< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Beváltak a kormányablakok

| Mobile | RSS

Beváltak a kormányablakok

A legfontosabb cél az állampolgárok elégedettsége, a minél egyszerűbb ügyintézés – mondta a 180 percben Szabó Erika államtitkár.

Az országban huszonkilenc helyen huszonkilenc ügykörrel várja az állampolgárokat januártól a kormányablakok sora. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára a Kossuth Rádió reggeli műsorában kedvezőnek minősítette az eddigi tapasztalatokat, és a visszajelzések alapján úgy látják, hogy az ügyfelek is elégedettek.

Most abban a kísérleti időszakban vagyunk, amikor megnézzük a munkánk eredményét – fogalmazott az államtitkár. Elmondta: a mostani környezet lesz az alapja annak a fejlesztésnek, amellyel 2013 végére kiépítik a kormányablakok teljes rendszerét és megvalósítják az egyablakos ügyintézést. Ez azt jelenti, hogy az állampolgároknak nem kell majd különféle hivatalokba járniuk, ha el szeretnék intézni hatósági ügyeiket.

Szabó Erika elismerte, hogy még nem minden ügytípusban járhatnak el a kormányablakok. Jelenleg például az anyasági támogatás, a gyermekgondozási segély, vállalkozás elindítása és megszüntetése, adatváltozás, ügyfélkapu megnyitása és egyszerűsített honosítás kapcsán felmerülő ügyintézés tartozik hozzájuk.

Nagy hangsúlyt fektetnek a kormányablakok munkatársainak képzésére, hiszen több ezer emberre lesz szükség a hivatalokban. Jelenleg háromszázan dolgoznak a huszonkilenc kormányablaknál. Budapesten négy helyen, a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban működik új hivatali ügyintézési hely, de a tervek szerint minden járási központban nyitnak majd kormányablakot.
forrás:mr1

Leave a Reply 298 megnézve, 1 alkalommal mai nap |