< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kormány ellen nem lehet sztrájk

| Mobile | RSS

Kormány ellen nem lehet sztrájk

2011. július 8. | hozzászólás | Közélet

Megváltoztatta jogerős végzésében a Fővárosi Bíróság (FB) a munkaügyi bíróság döntését és elutasította a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkkal kapcsolatos kérelmét. A munkabeszüntetés idején elégséges szolgáltatás mértékéről döntő elsőfokú végzés az FB szerint helytelen volt, mert a sztrájkbejelentés nem is volt megalapozott.

Az érdekvédők szerint félő, hogy az Orbán-kormány szájíze szerint átírt sztrájktörvényt alkalmazva a bíróság megtilthat minden munkabeszüntetést, amely nem közvetlenül a munkáltató intézkedésével, hanem a kormányzati szándékkal szemben lép fel. Ezért a szakszervezetek most más, “törvényes, de kreatívan nyomásgyakorló” akciókon törhetik a fejüket.

Ilyen jogkorlátozó sztrájktörvény nincs még egy Európában, mint Magyarországon; legalábbis nincs még egy olyan, ami alapján a bíróság ítélkezési gyakorlatából kiolvasható lenne az, hogy kormányzati intézkedés ellen tilos a munkabeszüntetés – kommentálta lapunknak a Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) elnöke az FB szerdai végzését, melyben a másodfokon eljáró bíróság elutasította a MOSZ tervezett sztrájkja idejére a még elégséges szolgáltatás megállapítása iránti kérelmet. Mivel pedig a tavaly év végén – éppen a sztrájkjog mellett korábban kiállt Fidesz-munkástagozati elnök, Kontur Pál javaslatára – elfogadott sztrájktörvény-módosítás kimondja, hogy jogszerű sztrájk a felek megegyezése hiányában csak a bíróság döntése alapján tartható, úgy néz ki, a mozdonyvezetők nem élhetnek a sztrájkhoz fűződő alkotmányos alapjogukkal.

A jogerős döntésben az FB arra hivatkozott, hogy az első fokon eljáró – a még elégséges szolgáltatás szintjét meghatározó – munkaügyi bíróság “a tényállást helyesen állapította meg, de abból helytelen jogi következtetést vont le, és ennek folytán az érdemi döntése is megalapozatlan volt.” Ugyanis – érvel az FB – a sztrájktörvény “értelmezéséből következik, hogy a sztrájk olyan gazdasági és szociális érdekek érvényesítése iránt kezdeményezhető, amelyek a munkaviszonnyal összefüggésben a kollektív munkaügyi vitában érvényesíthetők.” A jogszabály szerint a kollektív munkaügyi vita olyan munkaviszonnyal összefüggő érdekvita, amelynél az érintett felek között egyeztető tárgyalásnak van helye – olvasható a végzésben.

Csakhogy nem folyt kollektív munkaügyi vita a felek között – állapította meg a bíróság, hozzátéve: annak ellenére, hogy a szakszervezetek az egyeztetés tárgyát ekként jelölték meg. Vagyis a vita tárgyának munkajogi megítélésére hivatkozva a bíróság szembement a szakszervezetek sztrájkra irányuló kezdeményezésével.
Ennek beláthatatlan következményei lesznek az érdekképviseletek szerint. Gulyás Attila, az egyik BKV-s szakszervezet elnöke lapunknak azt mondta: ők is sztrájkot hirdettek a kormány munkavállalói jogokat csorbító tervezett intézkedései ellen, és a még elégséges szolgáltatás szintjét megállapító elsőfokú döntés után hétfőre várják a jogerős határozatot. Szerinte félő, hogy hasonló lesz, mint a MOSZ esetében, ami az ő olvasatában azt jelenti, hogy csak a munkáltató intézkedésével szemben gyakorolható a sztrájk, ugyanez kormányzati szándékkal szemben ellehetetlenül.

Szerinte minden jogorvoslati lehetőséget ki kell meríteni és ha ez sem sikerül, akkor olyan megoldásokon kell törniük a fejüket, melyek más törvényes formában, de lehetővé teszik a hatékony nyomásgyakorlást. Az Autonómok Szövetségének elnöke, Borsik János lapunknak úgy vélekedett, hogy az alkotmányos sztrájkjogot alacsonyabb rendű jogszabályban, a sztrájktörvényben korlátozó szándékok a bírósági gyakorlat szerint valóban ellehetetlenítik az érdekérvényesítést. Szerinte sem szabad ebbe belenyugodni, mert Európa-szerte nincs példa a munkavállalók jogvédelmének ilyen mértékű leépítésére illetve a munkavállalói tisztségviselők jogainak korlátozására.

Az érdekképviseleteknél tehát most más “kreatív megoldások” keresésén dolgoznak, mert azt kevésnek találják, hogy a sztrájk eszköze híján csak felvonulhassanak, amit a kormány úgyis semmibe vesz. Ahogy egy érdekképviseleti vezető lapunknak keserűen fogalmazott: “valami új kell, mert azzal nem érünk el sokat, hogy kitapossuk a füvet a Kossuth téren”.

Végleg megölik a sztrájkot a közszolgáltatásban?
Gulyás Attila, az egyik BKV-s szakszervezet elnöke: Úgy néz ki, csak a munkáltató intézkedésével szemben gyakorolható a sztrájk, ugyanez kormányzati szándékkal szemben ellehetetlenül. Ha ezen a törvényes úton nem lehet majd tiltakozni, országos engedetlenségi mozgalmak lesznek.

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke: Nem mondhatnám, hogy a bírósági gyakorlat segíti a sztrájkjog gyakorlását. Persze már a törvény, amire hivatkoznak, az is annyira jogkorlátozó, hogy hasonlóra Európában sehol nincs példa.

Minél előbb akcióba lépnének
A munkavállalók jogvédelmét érintő, tervezett kormányzati intézkedések elleni tiltakozásul minél előbb, már szeptember első felében tiltakozó akciókat kell szervezni – mondta lapunknak az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke. Borsik János szerint a demonstrációkat a parlament szeptember 12-én kezdődő őszi ülésszakára kellene időzíteni. Kérdésünkre megjegyezte: későinek tartja a Kónya Péter szakszervezeti vezető szeptember 29-éről tett javaslatát, mert “ennél hamarabb lépni kell”. Megírtuk, a félszáznál több szakszervezetet tömörítő “akcióegység” operatív vezetését végző társelnök szeptember 29-től tartotta indokoltnak, hogy “egymást erősítő, térben és időben összehangolt, határozatlan idejű sztrájkok illetve demonstrációk” legyenek.

Kónya lapunknak azt mondta, a dátumnak szimbolikus oka van. Ezen a napon volt az 1848-as pákozdi csata, amikor szinte vér nélkül arattak győzelmet a magyarok Jellasics fölött – példálózott. A korábban a rendvédelmiek nyugdíj-ügyében a kormánnyal tárgyaló delegációt vezető Kónya (a normandiai partraszállásra utalva) D-Day-ként is emlegette az őszi időpontot, mert szerinte “itt az ideje, hogy a szakszervezetek partra szálljanak Magyarországon.”

forrás:népszavaonline/L.T. / Népszava

Leave a Reply 575 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: