< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Mit tegyünk az alacsonyabb vérnyomásért? A gyógyszert is eldobhatjuk? Természetesen csökkenthetjük a vérnyomást

| Mobile | RSS

Mit tegyünk az alacsonyabb vérnyomásért? A gyógyszert is eldobhatjuk? Természetesen csökkenthetjük a vérnyomást

2011. május 20. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A magas vérnyomással küzdők általában több gyógyszert is szednek, pedig életmódváltással és néhány ízletes étellel úrrá lehetünk a problémán. Még az is lehet, hogy egyáltalán nem lenne szükségünk orvosságra.

Nem kevés ember életét keseríti meg manapság a magas vérnyomás. Gyógyszert is szednek valamennyien, pedig lenne más módja is, hogy természetes úton csökkentsék vérnyomásukat.

Szükség lenne az orvossal való egyeztetésre, majd olyan életmódváltásra, amelyben nem vonjuk meg magunktól a finom ételeket, de “ésszel eszünk” – véli Matthew Burg, a New York-i Columbia egyetem egészségközpontjának professzora.

Tíz módszert ajánl, amelyekkel természetes úton is csökkenthető a vérnyomás.

Talán unalmas lehet ezt mondogatni, de igen hatásos a testmozgás, méghozzá rendszeresen. Legalább 30 perc naponta, és sokat teszünk az egészségünkért! Válasszunk ki egy nekünk tetsző mozgást: lehet az aerobik – ez élen jár a vérnyomáscsökkentésben -, de a gyaloglás, futás, úszás, biciklizés is nagyon jó!

Együnk banánt! Az emberek jó része nem jut elegendő nátriumhoz, a banánban azonban megtalálható, ahogyan a héjában főtt krumpliban, narancsban, a nem zsíros vagy csökkentett zsírtartalmú joghurtban.

Sok ember alábecsüli a túlzott sófogyasztás káros hatásait. Lényegesen csökkenthető a magas vérnyomás a só visszafogott fogyasztásával. Az egészséghez kevesebb, mint 1500 milligramm sót kellene naponta megenniük a magas vérnyomással küzdőknek.

Le a cigarettával! A dohányzók nagyobb eséllyel küzdhetnek magas vérnyomással. Természetesen szinte minden betegségnek nagyobb a kockázata, ha füstölnek.

Fogyjunk, ha szükségünk van rá! Már néhány kiló leadása is jelentős előnnyel jár a vérnyomás szempontjából. A túlsúly miatt a szív nehezebben dolgozik, ha azonban lefogyunk, jobb működésre késztetjük.

Ne igyunk alkoholt. Még ha a szeszes italok módjával fogyasztása jár is előnyökkel, a túl sok ivás emeli a vérnyomást, a nők és a férfiak esetében is. Ha megiszunk egy pohár bort, azt lehetőleg étel mellé tegyük.

A koffein fogyasztása sem javasolt. Ha nem tudunk róla lemondani, maximum 2 csésze kávét fogyasszunk egy nap!

Ahogy csak tudjuk, tartsuk kordában a stresszt! A stressz ugyanis szintén szerepet játszik abban, hogy magas legyen a vérnyomás. Tanuljunk meg relaxálni, járjunk jógára – a jóga légzés külön előnyös! -, szánjuk minden nap egy kis időt arra, hogy megnyugodjunk és kikapcsoljunk egy kicsit. A meditáció is segít!
forrás:ma.hu

Leave a Reply 359 megnézve, 1 alkalommal mai nap |