< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Irán segítségével igyekszik vérbe fojtani a tüntetést Szíria

| Mobile | RSS

Irán segítségével igyekszik vérbe fojtani a tüntetést Szíria

Oroszország, Kína és Libanon ellenezte azt a határozattervezetet, amely elfogadása esetén felszólította volna arra a damaszkuszi vezetést, hogy vizsgálja meg, ki a felelős az erőszakért, valamint arra, hogy fékezze meg az agressziót. Az Egyesült Államok a legszigorúbban elítélte Damaszkuszt, az amerikai ENSZ nagykövet szerint Asszad “álnok módon külföldi hatalmakra mutogat, miközben Irántól kér segítséget a véres tömegoszlatásokhoz”.

Szerdán megvétózták azt az európai kezdeményezést az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely elítélte volna a szíriai vezetés véres fellépését a tüntetőkkel szemben – a javaslat Oroszország, Kína és Libanon tiltakozásán bukott el.

A nyugati országok, miután nem lesz határozat Szíriával kapcsolatosan – nyilvános vitát kezdeményeznek. A Biztonsági Tanács és 15 tagállama közötti feszültségre utaló jel lehet a határozott orosz álláspont, amely az arab országokba való külső beavatkozással vádolta meg a nemzetközi közösség vezető testületét.

A közel egy órás zártkörű egyeztetést követően a közel-keleti helyzetet nyilvános kamarában vitatták meg szerda este, amelyen Szíria ENSZ küldöttje is részt vett. Lynn Pascoe, az ENSZ főtitkár-helyettese a szíriai kormányellenes tüntetőkről elmondta az értekezleten, hogy „egyre szélesebb körben követelik a rezsim bukását, hasonlóan azokhoz a hangokhoz, amelyeket máshol is hallani a régióban”. Pascoe megemlítette a szíriai elnök Basar Asszad erőfeszítéseit, hogy igyekezett „válaszolni” a tüntetőknek, de hozzátette, hogy „a reformígéretek ellenére a kormányzat drámai gyorsasággal növelte a hatósági agressziót” – a diplomata hozzátette: vannak olyan beszámolók, amelyek szerint több mint 100 ember vesztette életét az elmúlt hétvégén. „Komoly humanitárius kihívás alakulhat ki az elkövetkező napokban” – véli az ENSZ főtitkár-helyettese.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által megvétózott javaslatot egyébként Németország, Franciaország, Portugália és az Egyesült Királyság nyújtotta be. A kvartet azt szerette volna elérni, hogy szólítsa fel a nemzetközi közösség Asszadot a tüntetők elleni erőszak felelőseinek a kivizsgálására, valamint arra, hogy fékezze meg az agressziót. Kedden az ENSZ főtitkár, Ban Ki-Mun közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy „folyamatosan, és egyre nagyobb aggodalommal követi nyomon a szíriai eseményeket”. „Teljes mértékben elítélem a folyamatos erőszakot a békés tüntetők ellen, de legfőképpen a tankok és éles lőszerek használatát, amelyekkel tüntetők százait ölték vagy sebesítették meg” – áll a nyilatkozatban.

Az Egyesült Államok ENSZ nagykövete, Susan Rice szintén csatlakozott a kritikus hangok táborához, és a legszigorúbban elítélte a szíriai erőszakot. „Meg kell állítani a döbbenetes erőszakhullámot, amellyel le akarják verni a tüntetéseket” – mondta Rice.

A nyugati országokkal azonban nem ért egyet Oroszország és Kína. Moszkva és Peking úgy véli, hogy a szíriai események belső ügynek számítanak, és éppen ezért belpolitikai lépéseket igényelnek. Libanon pedig vélhetően minden Szíriát elítéli határozatot meg fog vétózni – Bejrút Damaszkusz régi szövetségese.

Az amerikai ENSZ nagykövet szerint Damaszkusz „köteles meghallani a szíriai nép hangját, amely szabadságot, gyülekezési szabadságot, valamint a vezetői szabad megválasztásához való jogot követeli”. Washington a nagykövet szerint „komolyan elítéli azt, ahogy a szíriai kormányzat bánik a népével, valamint a destabilizáló tevékenységét – beleértve a terrorizmus, és terrorszervezetek támogatását”. Rice szerint Damaszkusz álnok módon külső hatalmakat hibáztat a zavargásokért, miközben folyamatosan Irán segítségét kéri a polgári elnyomásához.

forrás:atv.hu / jpost / Reuters

Leave a Reply 1830 megnézve, 1 alkalommal mai nap |