< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: 100 milliárdot is hozhat évente Kína államkötvény-vásárlása

| Mobile | RSS

100 milliárdot is hozhat évente Kína államkötvény-vásárlása

Kínának és Magyarországnak is érdeke, hogy a távol-keleti ország magyar államkötvényeket vegyen, állítják az elemzők. Kína ezzel stabilizálhatja piacait, a befektetőket pedig megnyugtatja, hogy a magyar államadósság finanszírozásába beszállt a pekingi kormány.

Szombaton a magyar kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón jelentette be a kínai miniszterelnök, hogy országa hajlandó bizonyos összegű magyar államkötvényt vásárolni.

„Ezzel a magam részéről az ország finanszírozásának középtávú bizonytalanságát eltűnni látom”- jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint történelmi segítséget kaptunk Kínától, az államkötvény vásárlása ugyanis óriási biztonságot jelent Magyarországnak. Előttünk Görögország, Portugália, Spanyolország és Szlovákia finanszírozásába is beszállt már a pekingi kormány.

Az államkötvény vásárlás egyfajta hitelnyújtás Magyarországnak, de jóval alacsonyabb kamatokkal, mintha ugyanazt magánbefektetőktől, bankoktól venné fel az állam. Kína érdeke itt elemzők szerint az, hogy exportpiaca – Európa, így Magyarország is -, stabil legyen.

„Ehhez hozzá tud járulni azzal, ha finanszírozza az ő gazdaságukat, hiszen egy stabil eurózóna, stabil Európa sokkal stabilabb felvevőpiacot tud jelenteni az ő exporttermékei számára”- vélekedett Samu János. A Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint Magyarország valószínűleg követi azt a gyakorlatot, hogy újabb hitelfelvétellel finanszírozza majd a lejárt államkötvényeket, vagyis a lejárt kölcsönt. De még így is megéri az országnak.

A több mint 20 ezer milliárdos államadósság kamatainak finanszírozására ugyanis hitelt kell felvennie Magyarországnak, amelyhez most Kína révén olcsóbban juthat.

„Súlyos százmilliárdokban mérhető az éves kamatkiadásunk, sőt, több mint ezermilliárd forintra rúg, egy ilyen környezetben a kínaiak részéről nyújtandó forrásnyújtás vagy forrásbiztosítás akár 10-100 milliárd forintos nyereséget is jelenthet egy adott évre vetítve”- magyarázta Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A kamatkiadásokból származó nyereséget pedig akár államadósság-csökkentésre vagy beruházásokra is költheti az állam.
forrás:atv.hu

Leave a Reply 1063 megnézve, 1 alkalommal mai nap |