< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A szobalány, aki megrengeti a pénzügyi világot //The maid, who in the financial world megrengeti

| Mobile | RSS

A szobalány, aki megrengeti a pénzügyi világot //The maid, who in the financial world megrengeti

A szobalány, aki megrengeti a pénzügyi világot

New York-i Sofitel szálloda szobalánya támadójaként azonosította a rendőrségen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját, akit előzőleg nemi erőszak kísérletével vádolt meg. Dominique Strauss-Kahn ártatlannak vallja magát. A Financial Times már a szóba jöhető jelölteket találgatja.
FN.hu, MTI

A New York-i helyszínelők a szállodában DNS-mintákat vettek. Az IMF-vezért nemi erőszakkal vádoló 32 éves szobalány nevét nem hozták nyilvánosságra. A nőt könnyebb sérülésekkel látták el a kórházban. A hotel vezetése a munkáját és a magatartását “tökéletesen kielégítőnek” minősítette. A szállodai alkalmazott egy több személyből álló sorban ismerte fel a 62 éves közgazdászprofesszort, akit a rendőrség az Air France repülőgépéről szállított le. Az IMF-vezér előállításakor nem tanúsított ellenállást, de nem tett vallomást. Szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolják. Bűnössége esetén az első két vádpont mindegyikéért, külön-külön 15-től 20 évig, a harmadikért pedig 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik a valutaalap vezetőjét, akinek nem jár diplomáciai mentesség.

Dominique Strauss-Kahn ma jelenik meg először a bíróság előtt, amikor a vele szemben emelt vádakban az előzetes bejelentés szerint ártatlannak fogja vallani magát. A bíró ekkor dönt arról, mekkora óvadék ellenében védekezhet szabadlábon.
Ügyvédei “lendületes” védekezést ígértek az ellene felhozott vádak ellen. Elmondásuk szerint az IMF-vezér úgy döntött: önként vállalja, hogy a testét a szállodai incidens közben elszenvedett esetleges sérülések után kutatva vizsgálatnak vessék alá. Az IMF vezérigazgatóját éjjel megbilincselve vitték el a harlemi rendőrségről, hogy elvégezzék a bűnügyi orvos-szakértői vizsgálatot.

Strauss-Kahn ügyvédjei, Benjamin Brafman és William Taylor találkozott védencével. “Láttuk őt, jól van. A délután folyamán elmegyünk vele együtt a bíróságra” – mondta Taylor a harlemi rendőrség köré kitelepült népes tudósítóhadnak. Strauss-Kahn Washingtonban élő felesége, Ann Sinclair volt francia újságíró közleményt adott ki, amely szerint “egy másodpercig sem hitte el a férje ellen felhozott vádakat” és az üggyel kapcsolatban mindenkit “tisztességre és visszafogottságra” szólított fel.

Strauss-Kahn 2008-ban kénytelen volt bocsánatot kérni, amiért az IMF-ben viszonyt folytatott egy magyar beosztottjával. Az akkori botrány után a vezérigazgató megtarthatta állását, mert a kapcsolat a közgazdásznő beleegyezésével történt.

A valutaalapnál kialakult hatalmi vákuummal párhuzamosan a botrányos bűnügy megkérdőjelezte Strauss-Kahn alkalmasságát arra is, hogy jelöltesse magát a jövő áprilisi elnökválasztásokra, amelyeket a közvélemény-kutatásoknak az incidens előtti állása szerint fölényesen megnyerne a hivatalban lévő Nicolas Sarkozyvel szemben.

Franciaországban politikai földrengést váltott ki az ügy

A politikus-üzletembert – volt francia pénzügyminisztert, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi vezérigazgatóját – Nicolas Sarkozy francia államfő legesélyesebb kihívójaként tartották számon, bár még egyikük sem jelentette be hivatalosan, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. Minden közvélemény-kutatás azt mutatta eddig, a szocialista színekben politizáló Strauss-Kahn kiüti a nyeregből a népszerűtlen Sarkozyt. A politikusi reagálások azonban aligha hagynak kétséget az elismert gazdasági szakember és nagy nőcsábász hírében álló Strauss-Kahn politikai jövőjét illetően.

Bár az IMF székhelye Washingtonban van, Strauss-Kahn ideje jelentős részét Franciaországban töltötte. A francia sajtó már április vége óta élesen bírálja életmódját: kipécézték luxusautói miatt, szemet szúrtak egy vagyonba kerülő öltönyei is. Strauss Kahn ügyvédjei azzal fenyegetőztek, hogy beperelik a France Soir című újságot és munkatársát is, aki a méregdrága öltönyöknek járt utána. Egyesek azt gyanítják, hogy mindez egy lejárató kampány része.

A botrány azonnal felveti az utódlás kérdését

Ez különösen érdekelheti Gordon Brown volt brit kormányfőt, aki – ha hinni lehet az utóbbi hetek brit lapértesüléseinek – a poszt egyik fő várományosa lehet, noha a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormány már jelezte, nem támogatná Brown jelölését. A Nemzetközi Valutaalap szűkszavú közleményben tudatta, hogy zavartalan a működése. A szervezet érdemben nem kommentálta a történteket.

Az IMF vezetője tegnap Berlinben találkozott volna Angela Merkel német kancellárral, ma pedig részt vett volna az EU pénzügyminiszteri tanácsának ülésén. Egy német kormányforrás közölte, hogy a találkozó elmarad, a valutaalap nem küld más vezetőt Strauss-Kahn helyett a tervezett megbeszélésre.

Az IMF-ben az ügy miatt a szervezet második emberét, John Lipskyt nevezték ki ügyvezető vezérigazgatóvá. A vezetés körüli aggodalmakat súlyosbítja, hogy Lipsky éppen csütörtökön jelentette be, mandátuma augusztus végi lejárta után távozik az IMF-től. A valutaalap háza táján elterjedt, hogy Strauss-Kahn az ellene felhozott vádak miatt hamarosan lemond. Az előzetes várakozásokkal ellentétben azonban elmaradt a kormányzótanács tegnapra meghirdetett, nem hivatalos ülése, amit a jelenlegi elképzelés szerin szintén ma tartanak majd meg.

Az IMF-vezér letartóztatása nyomán az euró árfolyama a távol-keleti tőzsdéken a dollárral szemben 6, a jennel szemben pedig 4 heti mélypontra zuhant.

Európa rosszul járhat

Dominique Strauss-Kahn francia elnöki ambíciói miatt a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) 2012 tavaszáig akkor is le kellett volna játszódnia az utódlási folyamatnak, ha mindez nem történik. A váltás, a bűnügytől függetlenül is, valószínűleg arról szólt volna, hogy sikerül-e megvédeniük a visszaszoruló európai országoknak történelmi pozícióikat az alapon belül. A nemzetközi szervezeten belül már régóta arról folyik a vita, hogy a vezetés reformjának jegyében ne válasszanak-e meg inkább most először egy feltörekvő gazdaságú országból érkező vezérigazgatót.

Az IMF működési rendjében tavaly novemberben, éppen Strauss-Kahn támogatásával bevezetett változtatások következtében ugyanis megnőtt a világgazdaságban is megerősödött fejlődő országok, így Kína, India és Brazília szavazatának súlya. Ezzel létrejött annak az elvi lehetősége, hogy a tagállamok szakítsanak azzal a sok évtizedes, hallgatólagos megegyezéssel, hogy az IMF vezetője mindig egy európai, a Világbanké pedig egy amerikai tisztségviselő legyen.

Dominique Strauss-Kahn közgazdászprofesszor, volt francia pénzügyminiszter, aki 2007 novemberében öt évre vette át az IMF irányítását, azzal váltott ki elismerést, hogy a globális pénzügyi válság idején segített rávenni a világ vezetőit: pumpáljanak dollármilliárdokat a gazdaságba. De a francia IMF-vezér elsősorban a bajba jutott európai gazdaságok (a magyar, az izlandi a görög, az ír és a portugál) iránti elkötelezettsége – a kívülállók szerint elfogultsága – miatt vált ismertté.

Az IMF-nek az öreg kontinens iránti részlehajlása – vagy megértése? – egy csapásra megszűnhet, amint a szervezet élére nem európai vezérigazgató kerül. Részben erre enged következtetni az eurónak a Strauss-Kahn őrizetbe vétele óta végbement árfolyamvesztése is. A világgazdaság súlypontjának eltolódása mellett a regionális váltáshoz a szubjektív feltételek is adottak, mert a fejlődő országokból nem egy kompetens közgazdász került már az IMF látóterébe.

Közöttük tartják számon Trevor Manuelt, a dél-afrikai tervbizottság vezetőjét, aki hazájának leghosszabb ideig hivatalban lévő pénzügyminisztere volt, valamint Kemal Dervist, a török pénzügyek volt irányítóját, aki sokáig az ENSZ Fejlődési Programját irányította. Manuel és Dervis együtt dolgozott a Nobel-díjas Michael Pence által létrehozott bizottságban, amelynek feladata a harmadik világbeli országok gyors és fenntartható gazdasági fejlődésének ösztönzése volt.

Az esélyesek között emlegetik az indiai Montek Szingh Ahuluvaliát, az IMF független értékelő hivatalának első igazgatóját, aki Újdelhiben a tervbizottság és a miniszterelnök gazdasági tanácsadói testületének tagja volt. De szóba jöhet még Tharman Sanmugaratnam szingarpúri pénzügyminiszter, valamint a mexikói központi bank jelenlegi elnöke, Agustin Carstens vagy elődje, Guillermo Ortiz is.

Az európaiak azonban most, hogy a görög adósságfinanszírozás éppen a körmükre égni látszik, nem könnyen áldoznák be a hagyományosan biztos pontnak tartott pozíciót valutaalap élén. Többen máris azt állítják, hogy a belső működési szabályok megváltozása nem jelenti automatikusan azt is, hogy egyúttal módosult volna az IMF és a Világbank vezetőjének kiválasztási módja is. Így tehát még kérdéses, hogy teremt-e új precedenst az IMF-vezér utódlása körüli egyezkedés. Az Egyesült Államok a maga részéről minden esetre még sohasem jelezte, hogy hajlandó lenne lemondani a Világbank elnöki posztjának betöltésétől.

Találgatnak az utódról

A felzárkózó piaci országok kormányai “különösen neheztelnének”, ha a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahn esetleges idő előtti távozása után ismét európai vezérigazgató kerülne a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére – írta hétfői értékelésében a Financial Times, amely szerint “nincs hiány” hiteles és lehetséges felzárkózó térségi jelöltekből.

A londoni gazdasági napilap megemlíti Kemal Dervist, aki török pénzügyminiszterként – az IMF mentőprogramjának segítségével – “elkormányozta országát a szuverén csődtől” 2000-2001-ben, jelenleg pedig a washingtoni Brookings Institution világgazdasági programjának igazgatója. Dervis az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetőjeként adminisztratív tapasztalatokat is szerzett. Valószínűtlen azonban, hogy a jelenlegi török kormány támogatná őt, és ez hátrány – írta a Financial Times. A lap idézi Simon Johnsont, az IMF egykori főközgazdászát, aki szerint Dervis “nagyon jó jelölt lenne – rajta van a dolgokon, és (szakmai) múltja erőteljes”.

Johnson szerint ugyancsak hiteles jelölt lenne Agustin Carstens, a mexikói jegybank kormányzója, az IMF volt vezérigazgató-helyettese.

A Financial Times a lehetséges jelöltek között említi Stanley Fischert, az izraeli központi bank vezetőjét, aki korábban szintén az IMF vezérigazgató-helyettese – emellett a Világbank alelnöke és főközgazdásza is – volt.

A tisztségért versenybe szállók mezőnyében lehet Trevor Manuel egykori dél-afrikai pénzügyminiszter, aki az IMF jövőjével foglalkozó bizottságot is vezette, valamint Montek Singh Ahluwalia, az indiai tervbizottság alelnöke, az IMF független értékelő irodájának volt vezetője – írta a hétfői Financial Times.
forrás:fn.hu
The maid, who in the financial world megrengeti

Sofitel New York hotel maid támadójaként identified by the police, the International Monetary Fund (IMF) Managing Director, who was previously accused of attempted rape. Dominique Strauss-Kahn that he is innocent. The Financial Times speculates is the possible candidates.
FN.hu, MTI

The New York scene DNA samples were taken at the hotel. The IMF leader accusing rape 32-year old maid’s name was not disclosed. The woman had lighter injuries in the hospital. The hotel management and the conduct of its work “fully satisfactory” to classify. The hotel staff of several people standing in a row to recognize the 62-year közgazdászprofesszort, whom the police repülőgépéről delivered to Air France. The IMF chief is not certified in the production of resistance, but did not testify. Sexual offense, attempted rape and accused of illegal detention. Guilt, the first two vádpont each of these, separately, from 15 to 20 years, the harmadikért and 3 years’ imprisonment may be awarded to the IMF leader, who was not associated with diplomatic immunity.

Dominique Strauss-Kahn today first appears in court when the charges brought against him raised in the notice that innocent will confess himself. The judge will then decide how to protect yourself at liberty on bail.
Lawyers ‘vigorous’ defense against the allegations against him were promised. IMF said to be the leader decided to voluntarily agrees to the body of the hotel suffered any injuries during the incident, looking for the test subject. IMF chief executive of the night was taken away in handcuffs to the Harlem Police to carry out the medical expert in criminal investigation.

Strauss-Kahn’s lawyer, Benjamin Brafman and William Taylor met with indigent clients. “We saw him, all right. During the afternoon we’ll go with him to court” – Taylor said the police in Harlem around tudósítóhadnak population emigrated. Strauss-Kahn’s wife live in Washington, Ann Sinclair, a former French journalist issued a communication stating that “for one second did not believe the accusations brought against her husband” on the matter and all “honesty and restraint” called for.

In 2008, Strauss-Kahn was forced to apologize for having the affair with an IMF official of Hungarian. The then chief executive to hold the job after the scandal, because the relationship közgazdásznő consent.

The IMF created a power vacuum in parallel with a scandalous crime questioned the suitability of Strauss-Kahn, that his standing as a candidate in presidential elections next April, which the polls before the incident, the superior state of the incumbent would win against Nicolas Sarkozy.

France has triggered a political earthquake in the case

The businessman-politician – a former French Minister of Finance, the International Monetary Fund (IMF), the current CEO – French President Nicolas Sarkozy were seen as a favorite in kihívójaként, even though none of them officially announced that starting next year’s presidential election. Every poll has shown so far, the colors of socialist politics in Strauss-Kahn a way out of the saddle unpopular Sarkozy. The politician’s response, however, leave little doubt about the economic experts of recognized standing and reputation as a great womanizer Strauss-Kahn’s political future.

Although the IMF is based in Washington DC, Strauss-Kahn, a significant proportion of time spent in France. The French press has been sharply criticized the lifestyle of the end of April: kipécézték luxury cars due to eye suit is to be inserted into a fortune. Strauss Kahn’s lawyers threatened to sue the newspaper France Soir and colleague, who was then the expensive suits. Some people suspect that this is a discrediting campaign.

The scandal immediately raises the question of succession

This is of particular interest to former British Prime Minister Gordon Brown, who – if you can believe the British lapértesüléseinek recent weeks – one of the main heir to the post, although the current conservative-liberal British government has already indicated that Brown does not support the nomination. The International Monetary Fund terse notice informing him that the smooth functioning. The organization does not comment on the substance of the story.

The IMF leader had met in Berlin yesterday, German Chancellor Angela Merkel, today would have participated in the council of EU finance ministers meeting. A German Government sources said that the meeting was canceled, the IMF does not send another driver instead of Strauss-Kahn of the planned meeting.

The IMF in the case of the organization’s second man, John Lipsky, was appointed executive CEO. Exacerbated by concerns about the leadership that Lipsky was announced Thursday, will leave after its mandate expires in late August the IMF. The IMF’s house spread that Strauss-Kahn of the allegations against him due to resign shortly. However, contrary to prior expectations, the loss of the governing council announced yesterday, is not an official meeting, which the current idea is also to be held by serine.

IMF chief in wake of arrest of the euro exchange rate on stock exchanges in the Far East against the U.S. dollar 6, and 4 week lows against the yen fell.

Europe may have poorly

Dominique Strauss-Kahn’s French presidential ambitions because of the International Monetary Fund (IMF) 2012 spring may also have had játszódnia the succession process, if this does not happen. The shift, regardless of the bűnügytől also said it would likely to succeed in protecting the historical position of European countries declined on the grounds within. The international organization has long been a debate going on about, that leadership is the spirit of reform do not choose whether you prefer the first time a CEO from outside the emerging economies.

Modus operandi of the IMF in November last year, Strauss-Kahn is supported by the result of changes introduced in the global economy has grown even stronger in developing countries such as China, India and Brazil, the weight of votes. Thus concluded that the theoretical possibility that a break with the Member States in many decades, a tacit agreement that the IMF is always a leader in Europe, the World Bank and an American officer to be.

Közgazdászprofesszor Dominique Strauss-Kahn, former French finance minister, who took over in November 2007, five years, the IMF’s management, triggered by recognition that the global financial crisis has helped to persuade the world leaders: pumpáljanak billions of dollars into the economy. But the French leader of the IMF in particular the troubled European economies (in Hungarian, Icelandic, Greek, Irish and Portuguese) commitment – to outsiders as bias – due to become available.

The IMF részlehajlása for the old continent – or understand? – Eliminated at a stroke, as head of the organization’s CEO is not European. Partly this leads to the conclusion of the euro in Strauss-Kahn occurred since his detention is árfolyamvesztése. The world economy is shifting its center of gravity, the regional change of the subjective conditions are met, because the developing countries is not a competent economist of the IMF has been sight.

Trevor Manuela is considered among the South African tervbizottság leader, who is his country’s longest period of time in office was finance minister, and Kemal Dervis, a former Turkish finance manager, who has long led the United Nations Development Programme. Dervis and Manuel worked with the Nobel Prize committee set up by Michael Pence, which is responsible for Third World countries, a rapid and sustainable economic development was encouraging.

Known as the favorite among the Indian Ahuluvaliát Monte Singh, the first director of IMF’s Independent Evaluation Office, New Delhi, who is the Prime Minister’s economic advisory tervbizottság and was a member of the College. But consideration may also Finance Minister Tharman Sanmugaratnam szingarpúri, and the Mexican central bank’s current chairman, Agustin Carstens, or its predecessor, Guillermo Ortiz as well.

The Europeans, however, now that the Greek debt to the nails just seem to burn, not easily sacrifice a certain point in the traditionally held position at the head of IMF. Several people have already claimed that the internal operating rules change does not automatically mean, that would have changed at the same time the IMF and the World Bank is also head of the selection method. Thus, the question whether to create a new precedent for the succession of leaders around the IMF negotiations. The United States for its part, in any case had never indicated that they would be willing to give up the post of World Bank President betöltésétől.

Guess the utódról

The governments of emerging market countries, “particularly neheztelnének” when accused of a sexual offense Dominique Strauss-Kahn, a possible premature departure would be again after the European CEO of the International Monetary Fund (IMF) head – the evaluation of the Financial Times wrote Monday that “no shortage of” authentic emerging and potential regional candidates.

The London newspaper mentions economic Kemal Dervis, the Turkish finance minister who – through the IMF mentőprogramjának – “elkormányozta the sovereign country of bankruptcy” in 2000-2001, and is currently the program director of Washington’s Brookings Institution, the world economy. Dervis of the UNDP administrative experience as head of his profession. However, it is unlikely that the current Turkish government would support him, and this is a disadvantage – he wrote in the Financial Times. The Journal cites Simon Johnson, the former IMF főközgazdászát, Dervis who said “it would be a very good candidate – it is about things, and (professional), a strong track record.”

Johnson may also be a credible candidate Agustin Carstens, the Mexican central bank governor, was the IMF Deputy Managing Director.

The Financial Times among the possible candidates mentioned in Stanley Fischer, head of the Israeli central bank, also a former IMF Deputy Managing Director – also a World Bank vice president and főközgazdásza is – was.

The clinching hostels can compete tisztségért Trevor Manuel of South Africa, the former finance minister, who is the future of the IMF also led the committee, as well as Monte Singh Ahluwalia, vice president of the Indian tervbizottság, the IMF’s Independent Evaluation Office was a leader – wrote in Monday’s Financial Times.
Source: fn.hu

Leave a Reply 493 megnézve, 1 alkalommal mai nap |