< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Búcsú az űrrepülőktől

| Mobile | RSS

Búcsú az űrrepülőktől

2011. július 9. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Pénteken elkezdődött az amerikai űrsiklók történetének utolsó útja, elindult az Atlantis.

Utolsó útjára indult az Atlantis űrsikló a floridai Kennedy Űrközpontból, és ezzel a végéhez érkezett a NASA harmincéves űrsikló-programja. Az Atlantis utolsó startját több ezer ember kísérte figyelemmel a helyszínről. Többen könnyekkel búcsúztak az amerikai űrkutatási hivatal nyugdíjba vonuló űrrepülőgép flottájától.

Az űrsikló négy fős legénysége a nemzetközi űrközpont készletét tölti fel a tizenkét naposra tervezett misszió alatt. A NASA űrsikló-programját Nixon elnök indította el 1972-ben, három évvel az első holdséta után. Az amerikai űrkutatási hivatal programjának százharmincöt missziójából kettő tragédiával végződött. 1986-ban a Challenger indításkor, 2003-ben pedig a Columbia visszatéréskor robbant fel. Mindkét balesetben hét-hét űrhajós veszítette életét. Harminc év alatt az űrsikló-flotta részt vett több műhold pályára állításában és két űrállomás bővítésében.

A Nemzetközi Űrállomásra várhatóan 2015-ig – az amerikai űrjárművek új generációjának szolgálatba állításáig – orosz segítséggel juthatnak majd fel az amerikai asztronauták.
forrás:mr1

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |