< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Előzetes Nyuszika sapkája

| Mobile | RSS

Előzetes Nyuszika sapkája

2011. június 17. | 2 hozzászólás | Életképek/bulvár

„Ha vitáznak a Fideszben, az a baj, ha nem, akkor meg diktatúra van” – mondja Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Bár több fideszes polgármestertársa is államosítási törekvéseket lát a Belügyminisztérium önkormányzati koncepciójában, ő állítja: jók a tervek, és az sem zavarja, ha szűkül a települések hatásköre. Ígéri, megvédi egyetemét, és elmagyarázza, a szépen csobogó szökőkutak hogyan teremtenek munkahelyeket. A teljes interjút a csütörtökön megjelenő 168 Órában olvashatják.
– Ha az állam azért lőcsölt rá feladatokat az önkormányzatokra, mert nem volt rájuk pénze, akkor most, amikor ezeket visszaveszi, mitől lenne? A közoktatás attól nem lesz olcsóbb, hogy a tanár bérét ezentúl az önkormányzat helyett az állam fizeti.

– 2002-ben az állami és az önkormányzati források aránya 70–30 volt. Most 45–55. Ha a pedagógusok állami alkalmazottak lesznek, bérük közvetlenül államilag lesz finanszírozott, az önkormányzat pedig eldöntheti, akar-e pluszszakkört, ha van rá pénze. De eközben kötelessége kifizetni a villanyszámlát.

– De ha az állam eddig a hetven százalékot sem tudta odaadni, akkor a százat most mitől tudná?

– Vagy nem akarta.

– Ön szerint a szocialista kormányok nem akarták?

– Isten tudja, mit csináltak a dollármilliárdokkal, de hogy nem az emberekre költötték, az biztos. Ezért volt romokban az ország. Ráadásul a szocialistáknál nem az oktatás állt a fontossági lista élén.

– Most ott áll?

– Nagyon remélem.

– Részben az önkormányzatok is felelősek a helyzetükért. A túlzott hitelfelvételek miatt eladósodtak. Egy felmérés szerint Kaposvár bronzérmes.

– Legutóbb még a negyedik helyről hallottam.

– Arra büszke?

– Kétféle helyzetben indokolt a hitelfelvétel. Nincs pénzem munkahelyteremtésre? Beszakadt az iskola teteje, de nincs miből megjavíttatni? Ilyen esetekben szerintem jó döntés a hitel. Ha kávéra kell, akkor nem.

– Azok a szökőkutak, amelyek olyan szépen csobognak az ablaka alatt, nem tűnnek beszakadt iskolatetőnek, se munkahelyteremtésnek.

– A belváros képének átalakítása a munkahelyteremtést szolgálja. Tanulmányok tucatjai jelentek meg arról: ma már a befektetők döntésekor nem az iparűzési adó mértéke az elsődleges, hanem a város hangulata. Ráadásul, ha valaki turisztikailag vonzóvá teszi a települését, vendégek jönnek, akik itt költenek, vagyis munkahelyeket teremtenek.

A Szita Károllyal készült interjút teljes terjedelmében a csütörtökön megjelenő 168 Órában olvashatják.
forrás:168 óra

Leave a Reply 292 megnézve, 1 alkalommal mai nap |