< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kánikula: növekvő vízfogyasztás, ájulásos rosszullétek

| Mobile | RSS

Kánikula: növekvő vízfogyasztás, ájulásos rosszullétek

2011. július 10. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Az átlagosnál több vizet fogyasztanak a hőségben a fővárosiak, de a fogyasztás nem kiugró. A vízművek ennél nagyobb igényt is el tudna látni problémamentesen; nem kell vízkorlátozásra számítani. A kánikula miatt ugyanakkor az átlagosnál 15-20 százalékkal több riasztás érkezett a mentőköz, tipikusan ájulásos rosszullétek miatt, de nem történtek drámai események – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálatnál szóvivője.

Győrfi Pál jelezte, szerncse, hogy hétvégére esett a hőség, ilyenkor az emberek jobban árnyékba tudnak menekülni. Egyzsersmind felhívta a figyelmet arra, hogy aki csak teheti, maradjon árnyékban, hiszen nagyon meleg van, és nagyon erős a nap sugárzása. Az autózóknak pedig arra kell számítaniuk, hogy a kánikulában lassabb a reakcióidő, ez pedig balesetveszélyt jelent – emelte ki.

A szóvivő kitért arra is, hogy a hőségben tipikusan ájulásos rosszullétekhez hívják a mentőket, és a legtöbb esetben az érintettek már attól jobban lesznek, hogy a helyszínen az árnyékban lefektetik őket, nincs szükség kórházba szállításra. Idős szívbetegeknél – fűzte hozzá – fordulhat elő súlyosabb rosszullét, mert a harmadik kánikulai napra kimerülhetnek, őket kórházba kell szállítani.

Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője az MTI-nek vasárnak azt mondta: az átlagos vízfogyasztáshoz képest hozzávetőleg 30 százalékkal nőtt a hétvégi fogyasztás. Kiemelte: szombaton ez a mérték kisebb volt a péntekihez képest, vélhetően azért, mert többen elutaztak Budapestről a hétvégére.

Szombaton 544 ezer köbméter vizet fogyasztottak a budapestiek, az átlagos fogyasztás idén egy nap alatt nem éri el a 450 ezer köbmétert – tette hozzá a szóvivő. Az elhasznált vízhez képest azonban lényegesen nagyobbak a rendelkezésre álló kapacitások, ha a szombati mértéknek a dupláját igényelné a város, talán nehezebben, de ennek is eleget tudnának tenni. A fogyasztás messze alatta van a kapacitásoknak. Lévai Zsuzsanna hangsúlyozta: nem kell félni a fővárosiaknak semmiféle vízkorlátozástól.

A vízművek a budapesti Deák téren működtet vízosztó pontot, ott egy-egy pohár vizet kaphatnak az arra járók a ballonos vízből – mondta, hozzátéve, félliteres zacskózott vizet osztanak a város több forgalmas csomópontján. Kiemelte: a két akcióval szombaton több ezer liter víz fogyott.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |