< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: “Cigányok ne hívjanak” Eljárás indult egy álláshirdetés miatt

| Mobile | RSS

“Cigányok ne hívjanak” Eljárás indult egy álláshirdetés miatt

2011. július 9. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Még tart a vizsgálat, azonban hatáskör hiányában, „érdemi vizsgálat nélkül” részben elutasította azt a panaszt az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), amelyet egy diszkriminatív, romák jelentkezését kizáró álláshirdetés miatt tettek.

Az interneten májusban megjelent zuglói hirdetés szövege ez volt: „Édességboltba keresek gyakorlott eladókat. 20-40 év között, főállásba, havi 1 kötelező szombati munkanap. Cigányok ne hívjanak.” Ahogy arról a Roma Sajtóközpont (RSK) korábban beszámolt, a Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Irodát (NEKI) működtető Másság Alapítvány közérdekű igényérvényesítés címén az EBH-hoz fordult.

Dr. Muhi Erika, a NEKI igazgatója az RSK kérdésére elmondta, hogy a hirdetés alkalmas a cigányok kirekesztésére, hiszen közülük bárkit érinthet a diszkrimináció, aki jelentkezett volna arra az adott munkára. A NEKI arra kérte a Hatóságot, hogy állapítsa meg a jogsértést, tiltsa el a hirdetés feladóját a további hasonló cselekményektől, és szabjon ki bírságot.

Szekula István, az EBH kommunikációs munkatársa az RSK-nak elmondta, hogy folyik az eljárás a hirdetés feladójával szemben, azonban az azt megjelentető portál ellen benyújtott panaszt az EBH hatáskör hiányában elutasította. Ennek az az indoka, hogy a diszkriminatív hirdetés potenciális sértettjei és a hirdetési portál üzemeltetője között nem jött létre olyan jogi kapcsolat, amely megalapozta volna az EBH hatáskörét.

A Hatóság álláspontja szerint a hirdetési portál üzemeltetőjének felelősségét az általa közzétett hirdetések miatt a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény szabályozza. Szekula István válaszaiból az is kiderült, hogy az egyenlő bánásmód követelménye az állami és az önkormányzati szférában szigorúbban érvényesül, így ha a hirdetést egy helyi önkormányzat a honlapján vagy a képújságjában jelentette volna meg, akkor a hatóság a hirdetés közzétevőjét – tehát az önkormányzatot – is felelősségre vonhatná.

forrás:atv.hu/S. Kállai Szilvia, Roma Sajtóközpont

Leave a Reply 233 megnézve, 1 alkalommal mai nap |