< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Vége az arany életnek – megszavazta a görög parlament a megszorításokat

| Mobile | RSS

Vége az arany életnek – megszavazta a görög parlament a megszorításokat

Görögországban eddig szinte minden képzeletet felülmúló juttatásokat élvezhettek a dolgozók. Külön prémium járt például a pontos munkakezdésért és a kézmosásért is.

A görög parlament megszavazta a 28,4 milliárd euró összértékű költségvetési megszorításokat tartalmazó törvénycsomagot. A csomagot 155 támogató és 138 elutasító szavazat mellett fogadta el a parlament.

A 2011-2015 időszakra vonatkozó megszorító csomag értéke eléri a 28,4 milliárd eurót (7.608 milliárd forint). Az athéni kormányzat így 14,32 milliárd euróval csökkenti kiadásait, míg bevételeit 14,09 milliárd euróval növeli.

Ezen felül 55 milliárd eurós privatizációs bevételre számít a görög kormány repülőterek, közüzemi szolgáltatók, bankok, valamint az állami telefontársaság egy részének, illetve egy hajógyár és az állami szerencsejáték vállalat, továbbá ingatlanok eladásából.

Az athéni Szintagma téren ezekben az órákban is a rendőröket kövekkel dobáló, a transzparenseket tartó rudakkal ütő, a viszonzásul rájuk fújt könnygáztól szenvedő tüntetők nem csupán a “végkiárusítás” ellen tiltakoznak. Hanem azért is, mert a csomag a jóléti kiadások komoly lefararagását, az adózási fegyelem szigorításán kívül a közterhek komoly emelését is tartalmazza: ahol csak lehet, megszűnik az adómentesség, a személyi jövedelemadó alsó sávjának alsó szélét évi 12 ezer euróról 8 ezer euróra csökkenti, továbbá egyszeri, jövedelemfüggően 1 és 5 százalék közötti szolidaritási adót vet ki.

A megszorítások az átlagembereknek fájnak a legjobban

Emelnek továbbá a fűtőolajak és a földgáz adóján, és minimumadót vetnek ki az egyéni vállalkozókra, akiket az országban a legnagyobb adóelkerülőknek tekintenek.

A parlamenti képviselőkre és a közhivatalnokokra a különadó legmagasabb adókulcsa lesz érvényes. “Nekünk a legnagyobb terhet kell viselnünk. Ez erkölcsi kötelességünk” – fogalmazott korábban a pénzügyminiszter.

Emelik a vagyonadót, nő az éttermi fogyasztás áfája, csakúgy, mint a bárokban az üdítő italoké is. A jachtok, az úszómedencék és az autók luxusadója is emelkedik. Ezekből a tételekből Athén az idén 2,45 milliárd euró pluszbevételt vár, az adóelkerülők elleni keményebb fellépéstől pedig 2013-tól legalább 878 millió euró pluszbevételt remél.

A görög kormány már többször kurtította a hivatalnokok bérét, pótlékait, nyugdíját. 2015-ig 150 ezerrel csökkentik a közalkalmazottak számát, a megmaradóknak hosszabban kell dolgozniuk, vagy választhatják a részmunkaidős foglalkoztatást. A határozott idejű szerződések felét nem hosszabbítják meg. A közszolgálati kiadások az idén így 800 millió euróval csökkenhetnek.

Felmérik a szociális ellátásokban részesülők vagyoni helyzetét, a juttatásokat felülvizsgálják és egy részüket csökkentik, ami még ebben az évben 1 mlliárd eurós, a következő esztendőkben pedig több milliárdos megtakarítást jelentene.

Az egészségügyi kiadásokat az idén 310 millió euróval, 2015-ig pedig 1,43 milliárd euróval kurtítják meg, részben a gyógyszerek állami támogatásának csökkentésével.

Ebben az évben 700 millió euróval csökken az állami beuházásokra fordított összeg.

A NATO-tag Görögország a szintén NATO-tag Törökországgal közös határának őrzésére hivatkozva eddig a GDP 3 százalékát – ez a katonai szövetségen belül a második legnagyobb érték – fordította hadikiadásokra. Jövőre az összeg 200 millió, utána évi 333 millió euróval csökken.

Felfoghatatlan bőkezűség – premizálják a kézmosást és a pontos munkakezdést

Az állami szektorban szinte minden képzeletet felülmúló juttatásokat élvezhetnek a dolgozók. Ezek egy részét gyűjtötte csokorba az egyik német gazdasági hetilap, amiből a portoflio.hu idézett:

A görögöknek – főként, ha állami vállalatnál dolgoznak – nem kell “csupán” a havi fizetésükre támaszkodniuk, hiszen a juttatások széles palettája áll rendelkezésükre, ezekről pedig még az adósságválság kellős közepén sem kívánnak lemondani.

A több esetben évente 18 havi munkabéren felül extra prémium jár például a kézmosásért, a pontos munkakezdésért vagy az akták cipeléséért, áll a Handelsblatt gyűjtésében.

A részben privatizált telekommunikációs vállalatnál, az OTE-nál dolgozók a szolgálati autóik felmelegítéséért havonta 25 eurós támogatást kaptak. A szakszervezet tájékoztatása szerint ezt a juttatást hétfőn megszüntették, viszont az OTE alkalmazottai követelik annak visszaállítását.

Az OSE-nál, vagyis a görög állami vasúttársaságnál különösen bizarr prémiumokat kapnak az akár 7000 eurót, vagyis jelenlegi árfolyamon számolva több mint 1,8 millió forintot kereső mozdonyvezetők. Minden megtett kilométer után prémiumot kapnak, és a szabadnapjaik nem 24 hanem 28 órásak.

Ezen felül egy speciális, a higiénés szabályok betartása esetén nyújtott prémium is üti a markukat, havonta 420 euró, vagyis mintegy 112 ezer forint jár a kézmosásért. Ez a juttatás eddig minden negyedik, vonaton szolgálatot teljesítő OSE-alkalmazottnak járt. Jól jártak eddig a minisztériumi alkalmazottak is, hiszen abban az esetben, ha aktákat kellett cipelniük, havonta 290 eurós prémiumot kaptak.

A kormányzati alkalmazottak prémiumot kapnak, ha időben megjelennek a munkahelyükön, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy pontosnak is kell lenniük. A hivatalokban dolgozók olyan különleges készségekért jutottak eddig extra pénzhez, mint a fénymásoló vagy a számítógép kezelése.

A görög igazságszolgáltatásban is komoly prémiumokat lehet keresni, a bírók például bónuszt kapnak, ha hamarabb zárnak le egy ügyet.

Az athéni közlekedési vállalat buszvezetőinek a munkába járás, vagyis az oda- és a visszaút idejét is beleszámítják a munkaidőbe, azokat, akik pontosan kezdik a munkanapot, havonta 310 euróval jutalmazzák.

A görög hadseregben sem kell csupán a havi bérre támaszkodnia a katonáknak, a speciális egységeknél “merülési prémiumot”, az ejtőernyősöknek pedig veszélyességi pótlékot fizetnek.

A fogorvosok egyébként sem keresnek rosszul, viszont a fizetésükön felül ők is jogosultak bizonyos juttatásokra. Az állami biztosítópénztár, az IKA fogorvosai utazási átalányra jogosultak, akkor is, ha a praxisukat el sem hagyták.
forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 2234 megnézve, 1 alkalommal mai nap |