< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: LMP: elfogadhatatlan az új választási rendszer

| Mobile | RSS

LMP: elfogadhatatlan az új választási rendszer

2011. július 10. | hozzászólás | Közélet

Az LMP elfogadhatatlannak tartja a Fidesz-KDNP választási rendszerre
Áder János szombaton ismertetett javaslatának részletei ugyan nem ismertek, de a rendelkezésre álló információk alapján ez a kormánypártok tavaly májusban benyújtott javaslathoz képest is jelentős visszalépést jelent minden szempontból – áll az LMP közleményében.

A Karácsony Gergely által jegyzett közlemény szerint egyrészt a javaslat nem csak hogy megtartaná az ajánlócédulák rendszerét, de még növelné is az egyéni jelöltek indulásához szükséges ajánlások számát. Az LMP úgy véli, hogy ez súlyosan sérti az állampolgárok adatvédelmi jogait és a nagy pártok játékává silányítja a demokratikus versenyt.

Kifogásolják másrészt azt is, hogy a javaslat szerint eltörölnék a nem győztes egyéni jelöltekre leadott szavazatok kompenzációját. Így a rendszer még a jelenleginél is rosszabbul fejezné ki a parlamentben a szavaztok akaratát – állítja az LM-s politikus.

KarácsonyGergely közleménye szerint az LMP számára elfogadhatatlan az is, hogy a rendszer egyfordulóssá tételével a Fidesz tovább erősítené az ország politikai megosztottságát, csupán azért, mert az képzeli, a jelenlegi helyzet alapján ez az érdeke. A valóság az, hogy a kormánypártok javaslatával a Fidesz-KDNP-n kívül az MSZP is jól járna. Áder János előterjesztése csupán a két nagy párt bebetonozását szolgálja, aránytalanná teszi a választási rendszert, aminek egyértelmű vesztese a magyar demokrácia lenne.

Az LMP továbbra is kész minden egyeztetésre a választási reformmal kapcsolatban, azonban a Fidesz korábbi javaslatával ellentétben ezt az elképzelést tárgyalási alapként sem tudja elfogadni – zárul Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleménye.
forrás:fn.hu

Leave a Reply 384 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: