< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Balog Zoltán: a romák ügye súlyosabb annál, hogy kihagyják őket a döntésekből

| Mobile | RSS

Balog Zoltán: a romák ügye súlyosabb annál, hogy kihagyják őket a döntésekből

2011. július 14. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Balog Zoltán: a romák ügye súlyosabb annál, hogy kihagyják őket a döntésekből A romák ügye súlyosabb annál, hogy kihagyják őket a róluk szóló kormányzati döntésekből, és súlyosabb annál, hogy azok végrehajtását kizárólag a romákra bízzák – mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Balog Zoltán a társadalmi felzárkózási és cigányügyi tárcaközi bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke között május végén jött létre megállapodás, s a mostani megbeszélésen a szaktárcákra háruló feladatokról tárgyaltak.
Az államtitkár a konkrét célok között említette: százezer romát szeretnének bevonni a munka világába, amelybe beleértendő a közfoglalkoztatás is, illetve tízezer romát szeretnének érettségihez juttatni.
Az ülésen arról is tárgyaltak, miként lehet azt az “együttdöntési rendszert” megvalósítani, amelynek értelmében a romákról a romák érdekképviselete nélkül ne lehessen dönteni. Ezt az érdekképviseletet ma Magyarországon egyedül az Országos Roma Önkormányzat látja el – hangsúlyozta Balog Zoltán.
A tárcák – annak érdekében, hogy a romákat be tudják vonni a döntésekbe – vállalták, hogy saját területükön kidolgozzák “az együttdöntési rendszer mechanizmusát”, illetve áttekintik, milyen jogszabályokat kell ehhez megváltoztatni – mondta Balog Zoltán.
A tanácskozáson tárgyaltak a társadalmi felzárkózási roma nemzeti stratégiáról is, amelyet az államtitkárság készít. A dokumentum most jutott el abba a fázisba, hogy “az európai roma keretstratégia fényében” egyeztethetnek róla – mutatott rá az államtitkár.
Balog Zoltán megemlítette, hogy az idén a szociális földprogram eszköztámogatására 300 millió forintot különítettek el, s ehhez rendeltek egy további 1,1 milliárdos közfoglalkoztatási programot is. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok “a település élelmiszerszükségletének kielégítése érdekében végzett állat- és növénytermesztésükhöz” igényelhetnek eszköztámogatásra legfeljebb 4 millió forintot, emellé pedig attól függően kapnak pénzt, hogy mennyi közmunkást foglalkoztatnak.
Felhívta a figyelmet arra, hogy ahol roma munkásokat vonnak be ebbe a programba, a pályázat elbírálásánál plusz pontokat lehet szerezni. Újdonság a programban, hogy cigány kisebbségi önkormányzatok is benyújthatnak pályázatokat, amennyiben együttműködnek a települési önkormányzatokkal.


Farkas Flórián azt mondta, hogy a kormányoldal és a roma önkormányzat is készen áll a keretmegállapodás végrehajtására. Ez azt jelenti, hogy nyáron összeállítják az egyes tárcákra vonatkozó feladatokat, és az ORÖ is megjelöli ezekhez a saját feladatait.
Beszámolt arról, hogy monitoring hatásvizsgáló irodát hoztak létre, amely ellenőrzi a programok végrehajtását és nyilvánosságra hozza a pályázati pénzek elszámolását, illetve egy roma közlönyt is megjelentetnek a közeljövőben.
forrás:hir3

Leave a Reply 386 megnézve, 1 alkalommal mai nap |