< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Eldurvulhatnak a rendvédelmi demonstrációk

| Mobile | RSS

Eldurvulhatnak a rendvédelmi demonstrációk

2011. május 10. | hozzászólás | Közélet

Többet vártak a rendvédelmi szakszervezetek a belügyminiszterrel való egyeztetéstől, ezt a több mint három órás tárgyalás után mondták a sajtónak. Pintér Sándor nem állt az újságírók elé, úgy tudni azért, mert a kormány csak szerdán tárgyal a szolgálati nyugdíjról és az új közszolgálati életpálya modellről. A szakszervezeti vezetők azt mondták, a kormánynak be kell látnia, hogy változtatnia kell az eredeti elképzelésein. Hangsúlyozták, hogy ha nem tudnak megállapodni, tovább tüntetnek.

A rendőrök, tűzoltók, katonák és börtönőrök pénteken többek között azért demonstráltak, hogy a kormány ne vegye el tőlük a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét.

A belügyminiszter felajánlotta, hogy üljenek vele tárgyalóasztalhoz. Hétfő reggel nyolc órától egyeztettek a belügyminisztériumban. A sajtót több mint három órás várakozás után engedték be az épületbe. Az újságírók elé végül csak a szakszervezeti vezetők álltak ki.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, ígéretet kaptak arra, hogy jövő héten tárgyalhatnak a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változtatásairól. Azt is megerősítette a belügyminiszter, hogy év végéig a járulékokkal és kamatokkal együtt kifizetik a tűzoltók elmaradt túlórapénzét. A szakszervezetek ugyanakkor egyértelművé tették, hogy jelentős bérrendezést várnak el.

„Az elmúlt évek bérbefagyasztásait követően az illetményrendszerbe beépülő illetményfejlesztést tartunk csak elfogadhatónak az állomány tekintetében, ezért még a költségvetési sarokszámok meghatározása előtt tárgyalásokat kívánunk erről folytatni” – hangsúlyozta Kónya.

A belügyminiszter erre állítólag azt mondta, csak akkor lehetséges, ha a kormánynak az egész közszférát érintően ilyen tervei lesznek. A konvergencia program angol nyelvű változatában ugyanakkor 3 éves bérbefagyasztás szerepel a teljes közszférában.

A sajtótájékoztatón azt mondták, az állomány rendkívül elkeseredett, ezért eljöhet az idő, amikor a szakszervezeti vezetők már nem tudják garantálni a demonstrációk békés jellegét.
forrás:atv.hu

Leave a Reply 349 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: