< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Blattert újraválasztották a FIFA élére

| Mobile | RSS

Blattert újraválasztották a FIFA élére

2011. június 2. | hozzászólás | Sport

A svájci sportvezető ellenfél nélkül maradt, további négy évig lesz a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség első embere.
Blattert újraválasztották a FIFA élére (MTI)

Az egyedüli jelöltként induló Joseph Blattert újabb négy évre megválasztották elnöknek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában zajló 61. kongresszuson.

A 208 tagország képviselői közül 203 adott le szavazatot, s ebből 186 támogatta a szervezetet 1998 óta irányító svájci sportdiplomatát, akinek legalább 102 voksot kellett kapnia ahhoz, hogy negyedik elnöki ciklusát is megkezdhesse.
A magyar szövetség képviseletében Csányi Sándor elnök szavazott.

“Teljes szívemből köszönöm a bizalmat. Négy évünk van, hogy együtt folytassuk az utunkat és elvégezzük a munkánkat. – mondta megválasztását követően Blatter. – Örömmel tölt el, hogy ilyen összetartó és egységes a FIFA, mert így képesek leszünk pozitív irányba elindulni. Rendkívül megindító és megtisztelő ez a bizalom”.

A 75 éves Blatter arról is beszélt, hogy meg kell erősíteni az etikai bizottságot, amelynek professzionálisabban kell működnie, s a tagjait a kongresszus fogja megválasztani, s egyúttal új etikai kódex megalkotásáról is szót ejtett.

Az utolsó akadály akkor hárult el Blatter újraválasztása elől, amikor a küldöttek döntő része délelőtt megszavazta: ne változzon a tervezett napirend, ugyanis 172-en elutasították azt az angol beadványt, hogy a napokban kitudódott korrupciógyanús esetek miatt halasszák el az elnökválasztást.

Blatternek eredetileg lett volna kihívója a katari Mohamed Bin Hammam személyében, az ő FIFA-tagságát azonban – még vasárnap – felfüggesztették, mivel a gyanú szerint vesztegetési botrányba keveredett. Az ázsiai szövetség elnökét – mivel a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől eltiltották – nem is engedték be a kongresszusra.

A németek azzal álltak elő: vizsgálják ki, hogy Katar törvényesen szerezte-e meg a 2022-es vb rendezési jogát. Ezzel kapcsolatban Blatter azt javasolta, hogy a jövőben ne a 24 tagú végrehajtó bizottság, hanem a teljes közgyűlés válasszon helyszínt a mindenkori vb-nek. Ezenkívül arra kérte a küldötteket, szavazzanak rá, mert ő “annak a hajónak a kapitánya, amely vad vizekre tévedt, és külső segítség nélkül, együtt” kell visszavezetni a helyes útra.

Az elnökválasztás után 176-an szavaztak a 75 éves svájci sportvezető indítványa mellett, így a jövőben a kongresszus 208 tagja dönt majd az aktuális vb házigazdájáról. A benyújtott pályázatok közül ugyanakkor a 24 tagú vezető testület jelöli ki azokat, amelyek közül a tagszervezetek képviselői választják ki a nyertest.

A kongresszuson szintén elfogadták azokat a változtatási javaslatokat, amelyeknek célja a FIFA etikai bizottságának megerősítése és a tagok igennel szavaztak az új ellenőrző testület, az úgynevezett “problémamegoldó bizottság” létrehozásával kapcsolatban is.

A közgyűlés helyszíne előtt még délelőtt tucatnyian demonstráltak a megítélésük szerint korrupt FIFA és annak vezetője ellen.
Joseph Blatter – Portré
Születési idő, hely: 1936.03.10., Viege
svájci sportvezető, sportdiplomata
1948 és 1971 között aktív labdarúgó volt. A lausanne-i egyetemen közgazdaságtanból diplomát szerzett. 1964-ben a Svájci Jégkorong Szövetség főtitkáraként tevékenykedett. 1968-tól a Longines óragyár PR-felelőse, később 1974-ig PR-igazgatója. A cég képviseletében részt vett a müncheni olimpiai játékokon.
1975 augusztusától a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fejlesztési programjának vezetője, 1977-től technikai igazgató, 1981-től főtitkár, 1990-től a végrehajtó bizottság elnöke. 1998. június 8-án a FIFA elnökévé választották, majd 2002. május 29-én újabb négyéves megbízatást kapott. 2003-ban 2007-ig meghosszabbították mandátumát, ezt követően pedig – közfelkiáltással – másodszor is újraválasztották, 2011. június elsején ismét négy évre bizalmat kapott.
forrás:hír24

Leave a Reply 316 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: