< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: 2 év alatt 60 milliárdot vonnának ki a nyugdíjrendszerből

| Mobile | RSS

2 év alatt 60 milliárdot vonnának ki a nyugdíjrendszerből

Egy minisztériumi előterjesztés szerint a jövőben megadóztatnák a nyugdíjakat, az előrehozott öregségi nyugdíjakat és a szolgálati nyugdíjakat pedig kivezetnék a rendszerből. Összességében
250 ezer ember járhat rosszabbul.

Beszántaná a kormányzat a nyugdíjkedvezmények rendszerét – és ez jelen esetben nem a szokásos ellenzéki vád, hanem egy, a szociális politikáért felelős államtitkárság javaslata (amit a kabinet még nem tárgyalt, így nem tekinthető a kormányhivatalos álláspontjának).

Az atv.hu birtokába jutott előterjesztés szerint az államtitkárság úgy számol, hogy pusztán az előrehozott öregségi nyugdíj kivezetése 200 ezer embert érintene, akik átlagosan 104 ezer forintnyi állami járandóságra jogosultak – így a költségvetés 2012-ben 6,7 milliárd forintot takarít meg, 2013-ban viszont már ennek sokszorosát spórolja, 21,8 milliárd forintot.

Az előterjesztés szerint bányásznyugdíjakra mintegy 5 milliárd forintot költ az állam jelen pillanatban, és ez az ellátási forma 20 év alatt lenne teljesen kivezethető. Eltörlése mintegy 3 ezer embert érintene, akik jelenleg átlagosan 141 ezer forintot húznak havonta az államtól – a büdzsében így 2012-ben 0,5 milliárd forint maradna meg, 2013-ban pedig 1 milliárd forint.

A művészek viszont a jelek szerint megtarthatnák kedvezményes nyugdíjukat, ugyanis elvételének gyakorlatilag nem lenne érzékelhető hatása, 10 év alatt egymilliárd forintot sem spórolna a központi költségvetés (jelen pillanatban mintegy 800 művész jogosult átlagosan 91 ezer forint nyugdíjra.) És a szinte érzékelhetetlen költségvetési hatás okán a korkedvezményes nyugdíjba vonuló polgármesterek, illetve országgyűlési képviselők járandóságát sem kívánja kurtítani a kormány, ugyanis 10 év alatt 0,7-0,9 milliárdot tarthatna az államkasszában a kormány. (Ezt az ellátási formát 360-an veszik jelenleg igénybe, átlagos havi összege pedig 165 ezer forint.)

Ugyanakkor akad még egy csoport, akiktől szép összegeket vasalna be a kormányzat: ez pedig a szolgálati nyugdíjban részesülő mintegy 42-43 ezer ember, akiknek az átlagos nyugdíja 177 ezer forintra rúg. Rajtuk 2012-ben 14 milliárd forintot, 2013-ban pedig 16,2 milliárd forintot spórolna a kormány.

Ez a két összeg persze nem pusztán a szolgálati nyugdíjak elvételéből jön össze – ez csak a terv egyik elme. A másik, hogy a munkaerőpiacra visszatérő rendvédelmisek újra fizetni kezdik a társadalombiztosítási díjakat, a harmadik pedig a folyósítás megszüntetése. Utóbbi egy speciális kategória: azokat érinti, akik ugyan már az új rendszerben is jogosultak valamilyen nyugellátásra (amit a tárca jövedelempótló ellátásnak nevez), ám munka- vagy vállalkozási jövedelmük van. Ugyanis ebben az estben jövedelempótló támogatás nem illeti meg őket. (Ez természetesen nem csak a rendvédelmisekre, hanem a civilekre is vonatkozik, rajtuk 2012-ben és 2013-ban is 1-1 milliárd forintot spórolna meg a tárca.) És nem véletlen, hogy a kabinet – az alkotmány módosításával – jövedelempótló támogatássá keresztelt át számos nyugellátási formát, ugyanis így nem köteles biztosítani a nyugdíjhoz tapadó várományokat, például a nyugdíjemelést. Példának okáért a tervezet a jövedelmpótló támogatásokat nem emelné – így egy százaléknyi növekedés elmaradása 2 milliárd forint megtakarítást eredményezhetne, figyelembe véve a 2011-es 3,18 százalékos emelést, ez egy évben akár 6-7 milliárd forint megtakaríthatást is jelenthet egy évben.

Ami az öregségi nyugdíjat illeti: a kormányzat aggódni látszik, ugyanis 2013-ban már nem a jelenlegi szisztéma, azaz a nettó bér alapján számolják majd a nyugdíjakat, hanem a bruttó alapján – ez önmagában nyugdíjemelést jelentene, így megfelelő nyugdíjadóztatási rendszerrel kell kompenzálni. Szintén emeléshez vezetne, a nyugdíjkorhatár kitolódása is, hiszen így megnövekedne a jogosultsági idő, így mindenképpen változtatni kellene a nyugdíjszámítási szabályokon, hogy nehogy többletkiadásokra kényszerüljön a nyugdíjkassza.

Az előterjesztéssel kapcsolatban többször kerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, ahol ma délre ígértek tájékoztatást.
forrás:atv

Leave a Reply 378 megnézve, 1 alkalommal mai nap |