< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: “Nyugdíj-csapdában” a kormány – írja a Political Capital //’Pension trap’ of the government – he writes the Political Capital

| Mobile | RSS

“Nyugdíj-csapdában” a kormány – írja a Political Capital //’Pension trap’ of the government – he writes the Political Capital

“Nyugdíj-csapdában” a kormány – írja a Political Capital

A kormány nyugdíjpolitikája nincs összhangban korábbi ígéreteivel. Ugyan racionális terv visszaszorítani az idő előtti nyugdíjazást, ám az komoly politikai kockázatot hordoz magában – a Political Capital elemez.

A Political Capital elemzése felhívja a figyelmet, hogy itthon csaknem 3 millióan részesülnek nyugdíjban vagy nyugdíjszerű juttatásban, az érintettek fele azonban még nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt. A legnagyobb problémát éppen ez jelenti. Így tehát racionális a kormány törekvése, hogy a Széll Kálmán Tervvel és a konvergencia programmal összhangban igyekszik visszaszorítani az idő előtti nyugdíjazást. Az ennek érdekében előterjesztett legfrissebb alkotmánymódosító javaslat értelmében az öregséginyugdíj-korhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás csökkenthető, szociális ellátássá alakítható, illetve a munkaképes nyugdíjasok esetében meg is szüntethető.

A tanulmány szerint ugyanakkor a kormány lépése nincs összhangban a kampányban tett ígéreteivel, így az önmagukat leginkább célpontban érző rendőrök és tűzoltók szakszervezetei könnyen szembesítik a “nyugdíjak megvédésére” vonatkozó üzenettel. Emellett a kormány úgy viselkedik, mint “elefánt a porcelánboltban”. Az eddigi gyakorlatának megfelelően egyéni képviselői indítványként fogalmazták meg a javaslatukat, amivel kikerülhető volt az egyeztetési folyamat. Azt is megjegyzik közben, hogy valamiféle kompromisszum körvonalazódását vetítheti előre, hogy a rendvédelmi dolgozókkal esedékes következő tárgyaláson a miniszterelnök is részt vesz.

A Political Capital szerint a legnagyobb problémát egyébként az jelenti, hogy a kormány nem egy előre végigtárgyalt nyugdíjreform koncepció mentén cselekszik, hanem egyes döntései és javaslatai ötletszerűen jelennek meg és azok sokszor egymással sincsenek összhangban. Példaként említik azt, hogy a nők 40 szolgálati idő után – életkortól függetlenül – nyugdíjba mehetnek, ami nem készítette fel a társadalmat a korkedvezmények egyébként szükséges korlátozására. Ezután alapvetően költségvetési indokok alapján történt a kötelező magán-nyugdíjpénztárak megszüntetése és a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatának bejelentése.

forrás:atv/FH

‘Pension trap’ of the government – he writes the Political Capital

The government is not in line with earlier promises nyugdíjpolitikája. Although a rational plan for early retirement curbed, but it carries great political risk – the Political Capital parse.

The Political Capital analysis draws attention to the home of almost 3 million people receiving a pension or pension benefit, but half of those affected have not yet filled the retirement age. The biggest problem is just mean. Thus, the government’s rational pursuit of the Kalman Szell Plan and the convergence program in accordance with their relatives for early retirement. In order to put the latest constitution of this proposal, the retirement age for a pension before the age be reduced into a social care or working pensioners, it also eliminated.

The study found that while the government does not step in line with campaign promises, including the most self-identified as another sentient police and firefighters’ unions can be easily confronted with the “protect pensions” for the message. In addition, the Government is behaving like “a bull in a china shop”. The current practice of individual representatives of motions drafted their proposal, which was circumvented in the conciliation process. It was also noted during a sort of compromise that can be projected körvonalazódását that the next hearing due on law enforcement staff of the Prime Minister is involved.

The Political Capital of the biggest problems that otherwise would mean that the government is not a pre-pension plan along végigtárgyalt act, but some decisions and recommendations will appear randomly and sometimes they are not in line with each other. I argue that women 40 and after long service – regardless of age – I could retire, which is not created by the society are also necessary to limit the korkedvezmények. Then, essentially based on budgetary grounds, the elimination of mandatory private pension funds and the announcement of the review of disability pensioners.

Source: ATV / FH

Leave a Reply 461 megnézve, 1 alkalommal mai nap |