< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Perczel Andrásé a Bolyai-díj

| Mobile | RSS

Perczel Andrásé a Bolyai-díj

2011. május 23. | hozzászólás | Közélet

Perczel András kémikusnak ítélték oda a 2011. évi Bolyai-díjat; a magyar tudomány legnagyobb értékű, 100 ezer euró adómentes pénzdíjjal járó elismerését Schmitt Pál köztársasági elnök adta át vasárnap este a Nemzeti Színházban.

Perczel András kémikusnak ítélték oda a tudományos teljesítményért járó Bolyai-díjat vasárnap este. A kutató szűkebb szakterülete szerint peptideket és fehérjéket vizsgál, “az élet molekuláinak jobb és pontosabb megismerése a célja” – hangzott el a rendezvényen. Perczel a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az ELTE Természettudományi Kara Szerves Kémiai tanszékének egyetemi tanára. A kutató Perczel Mór leszármazottja, a mostani díjat pedig éppen híres felmenője születése után kétszáz évvel vette át.

A magyar tudomány legnagyobb értékű, nettó 100 ezer euró pénzdíjjal járó elismerését, a Bolyai-díjat hatodik alkalommal adták át ma este a Nemzeti Színházban. A díjátadón mások között fellép Lajkó Félix, a Harcsa Veronika Quartet és a Bihari János táncegyüttes is.

A kétévente odaítélt díj 2011-es kitüntetettjét az ünnepségen ismerheti meg a nyilvánosság. Az eddigi díjazottak 2000-ben Freund Tamás neurobiológus, 2002-ben Roska Tamás villamosmérnök, 2004-ben Bor Zsolt lézerfizikus, 2007-ben Lovász László matematikus, 2009-ben pedig Ritoók Zsigmond ókorkutató voltak.

A Bolyai-díj Alapítványt 1998-ban hozta létre magánvagyonából Karsai Béla, Lantos Csaba, valamint Somody Imre és akkori felesége. 2001-ben csatlakozott az alapítókhoz Várkonyi Attila és Alexander Brody. Az alapító okirat szerint a tudományterülethez nem köthető díj olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személynek adományozható, aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 373 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: