< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Megválasztották az Alkotmánybíróság öt új tagját

| Mobile | RSS

Megválasztották az Alkotmánybíróság öt új tagját

2011. június 28. | hozzászólás | Közélet

Az Országgyűlés megválasztotta az Alkotmánybíróság öt új tagját, így ősztől teljes létszámban kezdheti meg munkáját a tizenöt tagúra bővült testület.

Az öt újonnan megválasztott alkotmánybíró – Szívós Mária, Szalay Péter, Pokol Béla, Balsai István és Dienes-Oehm Egon – 2011. szeptember 1-vel kezdi meg munkáját.

A 386 képviselő közül 352 adott le szavazólapot. Az MSZP már korábban kijelentette, nem támogatja az öt kormánypárti alkotmánybíró-jelölt megválasztását. Mesterházy Attila pártelnök szerint már maga a jelölési folyamat sem felelt meg a parlamenti szabályoknak. Az LMP sem támogatta a jelölteket, és a szavazáson sem vett részt. Schiffer András frakcióvezető szerint a jelölési folyamatban a Fidesz semmibe vette a parlamenti jogszabályokat. Előbb szavazott az eseti bizottság, mielőtt a jelöltek meghallgatására az Alkotmányügyi Bizottságban sor került volna, ami elfogadhatatlan eljárás, tette hozzá Schiffer András. A Jobbik egyedül Pokol Béla egyetemi tanár, volt kisgazdapárti képviselő alkotmánybíróvá választását támogatta, a másik négy jelöltet pártkötődésük miatt nem szavazta meg. Gyüre Csaba szerint nem szerencsés olyan embereket alkotmánybírónak jelölni, akiknek erős kötődésük van parlamenti pártokhoz.

Új alkotmánybírókat azért kellet választani, mert az Országgyűlés döntése szerint szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagú lesz a testület. Egy poszt jelenleg is betöltetlen, ezért szavaztak most öt jelöltről.
forrás:mr1

Leave a Reply 285 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: