< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Bevetésre készül a cigikommandó

| Mobile | RSS

Bevetésre készül a cigikommandó

2011. június 1. | hozzászólás | Közélet

Komoly ellenőrzésekre készül az ÁNTSZ, hogy betartassa a jövőre szigorodó dohányzás ellenes szabályozást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gratulált Magyarországnak a törvényhez, amely szerinte jelentős eredményeket hoz majd.

Készül az ellenőrzésekre a cigikommandó. Több ezer szakember vizsgálja majd, betartják-e szabályokat. Januártól figyelmeztetnek, áprilistól már büntetnek is. Aki tilosban dohányzik, akár 50 ezer forintos, ahol dohányzik, annak a helynek az üzemeltetője akár két és fél milliós bírságra is számíthat. Vagyis szabálytalanság esetén egy munkahelyen a munkavállaló és a munkáltató is fizet, akár egymás után többször is – közölte az országos tiszti főorvos, Paller Judit

Az ÁNTSZ vezetője azt mondta, speciális készülékkel mérik majd a levegő összetételét, így nem sokat ér, ha csak az ellenőrzések idejére tüntetik el a csikkeket. „A munkatársaim felvértezett eszközrendszerrel fognak rendelkezni, és azt gondolom, kevesebb lesz az az ellentmondás, hogy nem, itt nem dohányoztunk, meg kívülről jött ez a levegő, stb” – mondta Paller Judit.

Gauden Galea, a WHO regionális igazgatója azt mondta, ha sikerül betartatni a jogszabályt, annak komoly gazdasági és egészségügyi haszna lesz. „Ahol bevezették a törvényt, ott húsz-negyven százalékkal csökkent az infarktusok száma” – jegyezte meg a szakember. Az igazgató hasonló eredményekre számít Magyarországon is.
forrás:mr1

Leave a Reply 289 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: