< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: A társaság vagyona nem a magánvagyon része

| Mobile | RSS

A társaság vagyona nem a magánvagyon része

2011. június 28. | hozzászólás | Nav

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adóigazgatóságának revizorai egy budapesti székhelyű, felszámolás alá került egyszemélyes kft. megyei illetőségű tagjánál, egyben ügyvezetőjénél folytattak le adóvizsgálatot a közelmúltban. A vizsgálat – többek között – rámutatott arra, hogy a vállalkozások sok esetben nem különítik el vagyonukat a magánvagyontól, a magánszemélyek a cég vagyonával szabadon rendelkeznek, mint saját magánvagyonukkal.
A felszámolás alá került társaság a felszámolás elrendelésének időpontjában – főkönyvi kivonat szerint – több millió forint értékű tárgyi eszközzel, pénzeszközzel rendelkezett, ugyanakkor sem a társaság iratanyagában, sem a könyvelésében nem volt fellelhető dokumentum arra vonatkozóan, hogy ezen vagyontárgyak megsemmisültek, vagy esetlegesen értékesítésre kerültek, illetve a pénzösszeg a felmerült költségekre nyújtott volna fedezetet.
A csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően a magánszemélynek, mint a társaság gazdálkodásáért felelős személynek a vagyontárgyakat, valamint a pénzeszközt – a társaság felszámolására tekintettel – a felszámoló részére át kellett volna adnia.
Mivel az ügyvezető sem a vagyontárgyakkal, sem a készpénzzel nem számolt el, azok a vállalkozásból kivonásra kerültek. A társaságnak az általános forgalmi adóról szóló törvény rendelkezései alapján a tárgyi eszközök kapcsán általános forgalmi adó fizetési kötelezettsége, a magánszemélynek az egyszemélyes kft. házipénztárában lévő készpénz kapcsán – tekintve, hogy ezen összeg sorsa nem ismert, annak felhasználására adat nem merült fel – egyéb jövedelme keletkezett.
A revízió 3,3 millió forint adókülönbözetet, továbbá 1,9 millió forint adóbírságot és késedelmi pótlékot állapított meg az adózó terhére, mivel a vizsgált magánszemély a vállalkozás köréből kivont pénzeszközt, mint összevont adóalapot növelő egyéb jövedelmet a bevallásában nem tüntette fel, a jövedelem után a személyi jövedelemadót nem fizetette meg.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Leave a Reply 383 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: