< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Emlékeztető: Meghívó sajtótájékoztatóra

| Mobile | RSS

Emlékeztető: Meghívó sajtótájékoztatóra

2011. május 25. | hozzászólás | Kultúra

Tisztelt Partnerünk!

A Somogyi-könyvtár hagyományaihoz híven, szerény, de házias vendéglátással egybekötött könyvheti sajtótájékoztatóra invitálja a sajtó Munkatársait.
A találkozó 2011. május 26-án, csütörtökön délelőtt 10 órakor kezdődik a Somogyi-könyvtár első emeleti zeneszobájában.

82. Ünnepi Könyvhét, Szeged, június 2-8-ig – előzetes

Idén is igazi „húzónevek” csábítják Szegeden a könyvheti rendezvények közönségét a Dugonics térre, a könyvtárakba, a művelődési házakba, kávéházakba és egyéb intézményekbe.
Kedvcsinálóként eláruljuk, hogy a könyvünnepet Grecsó Krisztián nyitja meg, az íróvendégek között pedig Ungvári Tamás mellett ott találjuk Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját és a Szegedi Nemzeti Színházban már több darabbal is bemutatkozó Egressy Zoltánt, a gyerekek körében állatos könyvei révén kedvelt Telegdi Ágnest, s a „papírszínházzal” előálló Takács Marit is.

Az események központja változatlanul a Dugonics tér, ahol kedvezményekkel kínálnak olvasnivalót a kiadók, és könyvesboltok. A szegedi kiadók mellett programjaival és újdonságaival jelen lesz városunkban többek között az Életjel Kiadó a Magvető Kiadó, a Móra Kiadó, a Scolar Kiadó és a Garbo Kiadó.

A könyvhéten szerepet kapnak nagy múltú folyóiratok is, mint a Szeged folyóirat és a NIMRÓD Vadászújság, amely 2012-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. A szegedi bemutatkozó olyan híres elődöknek tiszteleg, mint Kittenberger Kálmán, Fekete István, Csathó Kálmán, de vendégeinknek köszönhetően megcsodálhatjuk a világörökség részét képező solymászatot, és láthatóak lesznek az ősi magyar vadászkutyafajták is.
Újdonság, hogy a parkban „olvasó- és játszóligettel” várja a gyerekeket.
A zenei kavalkád kiemelkedő eseménye lesz Szarka Gyula, a Ghymes alapító tagja Bor és a leányka című lemezének bemutatója.

Ízelítő a „játékos” kínálatból:

Könyvkirály-koronázás a városházán
Idén is a szegedi városháza dísztermében ülhet trónusára a Könyvkirály, a Somogyi-könyvtár olvasásnépszerűsítő játékának győztese. Az ünnepségen megjutalmazzák a legtöbbet olvasó gyerekeket is. A „ceremónián” közreműködik Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház művésze, valamint a megzenésített verseket akusztikus hangszerek kíséretében előadó Lyra Együttes.

Játszóliget a Dugonics téren
Újdonságként, a gyerekek könyves birodalmává varázsolják a Dugonics tér parkját. A jubileumi, 10. Gyermekkönynapokon olvasó- és játszóligetet rendeznek be a zöldben. A kicsik és nagyok babzsákokon, vagy akár a fűben heverészve lapozgathatják a frissen megjelent mesekönyveket, újságokat. A Máltai Játszóház és az idén 60 éves Százszorszép Gyermekház foglalkozásain játékok, kézműveskedés közepette ismerkedhetnek a gyerekek az olvasás örömeivel.

Papírszínház, mese, Csiri-biri torna
A játszóligetben A brémai muzsikusok történetét egy különleges, japán papírszínház (kamishibai) kulisszái előtt eleveníti meg Takács Mari, akivel az előadás után együtt rajzolhatnak a gyerekek. Hazánk védett állatairól mesél az Aranykönyv-díjjal nemrégiben kitüntetett Telegdi Ágnes. Nyugalmazott iskolaigazgatók kedvenc olvasmányaikat idézik föl.
A könyvbemutatóval egybekötött Csiri-biri torna játékos-mondókás foglalkozásain a legkisebbektől a nagyobb gyerekekig mindenki jól érezheti magát.
(A Játszóliget programjaira a Gyermekkönyvtár 62/425-525-ös központi telefonszámán lehet jelentkezni.)

Szalmaláng és tűzzsonglőrök
Könyvhéttől könyvhétig tartott a Somogyi-könyvtár egy éve meghirdetett olvasásnépszerűsítő játéka, amely a szegedi születésű Janikovszky Éva Szalmaláng című, Szegeden játszódó regényét ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A januárban indított pontgyűjtő verseny eredményhirdetését élő, rádiós nosztalgiaműsor, valamint tűzzsonglőrők produkciója színesíti.

Az első szerelem
A könyvhéten hirdetik meg a szegedi idősügyi tanács és a Somogyi-könyvtár szenior irodalmi pályázatának újabb, harmadik fordulóját. Téma: az első szerelem soha nem múló emléke… Az írói mesterség műhelytitkait a pályázat fővédnöke, Simai Mihály költő, író osztja meg a NAGY(i) Írók kurzusának résztvevőivel.

A részletes program a sajtótájékoztató napjától elérhető a Somogyi-könyvtár honlapján.

Érdeklődésére feltétlenül számítunk!

Üdvözlettel:
Andóczi Balogh Éva
PR-munkatárs
Somogyi-könyvtár
06 30 492 9099

Leave a Reply 561 megnézve, 1 alkalommal mai nap |