< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nehezebb lesz csalni a táppénzzel – így változnak a szabályok

| Mobile | RSS

Nehezebb lesz csalni a táppénzzel – így változnak a szabályok

2011. június 28. | 148 hozzászólás | Közélet

Elfogadta a parlament az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Megszűnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek. Az indítvány rendezi az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait is.

Az egészségügyi salátatörvényt – amelynek célja elsősorban a Széll Kálmán Tervben foglaltak végrehajtása – 269 igen szavazattal, 45 nem ellenében hagyta jóvá a Ház. A jogszabály július elsején lép hatályba. A törvény indoklása szerint fontos, hogy a közpénzekkel való visszaélés lehetőségét minimálisra csökkentsék, és így a táppénz a jellemzően betegség miatt keresőképtelenné vált embereknek nyújtson pénzbeli ellátást.


A törvény kimondja a biztosítási jogviszony megszűnését követő keresőképtelenség esetén járó, vagyis a passzív táppénzt eltörlését. Rendelkezik arról is, hogy a táppénzen lévőket a járóbeteg-szakellátó intézményekben kötelesek soron kívül fogadni, ha az érintett az ellátást a keresőképtelenségét okozó betegsége miatt veszi igénybe. Ennek célja, hogy a táppénzen lévők minél előbb igénybe tudják venni az egészségügyi ellátásokat, és így hamarabb visszatérhessenek a munkába.

Szigorodnak a gyógyszergyártókra vonatkozó szabályok

Erre a jogalkotók szerint azért van szükség, hogy tartani lehessen a gyógyszertámogatás kiadási és bevételi oldalán a költségvetési törvényben meghatározott 300 milliárd forintos egyenleget. Az új szabályok szerint a jelenlegi 12-ről 20 százalékra emelkednek a gyógyszergyártói befizetések, a gyártókra súlyos szabálytalanság esetén kiszabható bírság maximumát pedig drasztikusan, 25-ről 500 millió forintra emelik.

A gyógyszergyáraknak júliustól 5 millió helyett 10 millió forintot kell fizetniük az orvoslátogatók után évente, de a kisebb, legfeljebb 12 orvoslátogatót foglalkoztató cégek esetében ez a tétel nem emelkedik. A jövőben teljes mértékben megszűnik a K+F kedvezmény, vagyis az már a 2011. évi fejlesztések után sem vehető igénybe. A tavalyi kutatás-fejlesztési kiadások után 50 százalékot visszaigényelhetnek az iparági különadójukból.

Rendezik az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait

Az indítvány szerint a heti munkaidő maximális időtartamába az egészségügyi ügyeletben töltött időt is be kell számítani. A törvény rendelkezik arról is, hogy két szolgálat között legalább 11 óra megszakítás nélküli pihenőidőt kell biztosítani. Ez a folyamatos szolgáltatást nyújtók esetében a felek megállapodása alapján 8 órára csökkenthető.

A kötelező kamarai tagsághoz kapcsolódó módosítás szerint április 1-je és június 30-a között az egészségügyben működő szakmai kamarákba való belépés illetékmentes. Akik mégis fizettek eljárási illetéket – és ezt igazolni tudják – az állami adóhatóságnál visszaigényelhetik a befizetett összeget.
forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 722 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: