< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: “Az MSZP és a Fidesz gazdasági lobbik foglyai”

| Mobile | RSS

“Az MSZP és a Fidesz gazdasági lobbik foglyai”

Az LMP nem támogatná a fogorvosokat, inkább a vidéket fejlesztené, s alkalmilag akár a Jobbikkal is együttműködne a választások után – mondta el az fn.hu olvasóinak Scheiring Gábor, az LMP-frakció gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője. Orbán-csomag-videó, adórendszerrel kapcsolatos elképzelések, s a nagy kérdés: ártatlan maradhat-e az LMP?

Miért 2000 milliárdos megszorításról van szó az Orbán-csomagról készült LMP-videóban, amikor a Széll Kálmán Terv csak 902 milliárd megtakarítást irányoz elő 2013-ig?

2010-hez képest 2014-ig mintegy 2000 milliárd forintos megszorítás adódik össze. Megszorítások már idén is voltak, ehhez jött még a stabilizációs tartalék csaknem 250 milliárdja, hozzá kell számolni a bő 900 milliárd forintos Széll Kálmán Tervet. Továbbá a megítélésünk szerint a konvergenciaprogram is további jelentős megszorításokat sejtet.

Az Orbán-csomagot bemutató videóban a gyes elvételéről beszélnek. Arra gondolnak, hogy a gyes nem jár a teljes munkaidőben dolgozó anyukáknak?

Igen.

De éppen ez volt az a téma, amelynél a kormányzó pártszövetség megszavazott egy LMP-módosítót, amely szerint a fogyatékkal élő gyermeket nevelő anyuka továbbra is kapja a gyest akkor is, ha teljes munkaidőben dolgozik.

Igen, de az LMP eredetileg azt akarta, hogy minden kismamának megmaradjon a lehetőség, ugyanis a gyes megvonása ellenösztönzést jelent a munkavállalás szempontjából, az LMP pedig a nagyobb foglalkoztatásban érdekelt.

Számon kérik a Fideszt a videóban, de milyen alapon? Hiszen gyakorlatilag nem ígértek semmi konkrétumot a választások előtt. Nincs tehát mit számon kérni rajtuk.

Arról biztosan nem volt szó, hogy durva megszorításokba kezdenek.

Amiről “nem volt szó”

De lehet-e egyáltalán megszorításokról beszélni? A kormányzat szerint megújításról, racionalizálásról van szó.

nincs már egy ember sem az országban, aki beveszi ezt a szöveget
Szerintem nincs már egy ember sem az országban, aki beveszi ezt a szöveget. Nem volt szó arról, hogy egykulcsos jövedelemadót vezetnek be. Nem volt szó arról, hogy a magas jövedelműeknek kedvező adórendszerrel 500 milliárdos lyukat ütnek a költségvetésen, amit a közszolgáltatások színvonalának rontásával, és a szociális juttatások elvételével ellensúlyoznak.

Nézzük meg például az álláskeresési segély kérdését. A kormány azt mondja, nem kívánja a tartós segélyből élést támogatni. A munkanélküli segély 3 hónapra csökkentésével azonban éppen azokat sújtják, akik dolgoztak. Egy olyan nyitott, konjunktúraérzékeny gazdaságnál, mint Magyarország, erősen hullámzó a munkahelyek száma. A kormánynak ezért föl kell vállalnia, hogy kezeli ezt a problémát, és nem hagyhatja magára 3 hónap után az álláskeresőket.

Nem az emberek lusták

Azt lehet viszont mondani, hogy a rövidebb álláskeresési segély motiváltabbá tesz az álláskeresésre. Ráadásul az álláskeresők egy része magasabb induló összegű segélyt kapna, mint a jelenlegi rendszerben, ami ugyancsak a sikeres álláskeresést segítheti.

A legnagyobb gond a kormány gazdaságpolitikájával, hogy úgy

úgy tesznek, mintha a munkaerő kínálattal lenne a baj, mintha az emberek lusták lennének, nem akarnának dolgozni
tesznek, mintha a munkaerő-kínálattal lenne a baj, mintha az emberek lusták lennének, nem akarnának dolgozni. Pedig ez nem igaz. A munkaerő-kereslettel van a baj. A munkaerő keresletet pedig nem lehet másképp növelni, mint célzott gazdaságfejlesztéssel.

A kormányzat éppen erről beszél mostanában. Itt az új Széchenyi Terv…

Az semmi más 90 százalékban, mint az Új Magyarország Fejlesztési terv újracsomagolása.

Támogatják a divattervezést, és 31 milliárd körüli összeget kap az egészségturizmus.

No, igen, a fogorvosok.

Az LMP milyen ágazatokat támogatna?

Komplex programban gondolkodunk, amelynek főbb elemei a zöld vidékfejlesztés, a megújuló energiák, a környezetet nem terhelő turizmus…

Mondhatjuk, zöldipar.

Mondhatjuk.

Az olvasóban éledhet egy gyanú: itt egy ökopárt, persze, hogy a zöldipart ajánlja kitörési pontként. No, de működhet ez? Van a zöldiparban valami komparatív előnyünk?

Igen, van. A jó földrajzi adottságaink, a vizeink, a fenntartható vidéki turizmus…

Az LMP tehát nem támogatná a fogorvosokat?

A politika mindig választások kérdése. Ha a között kell választani, hogy a vidéket fejlesztjük vagy budai fogorvosaknak legyen még néhány milliója, egyértelmű, hogy a vidékfejlesztést választjuk.

Tegyük föl, hogy nyer az LMP a következő választásokon. Visszaállítanák a progresszív jövedelemadózást? Már ha ezt a sarkalatos törvények megengedik majd.

Ez fontos kérdés. Nem megengedhető, hogy a következő kormánynak meg legyen kötve a keze olyan fontos kérdésekben, mint a közteherviselés.

Alkalmilag a Jobbik is szövetséges lehet

Ha ezt így gondolják, akkor ez valamiféle népfront jellegű politizálást irányozna elő.

Bizonyos kérdésekben híve vagyok az ellenzéki koalíciónak.

a választások után alkalomszerűen akár a Jobbikkal is készek lennénk együttműködni
Meghatározó ellenzéki pártként főszerepet kívánunk játszani a Fidesz megdöntésében és egyharmad alá szorításában, ugyanakkor nem készülünk választási együttműködésre semelyik párttal sem. Az LMP-t azért hoztuk létre, hogy önálló pártként kínáljon kormányképes alternatívát az elmúlt 20 év politikájából kiábrándult tömegeknek. Viszont például az alkotmányos rend visszaállítása érdekében a választások után alkalomszerűen akár a Jobbikkal is készek lennénk együttműködni.

Feltételezzük tehát, hogy az LMP-nek lenne lehetősége arra, hogy újra bevezessen egy progresszív jövedelemadó-rendszert. Ezzel viszont megint sokan rosszul járnának, hiszen azért a jelenlegi rendszerrel nyert egy viszonylag széles réteg. Még ha azt is lehet mondani, hogy kevesen nyertek sokat, de azért elég sokan egy keveset.

Ez még nem lezárt téma az LMP-ben. Annyi biztos, hogy másfajta progresszív jövedelemadózást vezetnénk be, mint ami volt, több sávval, s lenne nullaszázalékos sáv is. Így valóban kivezethető lenne az adójóváírás. Az is biztos, hogy kompenzálnánk azokat, akik most családi adókedvezményben részesülnek, legalább az átlagbér szintjéig.

S mit tennének a multik által fizetett különadókkal?

Nagyon elvi szinten a különadók jó irányt képviselnek, mert bevonják azokat a közteherviselésbe, akik addig abban csak mérsékelten vettek részt. A mód viszont nem jó. Olyan módszert kell találni, amely hosszabb távon is fönntartható. Ilyen lehet a transzferárazással visszaélés visszaszorítása vagy az ökológiai adó. Különadó, válságadó – a nevében is benne van, hogy csak átmeneti megoldásról van szó.

LMP és az ártatlanság

A választók nevében kérdezem: miért kellene hinni az LMP-nek? Az LMP most ellenzékiként elítéli a megszorításokat. Korábban a most kormányzó erők kiálltak a Bajnai-csomag megszorításai ellen, amelynek egyik eleme például a táppénz csökkentése volt. Majd hatalomra kerülve nem emelték vissza azt a korábbi szintjére, hanem tovább szigorítottak. Honnan tudhatná a választó, hogy az LMP például nem csökkenti majd tovább a táppénzeket?

Ez nem történhet meg. Ha megtörténne, akkor az LMP létezése

a pártok gazdasági lobbicsoportok foglyai
elvesztené az értelmét, hiszen éppen azért jött létre, hogy alternatívát nyújtson az ilyen típusú politizálással szemben.

A tapasztalatok szerint előbb-utóbb minden párt elveszíti az ártatlanságát, ami talán természetszerű. A modern demokráciákban kampányokat kell finanszírozni, amelyekhez sok pénz kell. Nem árt jóban lenni bizonyos gazdasági-üzleti körökkel….

Ameddig a pártok gazdasági lobbicsoportok foglyai, s a gazdasági és politikai érdekek úgy összefonódnak, mint ahogy az MSZP vagy a Fidesz esetében, addig valóban kevés az esély az alulról jövő érdekek és értékek becsatornázására. Az LMP mindig az átlátható pártfinanszírozás híve volt, s nem vagyunk hajlandóak egy darab multimilliárdosnak kiszolgáltatni magunkat.

Ez nagyon jól hangzik, de nem tudom, miből fog az LMP 2014-ben kampányt csinálni, ha ezt komolyan gondolják.

Abban bízunk, hogy vannak Magyarországon tehetős emberek, akik hajlandók mélyebben a zsebükbe nyúlni.

És ezért nem kérnek cserébe semmit…
forrás:fn.hu

Leave a Reply 339 megnézve, 1 alkalommal mai nap |