< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Katasztrófahelyzet Amerikában: egy atomerőmű is leállt

| Mobile | RSS

Katasztrófahelyzet Amerikában: egy atomerőmű is leállt

Már több mint 200 áldozata van az Amerika déli államaiban pusztító tornádóknak. Az elmúlt 24 órában 137 helyen észleltek forgószelet, a legtöbbet Alabama államban.

1974 óta az idei a legsúlyosabb tornádószezon. A déli államokban szükségállapotot rendeltek el és több millió ember áram nélkül maradt. Meteorológusok szerint a hétvégén újabb tornádó hullám várható a térségben.

Katasztrófahelyzet alakult ki Amerika déli részén. Egy két kilométer átmérőjű óriástornádó a százezer lakosú alabamai Tuscaloosa városára csapott le. A forgószél olyan nagy kiterjedésű volt, hogy a vészjelzés ellenére sokaknak esélyük sem volt elmenekülni a tornádó elől. A város polgármestere szerint még nem tudták felmérni az áldozatok számát, mert a rendőrség és a tűzoltóság létesítményei is elpusztultak.

24 óra leforgása alatt 137 helyről jelentettek tornádókat. A természeti csapás sorozat hat déli államot érintett. Az áldozatok száma meghaladja a kétszázat, de a hatóságok szerint a veszteséglista még tovább növekedhet. Hatalmasak az anyagi károk. A becslések szerint több tízezer ház dőlt romba vagy vált lakhatatlanná.

A tornádók egy atomerőművet is megrongáltak. Az Tenessee állambeli létesítményt le kellett zárni, mert az áramkimaradás veszélyeztette az erőmű hűtőrendszerét. A tartalék generátorok bírták a terhelést, így nem következett be radioaktív szivárgás az atomlétesítményben.
A meteorológusok szerint a tornádószezonnak még távolról sincs vége. Az előrejelzések alapján a hétvégén újabb viharhullám éri el az Egyesült Államok déli részét.

forrás.atv.hu

Leave a Reply 1816 megnézve, 1 alkalommal mai nap |