< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nincs vasárnapi munkaszünet: a mai világban dolgozni kell

| Mobile | RSS

Nincs vasárnapi munkaszünet: a mai világban dolgozni kell

Tudomásul vette a KDNP, hogy a nagyobbik kormánypárt lenyomta a boltok vasárnapi zárva tartásának ügyében. A munkáltatók szintén a Fidesz mögött sorakoztak fel ebben a kérdésben.

Demján Sándor markáns és radikális megszorítási tervnek nevezte a Széll Kálmán-tervet a Fidesz Gazdasági Reform nevű rendezvényén a Millenárison. A VOSZ elnöke szerint az országnak több fizikai munkásra van szüksége, mert ők élénkítik a termelést. Emellett az állami vállalatok szükségességéről is beszélt a VOSZ elnöke. A vasárnapi munkaszüneti nappal kapcsolatban azt mondta: a VOSZ ezt elutasítja, hiszen a mai világ arról szól, hogy minél többet kell dolgozni. Demján Sándor úgy érzi, az ország érdekében a kormánynak egyeztetnie kell az érdekvédelmi szervezetekkel, hogy béke legyen a munka világában.

A nagyvállalkozó szerint a legfontosabb ma Magyarországon a termelés növelése. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke szerint is jó irányba indult el a kormány, ugyanakkor elengedhetetlen például az oktatás átalakulása. Kevesebb elméleti szakemberre, és több fizikai munkásra van szükség.

Demján Sándor üdvözölte a kormány több lépését is. Például az euró bevezetésének elhalasztását, vagy a közös európai adómérték elutasítását. Ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte például a bér kommandó tevékenységét, amely Demján Sándor szerint a vállalkozókkal szembeni bizalmatlanságot mutatja. „Teljes mértékben elutasítjuk, azt, hogy vasárnapi nyitva tartást meg akarják szüntetni, vagy korlátozni” – mondta el Demján Sándor.

Az üzletember szerint ezzel ugyanis jelentősen csökkenne az állam bevétele. Orbán Viktor miniszterelnök már beszédének első perceiben reagált erre. Azt mondta, ő a saját álláspontját képviseli, nem a kormányét, de még nem jött el az idő, hogy bezárjának vasárnap az üzletek. „Amint meg lehet élni heti öt napi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, aki támogatják a vasárnapi zárva tartást, addig azonban erre nincs lehetőségünk” – mondta el Orbán Viktor.

A KDNP frakcióvezetője is reagált. Harrach Péter azt mondta: a kérdésről a véleménye nem változott, de elfogadja a döntést.
forrás:atv.hu

Leave a Reply 447 megnézve, 1 alkalommal mai nap |