< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A Fidesz önmagának adott egy felesleges pofont Önsorsrontó hibák a kormánytól

| Mobile | RSS

A Fidesz önmagának adott egy felesleges pofont Önsorsrontó hibák a kormánytól

A szocialisták után a Fidesz is átvette azt a hagyományt, amely átgondolatlan és kidolgozatlan, viszont annál kevésbé népszerű javaslatokat tár a nyilvánosság elé, hogy miután a népszerűség-veszteséget elszenvedték, visszavonják azokat. Persze az is lehet, hogy például a Corvinus bezárása kapcsán is inkább “elterelő kommunikációról” van szó, de ha így van, nagyon rosszul csinálják.

A politikai önsorsrontás egyik leghatékonyabb eszköze a különböző, megszorításokról, leépítésekről és intézményi összevonásokról kiszivárgó javaslatok napvilágra kerülése az előtt, hogy arról a kormányban konszenzus lenne. Az őszinte kommunikáció és a társadalmi egyeztetés természetesen lehet hatásos (és főként tisztességes és demokratikus) eszköze a politikának, de nehezen hihetjük, hogy a Fidesz esetében erről lenne szó. Az Orbán-kormány ugyanis olyan, nagy súlyú intézkedéseket, mint a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása vagy az Alkotmánybíróság jogkörének csökkentése, egyéni képviselői indítványként adatott be a Fidesz frakciójának egy-egy képviselőjével.

Ennek a módszernek éppen az a lényege, hogy egy törvénymódosítás a lehető leggyorsabban, akár napokon belül „átvihető” legyen a parlamenten. Ez kedvező a kormánypártnak, hiszen az ellenzéknek nincs ideje gondosan tanulmányozni a szöveget, kialakítani az álláspontját, ellenkampányt készíteni. Mint ahogy a szakszervezeteknek és civileknek sem elegendő a törvényjavaslat benyújtásától az elfogadásáig rendelkezésre álló idő ahhoz, hogy tüntessenek, tiltakozzanak, vagy akár csak egyeztessenek.

A népszerűtlen intézkedések kiszivárgására a legjobb példa a Corvinus bezárását célzó kormányzati javaslat, de lényegében az Orbán-kormány egész oktatáspolitikájára igaz, hogy az előtt látnak napvilágot a koncepciók, hogy arról akár a Fideszben és a KDNP-ben egyetértés lenne. Nem véletlen, hogy Pokorni Zoltán többször támadta a nyilvánosság előtt Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár javaslatait.

Az ilyen típusú politikai hiba egyébként egyáltalán nem újdonság: a szocialisták ugyanezeket a köröket futották le az ingatlanadóval, amit ráadásul az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek talált – igaz, ez utóbbi 2010 óta nem fordulhatna elő, hiszen költségvetési ügyekbe az AB-nek még jó ideig (amíg az államháztartás hiánya 50% alá nem csökken) nem lesz beleszólása. A hiba modellje dióhéjban: a politikus felvet egy rendkívül népszerűtlen intézkedést, amire cikkek, blogbejegyzések sora húzza rá a vizes lepedőt, majd visszavonják azt. A kormánypártok semmit sem profitálnak az intézkedésből, a közhangulat romlik, ráadásul a reform is elmarad.

A minden politikai szereplő viselkedésében – tévesen – racionalitást keresőknek azonban egyetlen mentsváruk lehet az ilyen politikai hibákkal kapcsolatban: hogy azok szándékosak. Egy-egy olyan felvetés, ami képes tematizálni a közvéleményt, elterelheti ugyanis a figyelmet sokkal súlyosabb dolgokról.

Márpedig jelenleg komoly megszorításokon megy keresztül az ország: a kormányfő állításával szemben korántsem túl nagyvonalú munkanélküli-juttatások és rokkantnyugdíjak elvétele például több százezer ember napi megélhetését sodorja veszélybe. Ennél pedig a kormány szempontjából még az is jobb, ha arról beszélnek, hogy a Corvinust összevonják a Műszaki Egyetemmel.

A Fidesz ráadásul az elterelő kommunikáció nagymestere. 1998 és 2002 között a koronaúsztatástól a Nemzeti Színházig több olyan ügyet is bedobott a köztudatba, amelynek kevés közvetlen hatása volt a mindennapi életünkre, de jó gumicsont volt a baloldali sajtó számára. A sorkatonaság nagyjából kéthavonta új erőre kapó ideája is minden bizonnyal hasonló célt szolgál: amíg nem lépik meg a sorkötelezettség visszavezetését, addig a jobboldali szavazók legyinthetnek, az ellenfélnek pedig van min rágódnia.

Azonban a Corvinus kapcsán a Fidesz önmagának adott egy felesleges pofont. A legjobb magyar egyetem önállóságának elvétele ugyanis olyan könnyen érthető, a társadalom többsége szerint egyértelműen rossz koncepció, ami még kommunikációs blöffként is rendkívül sokat árthat az azt felvető pártoknak.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egyébként múlt pénteken a KDNP ifjúsági szervezetének egy rendezvényén cáfolta a Corvinus bezárását. Egészen pontosan a következőt mondta: “ennyire ostoba nem lehetek”. Ezzel nehéz nem egyetérteni – azonban az továbbra is kérdés marad, hogy ha így áll a dolog, hogyan terjedhetett el mégis a bezárás híre. Mert az ügy kapcsán egyetlen dolog biztos: az, hogy az információ a kormánypárttól, egészen pontosan Hoffmann Rózsa államtitkárságáról szivárgott ki.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 375 megnézve, 1 alkalommal mai nap |