< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: “Pedig most kellene egy igazán ütős rendőrség//Aber jetzt sollte die Polizei haben eine ziemlich gute”

| Mobile | RSS

“Pedig most kellene egy igazán ütős rendőrség//Aber jetzt sollte die Polizei haben eine ziemlich gute”

“Pedig most kellene egy igazán ütős rendőrség”

Állítólag csak Pintér Sándor személyes megjelenése akadályozta meg az indulatok végletes elszabadulását a rendvédelmi dolgozók legutóbbi, múlt pénteki demonstrációján. A közel egy hónapja zajló tüntetés-sorozat célja, hogy megőrizzék szerzett jogaikat, így többek között a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. A kormány azonban eltökéltnek tűnik, és nem hajlandó finanszírozni „35-40 éves nyugdíjasok 150-200 ezer forintos nyugdíját.” A HETEK összeállítása.

„Soltész Miklós és Demeter Ervin csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette azt a munkaanyagot, amelyből egyértelműen kiderül: a kormány az elmúlt fél évben is hazudott. Demeter Ervin fideszes politikus arról beszélt, hogy a kormány el akarja venni a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaitól a 25 év szolgálat után járó korkedvezményes nyugdíj lehetőségét. Úgy véli, hogy az ő esetükben indokolt lenne a kedvezményes elbánás, mert ez arányban áll azzal a kockázattal, amit ők vállalnak.” Igen, jól olvasták, a Fidesz.hu beszámolója szerint a KDNP-s Soltész Miklós és a fideszes Demeter Ervin felháborodásának adott hangot a kormány tervei miatt. 2006-ban. Azóta némiképp módosult az álláspont: „Az érdekképviseleteknek tudomásul kell venniük, hogy a kormányoldal nem fog változtatni azon az álláspontján, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatárnak a katasztrófavédelmisekre, a rendőrökre és a katonákra is vonatkoznia kell. Nem tudjuk azt finanszírozni, fenntartani sem anyagilag, sem morálisan, hogy 35-40 éves nyugdíjasok legyenek 150-200 ezer forintos nyugdíjjal” – nyilatkozta az MTI-nek néhány héttel ezelőtt Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók álláspontja viszont évek óta változatlan. Kormányoktól függetlenül ragaszkodnak szerzett jogaikhoz. Április elején több mint egyhetes demonstrációsorozattal tiltakoztak a kormány tervei ellen, pénteken aztán ismét az utcára vonultak. A Kossuth téren összegyűlt tömegben olyan szintre fokozódott a feszültség, hogy rendvédelmi dolgozók egy csoportja a parlament lépcsőjéig nyomult. Az indulatokat állítólag az fékezte meg, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínre sietett, és szólt néhány szót a tömeghez. Az emberek fújjoltak, kiabáltak, de végül is engedtek miniszterük kérésének, és hazaszállingóztak. A demonstráción egyébként egy nyugdíjas tűzoltó felgyújtott egy izraeli zászlót. A férfit azóta azonosították, és eljárást indítottak ellene, a tüntetés szervezői elhatárolódtak a gyújtogatótól. Szintén rossz fényt vetett a tüntetésre, hogy csatlakozott hozzá a Véderő nevű – Gyöngyöspatán ismertté vált – Jobbik-közeli félkatonai szervezet.

Visszaterelő hadművelet

A rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjának eltörlése a Széll Kálmán-terv része. Ennek februári bejelentésekor még csak annyit lehetett tudni, hogy 2012-től új nyugdíjrendszer lép életbe, és a nők 40 éves munkaviszonya kivételével megszüntetnek minden olyan jogcímet, amely lehetővé teszi, hogy munkaképes emberek a törvényben előírt korhatár előtt nyugdíjba menjenek. Ami annyit jelent, hogy megszűnik a rendvédelmi és fegyveres dolgozóknak az a joga, hogy a mindenkori nyugdíjkorhatár előtt öt évvel nyugdíjba mehessenek. A pénteki demonstráció hatására Pintér Sándor által hétfőre összehívott informális megbeszélésen aztán kiderült, hogy a kormány visszamenőlegesen kívánja eltörölni ezt a jogot, sőt, kezdeményezi a korkedvezményes nyugdíjasok visszahívását a munka világába – tudta meg a Hetek Kónya Pétertől, a tüntetéssorozatot szervező Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnökétől.

Jelenleg körülbelül negyvenezer egykori fegyveres és rendvédelmi dolgozó van korkedvezményes szolgálati nyugdíjban. A létszám egyharmada a 40-50 éves korosztályhoz tartozik, a másik kétharmad az 50-60 éves korosztályt erősíti. A teljes létszámra vetített átlagnyugdíj 140-150 ezer forint – tájékoztatta lapunkat Kónya, a Lázár János által említett „35-40 éves, 150-200 ezer forintos nyugdíjjal” rendelkezőkkel kapcsolatban pedig azt mondta, ezek ritka esetek: „Elképzelhető hogy találunk néhány ilyen kirívó példát, de ők olyan speciális beosztású emberek lehetnek, – például vadászpilóták -, akiknél a szolgálati évek száma kettes szorzóval számít”. A korkedvezményes – más kifejezéssel: szolgálati – nyugdíjasok tömeges száma Kónya Péter szerint nem a munkakerülésből fakad. Sokkal inkább abból, – azon túl, hogy a fegyveres és rendvédelmi hivatásos állományúak a mindenkori öregségi korhatárnál öt évvel korábban mehetnek nyugállományba – hogy 25 éves szolgálati jogviszony után is választható ez a lehetőség. Például akkor, ha a munkavállaló önhibáján kívül megszűnik a munkája: márpedig az elmúlt években sok munkahely szűnt meg a határőrség és a rendőrség integrációja, a Vám és Pénzügyőrség és az APEH integrációja során, illetve a magyar honvédség leépítése nyomán, amikor a közel százötvenezres hadsereget húszezer fősre csökkentették. És választható a szolgálati nyugdíj 25 jogviszony és olyan egészségkárosodás esetén, ami miatt a munkavállaló alkalmatlanná válik a fegyveres szolgálatra. (Sajtóhírek szerint egyébként a jelenleg 63 éves Pintér Sándor belügyminiszter is korkedvezménnyel, 48 éves korában ment nyugdíjba, miniszteri fizetése mellett 163 ezer forint a nyugdíja.)

Egyenruhás munkafelügyelők

Kónya Péter szerint a kormány tervei között szerepel, hogy a 40 ezres létszám egy részét saját testületébe hívják vissza, vagy a közszférában ajánlanak fel számukra munkát, „de az is elhangzott, hogy a közmunka programban találnának számukra helyet végzettségüknek és a hivatásuknak megfelelően: például egyenruhás felügyelőként dolgoznának közmunka programokban”.

Az érintettek abszurdnak tartják ezeket az elképzeléseket, és különösen sérelmezik, hogy a kormány visszamenőlegesen kíván megvonni szerzett jogokat. „Ezek az emberek annak idején meghatározott feltételekkel, többek között a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével vállalták a hivatást. Ha változtatni akarnak, akkor ki kell futtatni ezt az állományt az eredeti feltételekkel, és az ezután belépőkkel kell olyan szerződést kötni, amely már nem tartalmazza a korkedvezményt. De a visszamenőleges változtatással sérülne a jogbiztonság, és ez akkor is elfogadhatatlan, ha tudjuk, hogy nehéz helyzetben van az ország” – összegezte az érintettek véleményét Kónya.

A választási kampányban a kormánypártok a rendvédelmi szervezetek megerősítéséről, 30 százalékos bérfejlesztésről beszéltek, és elhangzott, hogy a legalacsonyabb beosztású kezdő rendőrnek is minimum százezer forintos nettó bért kell adni – emlékeztette a Heteket egy a rendőrség kötelékéhez tartozó forrásunk. Arra a felvetésre, hogy a pénzügyi-gazdasági válság miatt a kormány minden területen kiadáscsökkentésre kényszerül, Kónya Péter azt mondta: „A válságot nem mi okoztuk, ennek ellenére a következményeit – a közszféra más munkavállalóival egyetemben – nagyon keményen viseltük az elmúlt időszakban: öt év óta befagyasztották a béreinket, elvették a 13. havi illetményünket, megnyirbálták a cafetéria rendszerünket, miközben a létszámleépítések miatt jóval több a teher a kollégáinkon”.

A fentebb már idézett, névtelenséget kérő rendőrségi forrásunk arra is felhívta a figyelmet, a kormány éppen akkor generál újabb feszültséget a fegyveres és rendvédelmi testületekben, amikor a súlyosbodó szociális feszültségek miatt minden korábbinál nagyobb szüksége lehet egy lojális, erős tartással rendelkező állományra.

A nyugdíjat is lehetne adóztatni

„Ennek a most megszüntetni tervezett életpályamodellnek a szakmai koncepcióját korábban az a helyzet hívta életre, hogy egyszerűen nem volt pénz béremelésre, ezért azt gondolták, hogy amíg ez az áldatlan állapot meg nem szűnik, a másik kasszából fedezett korkedvezményes nyugdíjakkal vonzóvá lehet tenni a rendőri pályát. Ez azonban egy rövidlátó szemlélet” – mondta a Heteknek Simonovics András. Az MTA nyugdíjszakértője szerint a korkedvezményes nyugdíjak visszamenőleges felülvizsgálata és az érintettek visszatérítése a pályára a jogszabályok alapján védhetetlen.

„Ugyanakkor érdemes volna azon elgondolkodni, hogy ha valaki a nyugdíjkorhatár előtt kerül nyugállományba úgy, hogy utána kereső tevékenységet végez, a nyugdíjának akár felét is meg lehetne adóztatni”. Amerikában így működik a korkedvezményes rendszer, emlékeztetett a szakember, de gyorsan hozzá tette: nálunk mindez a feketegazdaságnak kedvezne, úgyhogy „nincs könnyű helyzetben a kormány”.

forrás:atv/HETEK

“Aber jetzt sollte die Polizei haben eine ziemlich gute”

Sandor Pinter angeblich nur persönliches Erscheinen verhindert die Freisetzung des extremen Emotionen der Strafverfolgung Profis zuletzt am vergangenen Freitag der Demonstration. Mit fast einem Monat Demonstrationen in einer Reihe entwickelt, um ihre erworbenen Rechte zu erhalten, einschließlich der Möglichkeit der Frühverrentung. Die Regierung scheint jedoch seine Entschlossenheit, und nicht bereit zur Finanzierung einer “35-40 Jahre von 150 bis 200.000 Forint Pensionäre Renten.” WOCHE Zusammenstellung.

“Miklos Soltesz und Ervin Demeter Donnerstag Pressekonferenz vorgestellt Arbeitspapier, was eindeutig zeigt, dass die Regierung über das letzte halbe Jahr gelogen. Demeter Ervin Fidesz Politiker sagte, dass die Regierung über die Mitglieder der Streitkräfte nach 25 Jahren Dienst durch die Möglichkeit des Vorruhestands nehmen will. Auffassung, dass es sinnvoll sein, für sie eine Vorzugsbehandlung würde, weil sie im Verhältnis zu dem Risiko, dass sie sich verpflichten wird. “Yeah, ich lese die Berichte, dass die Fidesz.hu KDNP Miklos Soltesz Fidesz und Ervin Demeter Empörung Klang, weil die Pläne der Regierung. 2006. Seitdem hat sich die Lage etwas verändert: “Die Interessenvertreter sollten beachten, dass die Regierungspartei ändert nicht die Position, dass die allgemeine Altersgrenze von katasztrófavédelmisekre, um Polizisten und Soldaten auch erfasst werden sollten statt. Wir können nicht finanzieren, zu erhalten oder finanziell oder moralisch, zu 35-40 Jahren auf 150-200 Tausend Forint Rentner Rente “- sagte der MTI vor wenigen Wochen, John Lazar, Fidesz-Fraktion.

Das Militär und die Polizei arbeiten in der gleichen Position, sondern für viele Jahre. Die Unabhängigkeit von Regierungen klammern sich an ihre Besitzstände. Anfang April protestierten mehr als einer Woche demonstrációsorozattal gegen die Pläne der Regierung Freitag, ging dann zurück auf die Straße. Die Menschenmenge auf dem Kossuth-Platz versammelt, erhöht die Spannung auf einem Niveau, das Strafverfolgungs-Profis, eine Gruppe zu dem Schritt des Parlaments marschierten. Said zu verlangsamen die Impulse, die Innenminister Sandor Pinter, um die Szene geeilt und sagte ein paar Worte an die Menge. Fújjoltak Menschen schreien, aber schließlich den Antrag der Minister und hazaszállingóztak erlaubt. Die Demonstranten auch Feuer auf einen Rentner Satz in eine israelische Flagge in Brand. Der Mann ist inzwischen identifiziert, und das Verfahren gegen ihn eingeleitet, die Organisatoren der Demonstration elhatárolódtak gyújtogatótól. Auch werfen ein schlechtes Licht auf die Proteste, die ihm beigetreten sind, genannt der Abwehr – Gyöngyöspata bekannt – in unmittelbarer Nähe paramilitärischen Organisation.

Zurück zur Operation

Die Strafverfolgungsbehörden Arbeitnehmer Vorruhestandsgeld, die Abschaffung Szell Kalman-Teil zu planen. Im Februar dieses Jahres konnte der Ankündigung haben genauso viel zu wissen, dass ab 2012 das neue Rentensystem in Kraft tritt, und Frauen 40 Jahre seiner Tätigkeit ist außer für jeden Artikel, die arbeitenden Menschen vor dem gesetzlichen Rentenalter zu gehen Ruhestand ermöglicht beendet. Dies bedeutet, dass die Entfernung der Streitkräfte und Arbeitnehmern das Recht auf fünf Jahre vor dem Ruhestand zurückziehen zu jeder Zeit während ihrer Ferien. Freitag Demonstration Wirkung von Sandor Pinter Montag einberufen einem informellen Treffen, es stellte sich heraus, dass die Regierung dieses Gesetz rückwirkend abzuschaffen, in der Tat leitete die Abberufung des Frührentner in der Welt der Arbeit will – er sah mich in dieser Woche von Peter Konya, tüntetéssorozatot Organisation der Streitkräfte und der Polizei Arbeiter Advocacy Präsident des Vereins.

Derzeit sind etwa vierzigtausend ehemaligen Militär-und Polizeikräfte im Dienst der Vorruhestand arbeiten. Die Zahl der ein Drittel der die 40-50 Jährigen Halter bestätigte die anderen zwei Drittel von 50-60 Jährigen. Die Gesamtzahl der prognostizierten durchschnittlichen Rente von 140 bis 150 Tausend HUF – Konya informiert Freund von John Lazarus sagte der “35-40 Jahre, 150-200 Tausend Forint Ruhestand” im Zusammenhang mit rendelkezőkkel den seltenen Fällen, sagte: “Es ist möglich, dass es einige eklatante Beispiele, aber sie sind besonders ältere Leute sein können – zum Beispiel, Jagdflieger -, die eine Zwei-Faktor war die Zahl der Dienstjahre zählt “. Die Frühverrentung – mit anderen Worten: Der Service – eine Masse von Rentnern ist nicht die Anzahl von Konya Peter munkakerülésből Bäumen. Vielmehr aus der Tatsache – neben den Beamten und Bediensteten der Streitkräfte und der Polizei in den jeweiligen Alters korhatárnál gehen Ruhestand fünf Jahre zuvor – das Verhältnis nach 25 Jahren Dienst kann auch diese Option wählen. Zum Beispiel, wenn der Arbeitnehmer unfreiwillig seine Arbeit beendet: In den vergangenen Jahren wurden viele Arbeitsplätze in der Integration von Polizei und Grenzpolizei, Zoll und Verbrauchssteuer und die Integration der ungarischen Armee und Abbau Folge verloren, wenn die Armee von fast zwanzigtausend százötvenezres fősre reduziert. Und eine Auswahl an Service und eine Invalidenrente, wenn 25 Beziehung, die der Arbeitgeber nicht für den Wehrdienst macht. (Pressemitteilungen Darüber hinaus, so Innenminister Sandor Pinter ist derzeit 63 Jahre schon gut, zog er im Alter von 48 Jahren aus der Ministererlaubnis Gehalt von 163 Tausend Forint zur Rente.)

Uniformierte Zuchtmeister

Peter Konya, will die Regierung eine Reihe von 40 Tausend der eigenen testületébe zurück oder genannt, die öffentlich angeboten Sektor Arbeit für sie leisten “, aber es war auch argumentiert, dass die öffentlichen Arbeiten Programm finden würde ihnen einen Platz in der Qualifikation und in Übereinstimmung mit ihrer Berufung: zum Beispiel, in Uniform öffentliche Arbeiten als Aufseher zu arbeiten. ”

Beteiligt an dieser Ideen sind absurd und vor allem, klagen, dass die Regierung rückwirkend zum Mitnehmen Anwartschaften. “Diese Leute zu der Zeit in die Bedingungen, einschließlich der Vorruhestandsregelung Option, um den Beruf verpflichten angegeben. Wenn Sie ändern möchten, müssen Sie diese Datei von den ursprünglichen Bedingungen ausgeführt, und die Teilnehmer daraufhin einen Vertrag, der nicht mehr die korkedvezményt werden. Aber die Retrospektive Veränderungen zu Rechtsunsicherheit führen, und das ist inakzeptabel, auch wenn wir wissen, dass in einer schwierigen Situation im Land “- fasste ihre Ansichten von Konya.

Der Wahlkampf für die Stärkung der Strafverfolgungsbehörden der Regierungsfraktionen sprachen 30 Prozent bérfejlesztésről und sagte, dass die rangniedrigste Polizist beginnt Minimum Nettolohn hunderttausend Forint angegeben werden – und erinnert die Wochen sind eine Quelle innerhalb der Polizei. Um den Vorschlag, dass die Finanz-und Wirtschaftskrise die Staatsausgaben gezwungen in allen Bereichen, sagte Konya Peter: “Das ist nicht, was die Ursache der Krise, trotz der Folgen dieser – der Öffentlichkeit, zusammen mit anderen Mitarbeitern – trug sehr schwer in der letzten Periode: fünf Jahre Seit dem gefrorenen béreinket, 13, übernommen wurde illetményünket Monat senkte die Cafeteria-System, während die viel mehr Entlassungen aufgrund der Last unserer Kollegen. ”

Wie bereits zitierten anonymen Quelle Polizei wies auch die Aufmerksamkeit der Regierung ist derzeit die Schaffung neuer Spannungen in der Militär-und Strafverfolgungsbehörden, wenn die Verschlechterung der sozialen Spannungen durch immer größere Notwendigkeit für einen treuen, starken Wartung der Lager.

Die Rente könnte besteuert werden

“Dies ist nun eine professionelle Karriere-Modell entwickelt, um das Konzept der Vergangenheit zu beseitigen, war die Situation zum Leben erweckt, das war einfach nicht das Geld Lohnerhöhung, so dachte man, dass bis zu diesem unglücklichen Situation behoben ist, die anderen fallen Topf kann Vorruhestand gemacht werden attraktiver Karriere in der Polizei . Dies ist jedoch eine kurzsichtige Ansatz “- sagte der Wochen Simonovics Andrew. Nach der MTA nyugdíjszakértője eine retrospektive Analyse von Vorruhestandsgeld und Interessengruppen in den Weg der Erholung nach den Gesetzen der unhaltbar.

“Allerdings wäre es wert, darüber zu spekulieren, dass, wenn jemand vor dem Rentenalter im Ruhestand ist, so dass Sie Benutzer-Aktivität, die Renten von bis zur Hälfte besteuert werden könnte.” Wie es in Amerika bereits in das System funktioniert, zeigte der Experte auf, aber er schnell hinzu: wir alle profitieren in den schwarzen, so dass “die Regierung ist keine einfache Situation.”

Quelle: ATV / Wochen

Leave a Reply 635 megnézve, 1 alkalommal mai nap |