< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kié a főváros? A budapesti fordulatok háttere //Wie is eigenaar van de hoofdstad? De achtergrond draait Boedapest

| Mobile | RSS

Kié a főváros? A budapesti fordulatok háttere //Wie is eigenaar van de hoofdstad? De achtergrond draait Boedapest

2011. május 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Tarlós István főpolgármester az elmúlt hetekben leginkább jelképes ügyekben exponálta magát. Vajon megtorpant-e a városüzemeltetési reform? A tervezett modell két fontos vezetője alig fél év után távozni kényszerült. A korábban oly határozottan elutasított jobboldali üzleti körök kérései értek célba? Vagy nem kell mindig minden történésben Simicska Lajosék üzleti érdekeit keresni?

Amikor egy társasházban éppen nem működik a lift, ömlik a gáz, ráadásul a tetőcserepek is megindultak, akkor elég különös, ha eközben a közös képviselő körbejár, és arról győzködi a lakókat: ideje lenne a fehér virágokat sárgákra cserélni. Ezt az abszurd párhuzamot használta egyik beszélgetőpartnerünk, amikor Tarlós István főpolgármester legújabbkori aktivitását értékelte. Ezen analógia alapján aligha kérdéses, hogy miközben súlyos megoldatlan feladatok és kezeletlen konfliktusok vannak a fővárosban, pótcselekvésnek számít, ha Tarlós olyan jelképes ügyekkel szerepel mostanában a médiában, mint Budapest zászlója, vagy a fővárosi közterületek névadása, átkeresztelése.

PÓTCSELEKVÉS? Ez annál is szembetűnőbb, mert közben a sokkal lényegesebb városüzemeltetési reformban fél év után már törések és csúszások észlelhetők. Mint azzal a Figyelő is többször részletesen foglalkozott, a főváros két nagy holding, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. és a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. alá rendezve kívánja kialakítani a korrupciómentes, a szinergiákat jobban kihasználó és mindenekelőtt kevesebb közpénzt elnyelő fővárosi cégstruktúrát. Az eredeti terv szerint 2011 júliusától már mindkét holding alkalmas lehetett volna minden feladatának ellátására, de cégjogi nehézségek lassítják a folyamatot, legalábbis a hivatalos magyarázat szerint. György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint a szándékok ugyan továbbra is töretlenek, de inkább csak őszre vagy az év végére állhat fel teljes körűen a modell. Az átalakítás megy tovább, igazán komoly eredmények a ciklus második felére várhatók. (A fővárosi közlekedés helyzetéről szóló cikkünket lásd a lap 25–27. oldalán.)

Az integrált városüzemeltetési modell két pillére

1. BUDAPESTI VÁROSÜZEMELTETÉSI KÖZPONT ZRT.
A holdingba a tervezett menetrend szerint apportálnak hat társaságot; ezek: · Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. · Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. · Főkert Zrt. · Főtáv Zrt. · Fővárosi Kéményseprő-Ipari Kft. · Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.
– Valamivel később, feladatainak cégjogi szétválasztását követően várható a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. apportálása is, amelyből a hulladékgazdálkodást és a köztisztasági feladatokat tartják meg a társaságon belül.

2. BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI KÖZPONT ZRT.
· Ez a holding felel majd mindenért, ami közlekedés, legyen az közösségi, gyalogos, kerékpáros vagy autós közlekedés, illetve szállítás, parkolás, taxi vagy közútkezelés (ez utóbbit a Fővárosi Közterület-fenntartótól veszi majd át).
– Ha a törvényi keret is adott lesz, a mai Budapesti Közlekedési Vállalat háromfelé indulhat el: a modellben a holding irányít, szervez és megrendel; a kötöttpályás üzemeltetést végző cég viszi tovább a BKV nevet; a buszközlekedés pedig Budapesti Autóbusz Zrt. néven fut majd.

Ám a koncepciót, s főleg annak egyes vezetőit az első pillanattól kezdve intenzív támadások érték. Olyannyira, hogy immár nehéz megmondani, végül is meg tud-e valósulni az eltervezett működtetés.

A csütörtöktől kapható Figyelő címlapsztorijában további részleteket olvashat arról is, hogyan keveri a Budapest-kártyát a főpolgármester a kormány, a kerületek és a fideszes gazdasági lobbik szorításában.
forrás:fn.hu

Wie is eigenaar van de hoofdstad?
De achtergrond draait Boedapest

Tarlós Stephen Lord Mayor in de afgelopen weken, de meest karakteristieke gevallen worden blootgesteld zelf. Of de stedelijke hervorming van het beheer halt toe te roepen? Het voorgestelde model heeft twee belangrijke leider gedwongen te vertrekken na een half jaar. De voorheen zo sterk afgewezen verzoeken van het bedrijfsleven kwam juiste doelgroep? Of niet altijd alles wat er gebeurt op de commerciële belangen van Lajos Simicska verdienen?

Wanneer een condominium is niet de lift werkt, stroomt het gas, in aanvulling op de tegels is gestart, is het heel vreemd, als daarmee de cirkel, die de gezamenlijke, en dat de győzködi bewoners: tijd om de witte bloemen vervangen in geel. Dit is een absurde vergelijking gebruikt door degene die je belt, wanneer burgemeester Stephen Tarlós nieuwste activiteit beoordeeld. Deze analogie is nauwelijks in kwestie, dat, hoewel ernstige en onopgeloste conflicten worden behandeld in de hoofdstad, accessoire zelf uit of Tarlós een symbolische kwesties in de media de laatste tijd, als de vlag van Boedapest, de hoofdstad of de naamgeving van openbare ruimten, átkeresztelése.

Accessoire zelf? Dit is zelfs meer uitgesproken, omdat stedelijke hervorming van het beheer is belangrijk tijdens het eerste half jaar na de breuken en zijn er vertragingen opgetreden. Net als bij de Observer ook uitvoerig besproken met een aantal van twee van de hoofdstad belangrijkste holdings, het Budapest en Boedapest Transport Development Co Ltd het kader van het stedelijk management centrum ingericht om een ​​corruptie-vrij, de betere synergieën en minder openbare middelen te benutten om alle de hoofdstad cégstruktúrát absorberen. Juli 2011 volgens het oorspronkelijke plan al had kunnen zijn geschikt voor zowel bedrijf elke uitvoering van de taken, vennootschapsrecht moeilijkheden, maar vertragen het proces, althans volgens de officiële verklaring. George Stephen, de adjunct-burgemeester die verantwoordelijk is városüzemeltetésért volgens de intenties blijven dezelfde töretlenek, maar alleen in de herfst of het einde van het jaar kan oplopen tot het volledige model. De transformatie gaat, echt serieus resultaten worden verwacht in de tweede helft van de cyclus. (De verkeerssituatie in de hoofdstad van het artikel op pagina 25-27 te zien. ‘S Side.)

De twee pijlers van een geïntegreerd stedelijk beheer-model

1. BOEDAPEST Centre Ltd stadsbeheer.
Het geplande tijdschema worden overgedragen aan de holding van de zes bedrijven, ze zijn: · Boedapest Spas en Hot Springs Inc · Funeral Instituut van Boedapest Co Ltd · Belangrijkste frame · Főtáv · Co Ltd-industriële Metropolitan Schouw · Metropolitan nederzettingen en Milieu Ltd
– Enige tijd later, na de scheiding van de taken naar verwachting van het vennootschapsrecht, openbare Capital Maintenance Ltd kapitaalinbreng, waarbij het afvalbeheer en sanitaire voorzieningen nevenfuncties binnen het bedrijf.

2. BOEDAPEST Transport Centre LTD.
· Dit is de holding zal verantwoordelijk zijn voor al dat verkeer, aan de gemeenschap, wandelen, fietsen of auto-verkeer, of vervoer, parkeren, taxi of közútkezelés (de laatste is de Gemeentelijke Openbare-maintainer zal overnemen).
– Als het wettelijk kader, dat kan het begin van Boedapest van vandaag Transport Company worden in drie richtingen: een model van de holding beheert, organiseert en orders, het uitvoeren van operaties in de rail bedrijf zal de naam van BKV dragen, was het Budapest Bus Co-bus genoemd en vervolgens op Uitvoeren.

Maar het concept, en met name sommige van haar leiders uit het begin van de intensieve aanvallen. Zozeer zelfs, dat is moeilijk om nu te zeggen, na alles, kunt u e-valósulni de geplande operatie.

De monitor is leverbaar vanaf donderdag címlapsztorijában nadere details, zie ook hoe de kaarten in de burgemeester van Boedapest, de overheid, de districten en de economische lobby’s mix in de greep van de Fidesz.
Bron: fn.hu

Leave a Reply 322 megnézve, 1 alkalommal mai nap |