< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az emberi jogokat tiporná Lázár?

| Mobile | RSS

Az emberi jogokat tiporná Lázár?

Nemzetközi egyezménybe ütközik, ezért jogellenes a Lázár János és Balsai István által beterjesztett alkotmánymódosítás, amely a nyugdíjkorhatárt be nem töltöttek járadékát átalakítaná, néhány esetben elvenné – állítja a Helsinki Bizottság.
FN.hu

A Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosítás nagy eséllyel ütközik az Emberi Jogok Európai Egyezményével, és mivel a nemzetközi jogi szerződésekhez, egyezményekhez igazodnia kell minden ország hazai jogalkotásának, a kormánypárti alkotmánymódosítás jogellenes lehet – állítja hétfői közleményében a Helsinki Bizottság.

A nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének Első Kiegészítő Jegyzőkönyve 1. cikke rögzíti: „Minden természetes vagy jogi személynek joga van javai tiszteletben tartásához. Senkit sem lehet tulajdonától megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek […] szerint történik.”

Az első olvasásra kevéssé érthető passzust az Emberi Jogok Európai Bírósága esetjoga egyértelművé teszi, mert a testület több döntésében is kimondta: a nyugdíjjogosultság tulajdoni védelmet élvez. A strasbourgi bíróság több határozatából az is kiderül, hogy a törvényesség követelménye nem merül ki abban, hogy a tulajdonjog elvonását, vagy jelentős korlátozását formálisan szabályszerű törvényben mondja ki az adott ország jogalkotó szerve; ezen túl az is szükséges, hogy a tulajdonjogot elvonó, korlátozó rendelkezés megfeleljen olyan univerzálisan kötelező elveknek, mint az előreláthatóság és a kiszámíthatóság – olvasható a Helsinki Bizottság állásfoglalásában.

A benyújtott módosító javaslatot az Országgyűlés még nem fogadta el, az azon alapuló törvény javaslat formájában sem létezik, így megjósolni sem lehet, miként alakul a szabályozás. Amennyiben olyan megoldás születik, amely a Helsinki Bizottság megítélése szerint az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik, a szervezet jogi segítséget nyújt az érintetteknek alapjogaik érvényesítéséhez – ígérik.

Kibontanák az Alaptörvény szellemiségét

Lázár János és Balsai István péntek délután benyújtott alkotmánymódosításában azt javasolja, hogy „az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető” legyen.

Indokolásuk szerint mindez azért szükséges, hogy a „szociális biztonsághoz való jog tartalmának az Alaptörvény szellemiségéhez igazodó kibontását tartalmazza, annak érdekében, hogy az ennek megfelelő törvényalkotási lépések mielőbb megtörténhessenek”.

Tét a konvergenciaprogram

A Brüsszelnek eljuttatott konvergenciaprogramban az áll, hogy jövőre 1,5, 2013-ban 3 milliárd forint megtakarításra számít kormány a rendvédelmi erők tagjainak eddig járó nyugdíjkedvezmény elvételéből, s ezek a számok arra utaltak, hogy a már nyugdíjasokat nem érinti a “nyugdíjreform”. A korkedvezményes lista felülvizsgálatából jövőre egyáltalán nem, 2013-ban 2,5 milliárd forint kiadáscsökkentést remél a kormányzat. Ami pedig elvben azt jelentené, hogy jövőre még a jelenlegi szabályok szerint működne a korkedvezményes nyugdíjazás – írtuk korábban.

Mindebből tehát az következne, hogy valójában csak a rokkantnyugdíjak csökkentésének ágyaz meg a módosító, hacsak nem valamiféle kormányzati rögtönzésről van szó – ami egyébként nem az első eset lenne. Hogy a rokkantnyugdíjakat csökkenteni fogják, az szinte biztos. A kormány a rokkantnyugdíjak “felülvizsgálatából, ellátások átalakításából” jövőre 88, 2013-ban 117 milliárd forintot vár.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 415 megnézve, 2 alkalommal mai nap |