< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Oktatás: reform helyett káosz

| Mobile | RSS

Oktatás: reform helyett káosz

2011. május 26. | hozzászólás | Kultúra

Folytatódik a kormánypártokon belüli üzengetés az oktatási reform koncepciójáról. Pokorni Zoltán fideszes szakpolitikus ismét bírálta Hoffmann Rózsa KDNP-s oktatási államtitkár legújabb, sokadszorra átdolgozott tervezetét. A szakszervezetek szerint a kormány arra keresi a lehetőséget, hogy intézményeket zárjon be, pedagógusokat bocsásson el.
Rózsa Misi: Észérvekkel nehezen érthető, miért szabadította a Fidesz a magyar oktatásra az erre alkalmatlan Hoffmann Rózsát. Ott van nekik talonban az a Pokorni Zoltán, aki miniszterként már bizonyított. Csak politikai logika létezik: a Fidesz azzal fogta be a KDNP-s koloncok száját, hogy eléjük vetette koncként az oktatást és a családpolitikát. Miért van még mindig szüksége a Fidesznek a papíron létező KDNP-re és zombipolitikusaira? Erre nem találok racionális választ.

ambivalens: Hoffmann azonnal távozzon! Aki az „ancien rendszerben” a Kaffka-gimnázium igazgatóhelyettese, majd a Németh László Gimnázium igazgatója lett, és akinek vehemens stílusa is közismert, szakmailag nem alkalmas tisztségére! Aki azzal indít, hogy különbséget tesz „szolgáltatás” és „közszolgálat” között (az oktatás ugyanis mindkettő!), aki kétes karrierista figurákkal veszi körül magát, annak végleg el kell hagynia a közéletet!

leguan: Végigéltem három és fél évtizedet a felsőoktatásban. Elszörnyülködtem most, összeszedve, kik is voltak közben a minisztereim: Polinszky, Pozsgay, Köpeczi, Glatz, Andrásfalvy, Mádl, Fodor, Magyar, Pokorni, Pálinkás, Magyar (ismét), Hiller. Ez idő alatt megszakítás nélkül „reformlázban” égette magát a közoktatás és a felsőoktatás. Ez a láz mindig kitermelte magából a lehetséges legvadabb elképzeléseket, amelyek mindig hozzá nem értő, de íróasztalt birtokló fejekből izzadtak ki. Szerencsére sohasem volt akkora hatalomkoncentráció az ötletelések mögött, hogy a vadhajtások érvényesülhessenek. Főként az egyetemi szféra nagyfokú érdekérvényesítő képessége mindig lefaragta ezeket. Aminek persze nemcsak az lett a következménye, hogy nem történt nagy baj, hanem az is, hogy igazán jó változás sem történt. Most viszont megvan a hatalomkoncentráció, ráadásul a megalkuvást nem ismerő, harcosan agresszív fajtája. Ugyanakkor az elképzelések vadsága (minden eddigit túlhaladó módon) is érvényesül. Ennek oka egyrészt, hogy Hoffmann számára az oktatásszervezés, oktatásirányítás ismeretlen terület. Másrészt, hogy a minisztériumi szakapparátusból kiszórták a hozzáértőket. Pokorni – Hoffmann legmarkánsabb bírálója – skizofrén helyzetbe került. Ért hozzá, de köti a hatalomkoncentráció fegyelme. Ismerve az orbáni autokráciát, az utóbbi lesz az erősebb. Ezért megoldást tőle nem várhatunk.

anula: Remélem, inkább arról van szó, hogy az abszolút hozzá nem értő, felfuvalkodott államtitkár ámokfutását akarja megakadályozni.

huttinger: Hoffmann Rózsa nem tud olyan koncepciót az asztalra letenni, amit a Fidesz elfogadna. Hoffmann Rózsán keresztül a Fidesz nem csinál mást, mint hogy a magát túlnőni készülő KDNP-t a helyére teszi.

leguan: Ami megfékezheti a hoffmanni őrjöngést, az csakis az érintettek – a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozók és tanulók – kemény és intézményes ellenállása. Amire már csak azért is szükség lenne, mert megemelhetné mélyben lévő társadalmi presztízsüket. A szűrést legjobban a „piac” tudja elvégezni, vagyis a képzőhelyek iránti kereslet. A továbbtanulni akarók sok forrásból le tudják mérni, hol kaphatnak valóban hasznosítható, értékes képzést. Oda többen jelentkeznek. Eddig a „koncepció” a pocsék, csak „papírosztó” helyek fenntartását is erőltette. (Hiller kezdte el az állami térítéses létszámok kiosztásánál a jelentkezők számát alapul venni.) Ha a piaci elvet következetesen alkalmaznák, a mondvacsinált helyek és szakok meghalnának. Ami most zajlik, tipikusan fideszes harcmodor. A Közgáz annak a nagy létszámú, nemzetközi mércével is jól képzett közgazdászrétegnek a fellegvára, amely vastagon kiröhögi az Orbán–Matolcsy-hülyeségeket. Veszszen a fellegvár! A tanárokat felerészben már eddig is a költségtérítéses hallgatók tartották el. Most ezek száma fog emelkedni. És ezt épp az a Fidesz generálja, amelyik anno balhét csapott egy csekély összegű tandíj terve miatt is.

rig: Úgy gondolom, hogy rengeteg nívótlan főiskola, mondvacsinált egyetem és szak jött létre. Ha a minőséget szem előtt tartjuk, indokolt a szűrés. Ám a valós kérdés: színvonalat kívánnak emelni, vagy pénzt akarnak elvonni? Az látszik, hogy az államilag támogatott felsőoktatási diáklétszámot akarják csökkenteni. Emiatt – meg persze az elvonások folytán – a tanárok egy része feleslegessé válik. Mellesleg azt gyanítom: nem Hoffmann Rózsa az, aki miatt a vargabetűket írjuk.

Joszip Vragics: Ehhez tedd hozzá: tizenhat évesen már ki lehet kerülni az oktatásból. Továbbá tervezik a pedagógusok óraszámemelését is, ami szintén a pedagóguslétszám s így a költségcsökkentés irányába mutat.

méra: Zavarja őket néhány dolog:
a gyerek, a szülő meg a pedagógus.

aksiz: Egyre kevesebb a gyerek, és azt a kevés gyereket is egyre kevésbé tanítják meg a pedagógusok a legszükségesebb dolgokra. Elképesztő, mennyi funkcionális analfabéta van hazánkban. A pedagógusok először nézzenek saját magukba, valóban mindent megtettek-e a gyerekekért. És ha igen a válasz (amit én kétlek), akkor kezdhetik a követelőzést. Sok egyetemi tanártól hallottam, hogy elképesztően gyenge tudású gyerekek jutnak be az egyetemekre, ezért hagyták abba a tanítást. Visszakérném duplán a tanítási díjat azoktól, akik a diplomájukat másra használják, mint amire szól. Egyrészt, mert esetleg olyan gyerek elől vették el a helyet, aki szívesen dolgozott volna az adott területen. Másrészt, nem érdemli meg, hogy ingyen tanulhatott. Mára már csak az orvosképzés jó.
A mérnökképzés is jó lenne, de ott túl sokat kell tanulni, és sajnos már alig van jelentkező a műszaki egyetem mérnöki karára. Egyébként ez az a két magyar diploma, amelyet minden további nélkül elfogadnak bárhol a világon.

Kérdőjel: Rossz koncepció volt a „minden második ember legyen diplomás”. És rengetegbe került. Nekünk. Ennek egyenes következménye lett a „diplomagyár”, miközben leépítették a szakképzést. A technikusokat nem lehet pótolni friss diplomás üzemmérnökökkel.

oregcsoro: Miért legyen tanár manapság valaki? Kicsi a jövedelem, és még tanulni, vizsgázni is sokat kell. Ráadásul ha valakit felvesznek valahová, még nem jelent alkalmasságot. Ma sajnos alkalmassági vizsga nélkül, bukdácsolva, évfolyamokat ismételve is elvégezhet bárki bármit. Eredményét tudja, látja a társadalom. A diplomás munkanélküliek fele valószínűleg tényleg mindenre alkalmatlan. Politikusként viszont végzettség nélkül is sokan boldogultak. Ezért vonzó ez a pálya. Ennek tükre Magyarország. n
forrás:168 óra

Leave a Reply 461 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: