< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Rendőrök sztrájkja jöhet. A rendvédelmi szakszervezetek már a lehetséges sztrájkokra készülnek a kormánypárti indítvány miatt, ami lehetővé tenné a már megszerzett szolgálati nyugdíjak elvételét. Hogy lesznek-e sztrájkok, arról a bíróság dönthet majd.

| Mobile | RSS

Rendőrök sztrájkja jöhet. A rendvédelmi szakszervezetek már a lehetséges sztrájkokra készülnek a kormánypárti indítvány miatt, ami lehetővé tenné a már megszerzett szolgálati nyugdíjak elvételét. Hogy lesznek-e sztrájkok, arról a bíróság dönthet majd.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) demonstrációs bizottsága sztrájkbizottsággá alakult – mondta dr. Bárdos Judit főtitkár az fn.hu-nak. A részletekről azonban nem beszélt. A szakszervezet vasárnapi közleménye szerint megdöbbenéssel és értetlenkedve fogadták a hírt, hogy a kormánypárt ismételten egyéni országgyűlési képviselői indítvánnyal kerüli meg a tárgyaló feleket. (Lázár János és Balsai István fideszes képviselők javaslata lehetővé tenné a szolgálati nyugdíjak elvételét).

A LIGA Szakszervezetek – amelynek több rendvédelmi tagszervezete is van – bejelentette: országszerte felgyorsítják a sztrájkbizottságok alakítását, ha az Országgyűlés elfogadja az indítványt, amely „egyetlen tollvonással lehetővé tenné a már megszerzett nyugdíjak visszavonását”. A szövetség a fegyveres és rendvédelmi szféra elleni nyílt provokációként értékeli a javaslatot, de reméli: „a jogállamiság folytatólagosan elkövetett sárba tiprásának” véget vet a kormány, és azonnal megkezdi az érdemi tárgyalásokat a szakszervezetekkel.

A lapunk által megkérdezett munkajogász szerint korlátozott sztrájkjoga van a rendőröknek és más fegyveres erők dolgozóinak, ha az elégséges szolgáltatást biztosítják, akkor nem jogellenes (nekik ugyanis ez kötelező). Mivel a sztrájkot előre be kell jelenteni, ekkor a munkáltató kifogással élhet a munkabeszüntetés jogszerűségével kapcsolatban. Ilyen esetekben a munkaügyi bíróság dönt, hogy megtartható-e a sztrájk – mondta az fn.hu-nak dr. Lőrik Erzsébet.
a VDSZ kivár

Megalakult a demonstrációs bizottság, tárgyalunk más szakszervezetekkel is, egyelőre még nem tudom megmondani, mindez hova fog torkollani – mondta az fn.hu kérdésére Székely Tamás, a vegyipari dolgozókat – akik erősen érintettek a korkedvezményes nyugdíjban – tömörítő Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 698 megnézve, 1 alkalommal mai nap |