< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Hiába az életmódváltás, az sem elég? Nincs biztos menekvés az Alzheimer-rel szemben?

| Mobile | RSS

Hiába az életmódváltás, az sem elég? Nincs biztos menekvés az Alzheimer-rel szemben?

2011. május 22. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Nem bizonyítható, hogy az étrendi és az életmódbeli változtatások csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.


Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet támogatásával végzett vizsgálat azokra a tényezőkre próbált rávilágítani (étrend, testmozgás, tápanyag-kiegészítők, krónikus betegségek), melyek befolyásolhatják a mentális képességek hanyatlásával járó központi idegrendszeri betegség, az Alzheimer-kór kialakulását.

Megállapították, hogy a mediterrán diéta (gazdag telítetlen zsírsavakban, zöldségben és gyümölcsben), a folsav-szedés, kevés alkohol, a rendszeres testi és szellemi gyakorlatok csökkentik a kockázatot.

Azonban Dr. Martha Daviglus és az Északnyugati Egyetem munkatársai szerint a kapcsolat ugyan statisztikailag jelen van, azonban nem elég erős.

Ezek helyett jóval jelentősebb kockázat ered az életkorból, valamint az apolipoprotein A nevű anyag egyéni variációja is hozzájárul a rizikó fokozódásához.

A vizsgálat széleskörű és hosszútávú, a populációt fókuszba állító tanulmányokra, és klinikai vizsgálatokra épült, melynek során azt tanulmányozták, hogy a világon mintegy 26 millió embert érintő betegség kialakulását és lefolyását mely tényezők képesek befolyásolni.

A legfontosabb következtetés az volt, hogy az idősek, és azok, akik családjában előfordul a betegség, a leginkább úgy előzhetik meg a betegséget, ha mind testileg, mind szellemileg aktívak maradnak.

Ez persze más krónikus betegségek – például szív- és érrendszeri elváltozások, cukorbetegség, elhízás – szempontjából is előnyös.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 379 megnézve, 1 alkalommal mai nap |