< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán Kína után: nem diktálhat nekünk senki – parlamenti pp

| Mobile | RSS

Orbán Kína után: nem diktálhat nekünk senki – parlamenti pp

A miniszterelnök szerint most mindenki a magyar modellt ámulja a vén kontinensen, mert csodálják a magyar megújulást, aminek pedig mindössze két alapvetése van: tudjuk kik vagyunk, és nem engedjük, hogy mások diktáljanak nekünk.

14:56 Nem hárították át

Szatmáry Kristóf szerint az államháztartás stabilitását pont a különadók adták meg, és az extra-sarcokat nem sikerült a lakosságra hárítani – ennek tudható be például, hogy csökkent a bankok profitja.

14:40 Ki vezeti a kormány kezét?

Jókai Mór Aranyemberében amihez hozzányúl a főhős, az arannyá válik, na, a kormány ezt nem mondhatja el magáról, a kabinet kezében minden sárrá válik, jelenti ki Vona Gábor. A különadó és a bankadó jól elsülhetett volna, de a honatya szerint ezeket a sarcokat simán átterhelték a lakosságra. A hitelmentő-csomag pedig botor módon a svájci frank árfolyamához köti a devizahitelesek sorsát, akik négy év könnyített részletfizetés után garantáltan beszakadnak. A hamburgeradó pedig egy jó kezdeményezés lehetne, de az egészséges táplálkozás helyett a magyar édesipart teszik tönkre. Persze lehet, hogy a kormány tudja, mit kellene csinálnia, csak mások írják helyette a gazdasági forgatókönyveket.

14:40 Akkor is siker

Pálffy István Kínából visszakanyarodik az uniós sikerekhez, hiszen Horvátország – amelyik 800 évig élt együtt hazánkkal történelmi közösségből – végre csatlakozhat az Unióhoz. A horvátországi magyarok pedig végre megint megélhetik magyarságukat. Aztán a kereszténydemokrata politikus azok ellen kel ki, akik itthonról próbálják sárba rántani a szép magyar sikereket, és Mesterházynak azt üzeni Pálffy: igenis szép politikai siker volt az uniós elnökség.

14:34 Beszélgetünk Tibetről is

Ha van sapka az a baj, ha nincs sapka az a baj, idézi a nyuszikás viccet Németh Zsolt a szocialisták Kína-Magyarország-viszony beszólásai kapcsán. A külügyi államtitkár szerint akik Kínához alkalmazkodnak, azaz a világ új folyamataihoz alkalmazkodnak – egyszerűen azért, mert túl akarnak élni. Ami pedig az emberi jogokat illeti: Magyarország ciklusok óta folytat emberjogi párbeszédet Kínával, és ennek a párbeszédnek fontos része a tibeti autonómia kérdése.

14:28 Nem zokniárusok

Ujhelyi István azzal kezdi, hogy Kövér László disznó – legalábbis a kínai horoszkóp szerint. A szocialista honatya szerint úgy érdemes Kínával egyezséget kötni, hogy Magyarország érti is, nemcsak európai felsőbbséggel lekezeli a vörös birodalmat. Kínával egyébként még Medgyessy Péter kezdte építeni a kapcsolatokat, miközben a Fidesz azzal vádolta a szocialistákat, hogy kommunista zokniárusokkal kereskedik.

14:24 Államellenes tüntetés nincs

Ez rendjén is van így, reagált Orbán, mert Kína igenis sikertörténet, ahol nem uralkodott el a Magyarországot tönkretevő liberalizmus, ahol minden siker mögött munkafedezet áll. És az erkölcs persze fontos, de még fontosabb az az erkölcsi kötelesség, amivel egy kormány polgárai megélhetéséért tartozik. És Magyarországon érvényben van a véleménynyilvánítás szabadság, de elvárják minden tüntetőtől, hogy ne rombolják le az állami célokat szolgáló törekvéseket. Vélemény van, balhé nincs, zárta Orbán.

14:20 Kaszárnyakapitalizmus

Schiffer András arról mesél, hogy 1989-ben a Fidesz szervezett tüntetést a Tiananmen téren legázolt áldozatok emlékére. Aztán évtizedekig tiszteletre méltó volt a Fidesz Kína-politikája, ám most a Kína-ellenes tüntetőket a Fidesz kommunista eszközökkel tüntették el az utcáról, mert van az a pénz, ami miatt együtt lehet működni az erőszakos abortuszok tömegét bonyolító, az ellenzékieket bebörtönző, stb. országgal. Orbán, magyarázta Schiffer, feladta a gazdasági szabadságharcot, felajánlotta az országot Kínának, és a magyar munkavállalók jogainak letörésével itt is bevezeti a kínai kaszárnyakapitalizmus.

13:56 Alibicsúcs nem kell

Ami a Keleti Partnerség elmaradt csúcstalálkozóját illeti, hát alibi tanácskozásokra nincs szükség, a legutóbbin sem volt ott senki, ezért pedig semmi értelme nem lett volna megbénítani Budapest közlekedését.

13:52 Szembemegyünk a nyugati gazdasággal

Néhány miniszterelnöki csúcstalálkozó tartottunk, itt volt a kínai kormányfő, és mindjárt jön az amerikai külügyminiszter, ezt nevezi ön elszigeteltségnek, riposztozott Orbán. Aztán arról beszélt, hogy a kormány a tárcák büdzséjéből zárolt 250 milliárd forintot bizony év végéig zárolja a kormány, és megeshet, hogy még többre lesz szükség, ugyanis a nyugati gazdaság nagyon komoly recessziót él át, és megeshet, hogy még mélyebbre zuhanunk, mint az előző válságban. De a kormány bízik benne, hogy a gazdasági válság ellenére felpörgethető a magyar gazdaság.

13:46
Mesterházy megdicsérte Martonyit

Mesterházy Attila még emlékszik arra, amikor Orbán Viktor azt kezdeményezte ellenzéki vezérként, hogy vonják meg az uniós forrásokat Magyarországtól, mert csúnyán használják fel a pénzeket a szocialisták. Ám az MSZP pártelnöke nem csak kritizálni akar, úgyhogy kijelenti: politikailag kudarc volt, de szakmailag siker a magyar soros elnökség (amit nagyban nehezítettek az olyan vis major esetek, mint az arab tavasz, stb.). Úgyhogy Mesterházy jól meg is dicsérte az adminisztrációt, Németh Zsolt külügyi államtitkárt, és Martonyi János külügyminisztert. Orbán Viktornak viszont nem jutott a meleg szavakból, mert Mesterházy szerint neki köszönhető, hogy fokozódott az ország elszigeteltsége.

13:41 Magyar és európai

Harrach Péter objektív és szubjektív kritériumok alapján méri a sikert, ami igen nagy, és amit a bátorság hozott el. Mert Magyarország mert nagy lenni, mert letérni a járt útról, és új gazdasági-politikai ösvényeket fedezett fel, miközben egyszerre érvényesítette a nemzeti és az uniós értékeket. (Előbbiekre példa a közép-európai régió megemelése és romastratégia, utóbbira pedig a gazdasági program megvalósítása.)

13:36 Előre, az igaz finnek nyomában

Balczó Zoltán a Jobbikból viszont azon köszörüli a nyelvét, hogy a kormány egy erős Brüsszelhez és erős Európai Unióhoz járult hozzá, miközben a nemzetállamok háttérbe szorulnak – például Orbán Viktor kormánya részben feladata a nemzeti gazdasági önrendelkezést. (A Széll Kálmán tervet például kimondottan szereti az IMF.) Pedig, figyelmeztetett a jobbikos honatya, vannak erők, amelyek a nemzetállamokban látják a jövőt, nem véletlen, hogy az Igaz Finnek pártja szépen hasított a parlamenti választásokon.

13:31 Nemzeti érdekkeményítés

Balla Mihály a Fideszből úgy értékeli, hogy a magyar elnökség elérte a lehető legkomolyabb eredményt: soros elnökként olyan pozíciót harcolt ki magának, melynek segítségével sokkal hatékonyabban érvényesítheti majd érdekeit az EU-ban Magyarország.

13:28 Részsiker

Az LMP-s Mile Lajos kevéssé hatódott meg, szerinte a gazdasági kormányzáshoz szükséges jogszabályokat nem tudta már végigverni Magyarország, a szomszédságpolitika szempontjából pedig meghatározó kudarc, hogy a Keleti Partnerség Csúcstalálkozót nem tudta tető alá hozni Magyarország. Ami pedig a roma keretstratégiát illeti, remek, hogy Magyarország kezdeményezte, ez valódi siker. Az viszont nem öröm, hogy az uniós elnökség alatt nem bővült fikarcnyit sem a lakosság ismeretállomány az európai közösségről.

13:22 Szakácsok, köszönöm

Aztán a miniszterelnök köszönetet mond mindenkinek, aki segített az uniós elnökség feladatainak ellátásában, külön kitér a szakácsokra és a sofőrökről is.

13:19 Hajrá határzár

Persze az arab tavasz komoly problémát okozott, hiszen menekültáradat zúdult Európára, ezt pedig valahogy kezelni kell. Orbánnak szimpatikus módszer a határok lezárása, párhuzamosan a bajok gyökerének megváltoztatásával (azaz az arab országok számára előnyös uniós gazdaságpolitikával.) Azt azonban Orbán mindenképpen jónak tarja, ha Magyarország bármikor képes lezárni a határait, ha úgy alakul.

13:11 Nem úr a pesszimizmus mirajtunk

De Magyarország titka épp az, hogy nincs titka, pusztán annyi történ,t hogy a hatalmas problémahalmaz előtt Magyarország nem hátrált, hanem nekiment. És Európában is bevált a magyar recept, ami mindössze annyi: tudjuk, mi magyarok, hogy kik vagyunk, és nem tűrjük el, hogy bárki diktáljon. És a vén kontinens azért néz fel ránk tátott szájjal, mert válságban van, és ilyenkor termékeny talajra hullik a pesszimizmus, ám Magyarország mégsem engedte, hogy úrrá legyen rajta a rosszkedv.

14:13 Sokasodik az állampolgár

Semjén Zsolt vita nélkül elismeri, hogy történelmi tett volt az a törvény, aminek segítségével véreink úgy lehetnek magyar állampolgárok, hogy nem kell elhagyniuk szülőföldjüket – azaz megindult a nemzet közjogi újraegyesítése. És íme meglett a 100 ezredik honosított állampolgárság – fenn üldögél egy délvidéki család a karzaton, ők a százezredikek.

14:08 Sikerpolgárság

Potápi Árpád arra emlékszik, hogy 1920 után rengeteg magyar került a szomszédok fennhatósága alá, és a kommunista hatalom is elhallgatta a magyarság egyharmadát, semmit nem tett értük. De aztán Antall József lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke akart lenni, majd a Fidesz valóban szívére vette nemzettársai sorsát, és állampolgárságot adományozott a határon túli magyaroknak. Az egyszerű honosítási eljárás pedig sikertörténet lett.

13:08 Remek munkánkról szól a rege

Erős Európa, erős Magyarország címmel Orbán Viktor nyit napirend előtt, és elmeséli, miről döntött múlt héten az európai miniszterelnökök tanácskozása. A gazdasági kormányzásról, a roma stratégiáról,Horvátország csatlakozásáról, illetve mindenki gratulált Magyarországnak az elnökség remek munkájához. Mert egész Európa arról beszél, hogy a magyar elnökség a legnehezebb feladatokat vitte el a hátán, pedig sokan kétkedtek, gonosz magyar EP-képviselők azzal kürtölték tele a világot, hogy nem biztos, hogy Magyarország képes-e eleget tenni az uniós elvárásoknak.

forrás:atv.hu / nbgy

Leave a Reply 356 megnézve, 1 alkalommal mai nap |