< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Paczolay Pétert támogatja a Fidesz az Ab elnöki posztjára

| Mobile | RSS

Paczolay Pétert támogatja a Fidesz az Ab elnöki posztjára

Az elnökről a jövő héten dönt az Országgyűlés. Az Alkotmánybíróság öt új tagjáról viszont már ma szavaznak.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja hétfő délelőtti ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy Paczolay Péter jelenlegi elnököt támogatja az Alkotmánybíróság (Ab) elnöki posztjára – jelentette be a tanácskozást követően Lázár János frakcióvezető.

A kormánypárti frakció azt szeretné, ha az Országgyűlés július 4-én választaná meg az Ab új elnökét.

Lázár János úgy fogalmazott: a Fidesz-frakció megismerte a jelenlegi elnök szakmai pályafutását, ismeri alkotmánybírói és alkotmánybírósági elnöki tevékenységét és “mind szakmailag, mind emberileg kiválóan alkalmasnak tartja arra, hogy az Ab vezetését ellássa”.

A frakcióvezető hozzátette: “természetesen új alkotmánybírósági struktúrára és szabályozásra van szükség, ezért azt szeretnénk, ha elnök úr határozottan képviselné az alkotmánybírák álláspontját az alkotmánybíróságról szóló sarkalatos törvény vitájában”.

Lázár János elmondta azt is, a Fidesz frakciója az országgyűlési szavazásokat követően, még hétfőn este újra összeül, ahol meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt az “aktuális kérdésekről”.

Öt új alkotmánybíróról dönt az Országgyűlés

A képviselők titkos szavazással döntenek az alkotmányügyi bizottság által támogatott öt kormánypárti alkotmánybíró-jelöltről, Balsai István fideszes országgyűlési képviselőről, az Antall-kormány volt igazságügy-miniszteréről, Pokol Béla egyetemi tanárról, Szalay Péter ügyvédről, Szívós Máriáról, a Fővárosi Bíróság tanácselnökéről és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetről, nemzetközi magánjogászról. A szeptembertől 15 tagúra bővülő Alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Nem támogatja az öt kormánypárti alkotmánybíró-jelölt megválasztását az MSZP a – döntött a szocialista képviselőcsoport. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető elmondta: nemcsak a jelöltek személyével, hanem a megválasztásukhoz vezető eljárással sem tudnak azonosulni, elutasításuk így annak is szól.
forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |