< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Nem meglepő Mindent tagad a volt tunéziai elnök

| Mobile | RSS

Nem meglepő Mindent tagad a volt tunéziai elnök

2011. június 19. | hozzászólás | Életképek/bulvár

“Határozottan tagad” minden vádat a bukott tunéziai elnök, Zin el-Abidin Ben Ali, akinek pere, pontosabban pereinek hosszú sora hétfőn kezdődik Tuniszban.

Az exállamfő és neje, Leila Trabelszi távollétében kezdődő eljárásokban hatósági bejelentés szerint 93 pontban emelnek vádat az elnöki pár és környezete ellen, ezekből 35-öt katonai bíróság tárgyal. Az utóbbi vádak szándékos emberölésről és kínzásokról szólnak, amelyek halálbüntetéssel sújthatók.

A hétfőn nyíló első, polgári perben a fő vádpont a pár óriási mértékű törvénytelen meggazdagodása lesz, miután a volt diktátor rezidenciáján 27 millió dollár értékű készpénzt és ékszert, egy másik palotájában pedig fegyvereket és kábítószert találtak.

A Ben Ali libanoni ügyvédje, Akram Azuri által kiadott közlemény szerint védence “sohasem volt birtokában a hatóságok szerint irodájában talált pénzösszegeknek”, “a fegyverek, amelyeket állítólag találtak, Tunéziába látogató államfők által ajándékba hozott vadászpuskák”, a drogok birtoklása pedig “aljas hazugság”.

Az elnöki pár Ben Ali januári bukása után Szaúd-Arábiába menekült, és jelenleg is ott tartózkodik. Az új tunéziai átmeneti vezetés követeli kiadatásukat, de – mint Beidzsi Kaid esz-Szebszi, az ideiglenes kormány feje néhány napja mondta – a szaúdi hatóságok eddig nem reagáltak erre.

A két fő vádlott távolléte miatt, akiket egyébként két ügyvéd képvisel, a tunéziai ellenzék a korábbi államvezetés elleni jelképes eljárásnak tekinti a pert, s inkább az igazságügyi és szociális rendszer reformjára, valamint a nagyobb sajtószabadságra összpontosít. A tervek szerint október 23-án Tunéziában alkotmányozó gyűlést választanak, amelynek feladata lesz egy modern, demokratikus alkotmány kidolgozása az észak-afrikai ország számára
forrás:ma.hu

Leave a Reply 298 megnézve, 1 alkalommal mai nap |