< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Pengeváltás Romániával // Zsolt Nemeth bekérette după-amiază, Secretar de Stat, Ambasadorul de România în Cluj-Mathias statuie în cauză.

| Mobile | RSS

Pengeváltás Romániával // Zsolt Nemeth bekérette după-amiază, Secretar de Stat, Ambasadorul de România în Cluj-Mathias statuie în cauză.

2011. június 5. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Délután bekérette Románia nagykövetét Németh Zsolt külügyi államtitkár a kolozsvári Mátyás-szobor ügyében. Délelőtt a magyar nagykövet járt a bukaresti külügyminisztériumban, kevéssé baráti beszélgetésen.

Bekérette a Külügyminisztériumba Ireny Comaroschit, Románia magyarországi nagykövetét kedden Németh Zsolt; a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára aggodalmát fejezte ki a napokban Kolozsvárott történtek miatt.


Az államtitkár a kolozsvári Mátyás-szoborra elhelyezett román felirat és zászló, valamint a bukaresti magyar nagykövet feltartóztatásának ügyét említette a diplomatának, s elmondta: ezek az események ellentétben állnak a két ország egyezményeivel, és ártanak a jószomszédi együttműködésnek.

Múlt hétfőn jelent meg a tavaly restaurált Mátyás-szoborcsoport előtt egy olyan bronztábla, amely a magyarok számára sértő, és ezért vitatott idézetet tartalmaz Nicolae Iorga román történésztől, amely a következő: “A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult”. Először 1932-ben került fel a szoborra ez az idézet, amelyet 1940-ben, Észak-Erdély Magyarországhoz kerülése után eltávolítottak, majd Gheorghe Funar nacionalista volt kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben, törvénytelenül.

A kolozsvári polgármesteri hivatal szerint törvényesen helyezték ki a táblát, Kelemen Hunor román művelődési miniszter szerint azonban a most elhelyezett feliratot nem hagyta jóvá az országos műemlékvédelmi bizottság, ezért törvénytelenül járt el a kolozsvári polgármesteri hivatal.

Kedden a román külügyminisztériumba kérették a magyar nagykövetet, hogy tájékoztatást kérjenek tőle arról, miért ad otthont a brüsszeli Magyar Régiók Háza a székelyföldi irodának. A Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok kezdeményezéseként megalakuló képviseleti irodát kedden nyitják meg.
forrás:fn.hu

Zsolt Nemeth bekérette după-amiază, Secretar de Stat, Ambasadorul de România în Cluj-Mathias statuie în cauză. În dimineaţa zilei de Ambasadorul Ungariei a vizitat Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, conversaţie nu foarte prietenos.

Bekérette Ireny Comaroschit Ministerul Afacerilor Externe, ambasadorul România la Ungaria marţi Zsolt Nemeth, secretar parlamentar la Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la loc în aceste zile din cauza Cluj.

Secretarul de stat a statuii Matei situat in Cluj drapelului românesc, iar inscripţia, precum şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, a spus diplomatul cauza de oprire, a spus el, aceste evenimente sunt în contradicţie cu acordurile de cele două ţări, şi ar afecta buna cooperare-vecinătate.

Lunea trecută, a apărut în ultimul an restaurate sculptură de Matthias înainte de o placă de bronz, care este în detrimentul maghiari, şi, prin urmare, conţine citate controversate istoricul român Nicolae Iorga, precizând: “Bătălia a fost victorios, dar a suferit o înfrângere în Moldvabányán lor nemzetétől atunci când Moldova a fost lansat împotriva “invincibil. În 1932, prima dată statuia a fost adăugată la acest citat, care in 1940, nordul Transilvaniei la Ungaria a fost eliminat după ce ia, apoi primar al Clujului, Gheorghe naţionaliste Funar ar fi plasat în partea din spate a tabelului statuii piedestal in 1992, ilegal.

Biroul primarului din Cluj introduse legal sub formă de plăci, Kelemen Hunor ministrul român al Culturii, cu toate acestea, inscripţia este în prezent nu sunt introduse aprobat de către Comitetul Naţional pentru Protecţia Monumentelor, şi, prin urmare, a acţionat ilegal în biroul primarului din Cluj.

Marţi, Ministerul român de Externe la convocat pe ambasadorul Ungariei să solicite informaţii de la el despre motivele pentru care Bruxelles-ul este acasa, la regiunea maghiară din Transilvania de birou House. Comunele judeţului Harghita şi Covasna au format o iniţiativă marţi, a deschis un birou de reprezentanţă.
Sursa: fn.hu

Leave a Reply 345 megnézve, 1 alkalommal mai nap |