< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Hamarosan fiára hagyja hatalmát Észak-Korea vezére?

| Mobile | RSS

Hamarosan fiára hagyja hatalmát Észak-Korea vezére?

Szakértők szerint virágnyelven azt jelentette be Észak Korea vezére, Kim Dzsong Il, hogy hamarosan fiára hagyja a hatalmát. A Kim családnak így már a harmadik nemzedéke uralkodik majd Észak-Koreában.

Ünnepélyes zenére vonult fel a két párt és a kormány delegációja, hogy koszorút helyezzen el Észak-Korea első vezetője, Kim Ir Szen emlékművénél. A koreai delegációban a sok fekete öltönyös, piros nyakkendős elvtárs között fel sem tűnne egy fiatal arc, ha nem ő lenne az örökös. Kim Dzsong Un, a nagyvezér 28 éves unokája immár négycsillagos tábornok, a párt legfőbb testületeinek tagja, és persze ott van a meglehetősen ritka alkalmakkor, amikor külföldi delegációk látogatnak a remetekirályságba. A kínai delegáció megnézett egy forradalmi operát, részt vett számos fogadáson, ahol – ellentétben Észak-Korea lakosságának nagy részével – ők bőséggel kaptak enni és inni.

A meglehetősen formális televíziós tudósítások szavaiból csak a szakértők tudják kibogarászni a lényeget. Kim Dzsong Il, a kedves vezető azt mondta, akármennyi víz folyik is le a folyón, bármilyen sűrűn is követi egymást két nemzedék, Kína és Korea barátsága megbonthatatlan marad. A szakértők szerint ez annyit tesz, hamarosan várható, hogy az állítólag súlyos beteg vezér átadja hatalmát fiának. Azt viszont még találgatni sem merik, mi jön ez után. A helyzet állítólag alig tartható, már a katonáknak sem jut élelmiszer, Kínának pedig meg kellett erősítenie a határon a falakat, nehogy tömegével meneküljenek el az éhező koreaiak. Kína mutathatna éppen példát, hogyan lehet a párt uralmának megőrzésével virágzó kapitalista gazdaságot építeni, de ez a megoldás eddig egyetlen koreai vezetőt sem érdekelt.
forrás:mr1

Leave a Reply 332 megnézve, 1 alkalommal mai nap |