< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Holdi utat céloznának az új űrturista-járatok

| Mobile | RSS

Holdi utat céloznának az új űrturista-járatok

2011. április 29. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Dennis Tito, az első űrturista tíz éve indult a Nemzetközi Űrállomásra. Hét magánszemély feljuttatása után, a szervező cég már Hold körüli utakat tervez a fizető vendégeknek.

Az űrturizmus már elérte az alacsony Föld körüli pályát, és az ipar most a Hold felé tekint. Miután segédkezett hét magánszemély Nemzetközi Űrállomásra juttatásában – a világ első űrturistája Dennis Tito volt, aki 2001. április 28-án indult el -, a Virginia székhelyű Space Adventures már a Hold körüli turistautakat térképezi fel.

A kilenc számjegyű jegyár ellenére, a cég már fel is jegyzett egy jelentkezőt az első holdutazásra. Amennyiben még egy jelentkező lesz, a misszió akár három-öt éven belül elindulhat. Tom Shelley, a cég vezetője szerint, a második szerződésre is szükség van a küldetés folytatásához.

A Space Adventures a Szojuz űrhajókon szervezi a kliensek útját. Ezek az orosz gépek a hatvanas évek óta indulnak az űrbe. Az utazáson a turista Szojuzon jutna el a Hold másik oldalára és vissza. Az út hét-nyolc napot venne igénybe Shelley szerint. Az űrhajó nem szállna le, ám az utas olyasmit tapasztalhatna meg, melyet eddig a NASA Apollo programjának csak néhány tucat űrhajósa láthatott. “Mintegy 100 kilométerre közelítik meg a holdi felszínt, így közeli rálátás lesz a felszínre, valamint egy fantasztikus Földfelkeltére is. Eddig csak 24 ember láthatta ezt.”
Szojuz

Ezen hosszú utazás elején a Szojuz alacsony Föld körüli pályán találkozik egy független módon feljuttatott rakétával, amelynek hajtómű elősegíti, hogy eljusson a Holdra. A Szojuz azonnal a rakéta és a Hold felé veheti az irányt, de a rakétarandevú előtt megállhat a Nemzetközi Űrállomáson is.

A holdmisszió különbözne a Space Adventures egyszerre egy utas filozófiájától. A háromüléses Szojuz két fizető vendéget vinne a Holdhoz, a harmadik hely az orosz parancsnoké.

Aztán ott van az ár is. Az űrturisták 20-35 millió dollárt fizettek, hogy eljussanak az állomásra. Shelley szerint a holdutazás összege sokkal magasabb lenne. A helyár 150 millió dollár körül képzelhető el.

forrás:hirado.hu/Forrás: Space.com

Leave a Reply 1805 megnézve, 1 alkalommal mai nap |