudnak rendet tartani, igen, el fog szaporodni. Már olyan szinten tartanak a romák, hogy már most igazándiból én attól tartok, hogy visszavágó lesz” – véli Szőcsi Lajos, a Heves megyei cigány önkormányzat elnök-helyettese.

Gyöngyöspata polgármestere szerdán közleményt adott ki. Ebben azt írja: minden törvénytisztelő és rendet akaró embernek helye van Gyöngyöspatán. A faluban történteket pedig senki ne kezelje elszigetelt jelenségként.

Megvan a felvétel

A rendőrség honlapján elérhető a gyöngyöspatai biztonsági kamera felvétele, de azon a csoportos támadás, a verekedés nem látható. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szerda esti közleménye szerint a rendőrségen este negyed tízkor jelentették, hogy a Bem úton egy társaság gyülekezik. A helyszínre egy tizenkét fős rendőri egységet riasztottak, két percen belül kiértek. A közlemény szerint a Bem úton és az azt keresztező Bajcsy Zsilinszky úton helyiek csoportosultak, akik a rendőrök megjelenésére és határozott fellépésére szétszéledtek. A rendőrök a csoportosulás felszámolása után három földön fekvő sérültet – egy petőfibányai, egy lőrinci és egy ócsai férfit találtak – találtak, őket kórházba szállíttatták.

A szemén sérült helyi roma fiatalról a rendőrség azt írja, hogy ellentmondásos körülmények között sérült meg, őt az egyik családi házból vitték kórházba a mentők.

A rendőrség tájékoztatása szerint a történtek közvetlen kiváltó oka az volt, hogy egy petőfibányai férfi, feltehetően erősen ittas állapotban a település egyik útkereszteződésében vizelt. A magatartását – mint a rendőrségi közlemény írja – közönséges módon nehezményező helyi lakosokat először távolról provokálta, majd társai felhívása ellenére közéjük ment. Ekkor támadták meg és verték meg, hasonlóan két másik társához. Egyikük súlyosan, a másik két férfi könnyebben sérült. A két támadó egyikét még a helyszínen elkapták, a másikat a térfigyelő kamera képeinek elemzése után fogták el a lakásán.

A könnyebben sérültek egyike – aki társával együtt megpróbálta visszahívni a később súlyosan megsérült férfit – kórházi meghallgatása során a rendőröknek elmondta, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja. A rendőrség tájékoztatása szerint a településen továbbra is fokozott rendőri jelenlét van, megfelelő erőkkel és eszközökkel biztosítják a település közrendjét, köznyugalmát, a “mindennapi életvitelt”.

A rendőrség honlapján elérhető a biztonsági kamera felvétele, de azon a csoportos támadás, a verekedés nem látható. A Független Hírügynökség úgy tudja, a bizonyítási eljárás sikerét védendő a rendőrség nem tett közzé minden bizonyítékot.

A szerdai események összefoglalóját itt olvashatja!

forrás:atv.hu

Leave a Reply 333 megnézve, 1 alkalommal mai nap |