< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán csoportterápiát tartott a Fidesznek

| Mobile | RSS

Orbán csoportterápiát tartott a Fidesznek

Minden fideszes és KDNP-s képviselő kiönthette a lekét Orbán Viktornak a kedd délelőtti frakcióülésen. Kiderült, ősztől még több egyéni módosító indítvány jöhet, már csak azért is, hogy a kormányt (még) nagyobb tempóra ösztönözzék.

A választókerületi aktivisták személyes sorsát érintő ügyektől kezdve az egészségügy és a közoktatás átfogó reformjáig terjedt a spektrum a kérdések témáját illetően, amivel a Fidesz és a KDNP képviselői a kormányfőt bombázták a két párt frakciójának évadzáró ülésén. Több résztvevő szerint is elsősorban „csoportterápia” jellege volt az eseménynek, vagyis a fő cél az lehetett, hogy mindenki kisimult arccal, megnyugodva menjen el szabadságra, és töltekezzen fel őszig, a Lázár János frakcióvezető szerint még pörgősebb törvénykezési időszakig.

Tavasszal ugyanis számos olyan esemény történt, amit egy képviselő szerint a frakciótagok jelentős része igen „nehezen viselt”, persze nyílt kritikát nem fogalmazott meg senki. A képviselők korábban már többször panaszkodtak amiatt, hogy a nevükkel kellett olyan egyéni törvényjavaslatokat beadniuk, amelyeket nem ők dolgoztak ki. Ilyen volt például a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény, amiről a bizottsági vita során láthatóan még a benyújtó képviselő is igen felkészületlenül nyilatkozott.
Biodíszletnek nézték a képviselőket?

Sok képviselő nem nézte jó szemmel azt a nyomulást sem, ahogy a Fidesz mindenhol csak a saját akaratát vitte végig, és az ellenzék érveire egyáltalán nem volt kíváncsi, vagy, hogy mindenhová csak a saját embereit ültette. Utóbbival kapcsolatban egy honatya az Alkotmánybíróság „felfideszesítését” említette példaként, vagyis, hogy öt, a párthoz nyilvánvalóan kötődő bírót választottak meg, és fel sem merült, hogy az ellenzék jelöltjeiből is delegáljanak.

A problémák harmadik nagy csoportját jelentette, hogy a Fidesz frakcióvezetése már-már sportot űzött abból, hogy az utolsó pillanatban, úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványokkal írt át gyökeresen jogszabályokat: ez történt az Alkotmánybíróság kiherélése, a válságadók, a bűntetőeljárásokról szóló jogszabály, az utolsó pillanatban a dohánylobbi hatására módosított jövedéki adóról szóló-, vagy éppen most, az egyházügyi törvény esetében is. De Lázár János az alkotmány végszavazása előtt szintén becsempészett egy „lex Esztergomot” az alaptörvénybe. Mindezt számos képviselő úgy értékelte, hogy valójában egyszerű szavazógépnek nézik őket.
Nem!

Most azonban kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így, sőt a Fidesz vezetése önállóan gondolkodni tudó, szabad akarattal bíró individuumoknak tekinti a képviselőket. „Bevallom, én is tele voltam rossz érzésekkel, de most már végre megértettem, mi, miért történt” – mondta az egyik képviselő, aki szerint Orbán Viktor egyenesen „zseniális” volt az ülésen. „Végre elmagyarázott mindent, hogy mit, miért teszünk, és négy éves távlatba helyezte a történéseket. Most már látom, hogy merre haladunk” – lelkendezett a honatya a Hírszerzőnek.

Orbán több résztvevő szerint is nagyon jó beszédet mondott. „Csak azt sajnálom, hogy a média által is közvetített nyilvános megszólalásain nem tud ilyen nyugodt, felszabadult, humoros és közvetlen lenni” – mondta egy másik résztvevő. A miniszterelnök kiosztott azért egy suhintásnyi sallert információink szerint a kormánynak (a frakciót viszont egekbe dícsérte), mondván, a sok zárószavazás előtti módosító indítványra azért is volt szükség, mert időnként a törvények közigazgatási minisztériumi előkészítettsége szenvedett némi csorbát, ezért volt rájuk szükség, máskor pedig azért, mert „az utolsó pillanatban is felmerültek új szempontok”. Ugyanakkor arra bíztatta a képviselőket, hogy még a tavaszi ülésszakban tapasztaltnál is több önálló képviselői indítvánnyal bombázzák őket.

Egy képviselő szerint utóbbinak kettős célja van: mivel már most tudni lehet, hogy a parlamenti létszámszűkítés miatt a frakció legalább fele várhatóan elveszíti mandátumát 2014-től, Orbán az egyes honatyák agilitását is figyelembe veszi majd a 2014-es jelöltállításoknál, és a pártlista összetételénél, vagyis egyéni indítványokkal jó pontokat lehet szerezni nála. Másrészt – mint azt egy honatya megjegyezte – így „a kormány nyakába is oda lehet időnként csördíteni”, és nagyobb aktivitásra sarkallni. „Én egyetemi tanár vagyok, tudom, hogy egy hivatali gépezetet időnként kívülről is stimulálni kell, különben elkényelmesedik” – vallott az illető ars poeticájáról. Így ősszel még több egyéni indítvány várható majd a Fidesz és a KDNP részéről. Navracsics Tibor közigazgatási miniszter nem vett részt az ülésen.
forrás:hirszerző

Leave a Reply 544 megnézve, 1 alkalommal mai nap |